İlköğretim Yapılarında Serbest Zaman Etkinliği ve İç Mekan Tasarımı

Eğitim ortamları, çocuğa akademik bilginin verildiği mekanlar olmasının yanında, çocuğun vakit geçirdiği, sohbet ettiği, oyun oynadığı, sosyalleştiği mekanlar olarak da ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle okul, bahçesinden sınıfına, koridorundan kantinine, spor salonuna kadar bir bütün olarak çocuğun akademik ve sosyal hayatında yer alır. Bu bütünün bir parçası olan sınıf ise, hem ders faaliyetlerinin yürütüldüğü hem de teneffüslerde serbest vakit geçirilen mekan olarak bütünün merkezinde yer alır. Bu çalışmada çocukların eğitim ortamındaki serbest zaman davranışlarını tespit etmek, öğrencilerin teneffüslerde neler yapmak istedikleri, nasıl bir sınıf hayal ettiklerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma, ilkokullarda eğitim gören 3. ve 4. sınıflardan 154 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen görüşme formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda, öğrencilerin sınıflarda en çok oyun oynama, dinlenme, sohbet etme, kitap okuma ve resim yapma davranışları sergiledikleri ve sınıflarda farklı etkinliklere olanak tanıyan etkinlik köşelerinin olmasını ve sınıflarında ev ortamı rahatlığı aradıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Leisure Time Activities and Interior Design in Primary Education Buildings

Educational environments stand out as place where the child spends time, chat, plays and socializes, as well as being places where academic knowledge is given to the child. The classroom, which is a part of whole, is at the center of whole, both as a place where course activities are carried out and free time is spent during breaks. In this study,it is aimed to determine the leisure time behaviors of children in the educational environment, to determine what the students want to do during breaks and what kind of class they imagine. The study was carried out with 154 students from 3rd and 4th grades studying in primary schools. The data were collected with the interview form developed by the researchers. The obtained data were subjected to content analysis. As a result of the analyzes made, it was concluded that the students mostly exhibited the behaviors of playing game, resting, chatting, reading books and painting in the classroom and that they had activity corners that allow different activities in the classroom and that they sougt the comfort of a home enviroment in their classroom.

___

  • Atam, B. (2019). İlkokul Yapılarındaki İç Mekan Arayüzlerinin Serbest Zaman Bağlamında Anlamsal ve Mekan Dizimsel Olarak İrdelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Aslan, Ö. M. (2013). Anaokuluna Devam Eden Çocukların Oyun Davranışları ve Oyunlarında Ortaya Çıkan Zorbalık Davranışları, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Ayan, S.& Memiş, A. U. (2012). Erken çocukluk döneminde oyun. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 14(2), 143 – 149.
  • Aydın, D. (2006). 7-12 Yaş Grubu Çocukların Resimlerinde Kullandıkları Benzer Biçimler, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Eskişehir.
  • Aydoğan, F. (2017). Dijital Çağın Çocuklarının Serbest Zamanı. TRT Akademi, 2,4, 604-607. Bağlı, M. T. (2004). Oyun, Bilişsel gelişim ve toplumsal dünya: Piaget, Vygotsky ve sonrası. Barker, R. (1968). Ecological Psyhology, Stanford University Press, Stanford.
  • Bechtel, R. B. (1977). Enclosing Behavior, Vol. 31, Dowden-Hutchinsonand Ross, Stroundsburg.
  • Ciravoğlu, A. (2004). Çocuk Mekanlarını Tasarlamak: Ana ve İlköğretim Okulları, Mimar.ist, 11.
  • Gür, Ş.Ö. & Zorlu,T. (2002). Çocuk Mekanları, Yem Yayınları, İstanbul.
  • Gür, Ş.Ö. & Düzenli, H. İ.(2004). İlköğretim Okullarının Tasarımında Yer Seçimi Kararları ve Dersliklerin Yönlenmesi ile İlgili Öneriler: İlköğretim okullarında 'Boş Zaman' kavramı, Mimar.ist, 11, 46-54.
  • Herkner, W. (2003). “İçerik Çözümlemesi” “İletişim Araştırmalarında İçerik Çözümlemesi” içerisinde Çev.M.S.Çebi, Alternatif yay, Ankara
  • URL-1, https://www.dreamstime.com/illustration/activities.html
  • Yavuzer, H. (2020a). Okul Çağı Çocuğu, 22. Basım, Remzi Kitapevi A.Ş., İstanbul. Yıldırım, A. (1999). Nitel araştırma yöntemlerinin temel özellikleri ve eğitim araştırmalarındaki yeri ve önemi. Eğitim ve Bilim, 23(112).
  • Yolcu, E.(2004). Sanat Eğitimi Kuramları ve Yöntemleri, 1. baskı, Nobel Yayın Dağıtım, İstanbul.