BİREYLERİN AKTİF YAŞLANMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Bu araştırma, bireylerin aktif yaşlanmaya ilişkin görüşlerini belirlemeyi ve cinsiyetler arası farkı ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, Ankara’da yaşayan bireylerin aktif yaşlanmaya ilişkin görüşlerini belirlemek üzere 300 birey üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya katılan bireylerin % 82,3’ü aktif yaşlanma hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtmiştir. Aktif yaşlanma uygulamaları hakkında yararlanabilecekleri bilgi kaynaklarının sırasıyla televizyon, internet ve yazılı basın olduğu belirlenmiştir. Bireyler aktif yaşlanma uygulamalarına, uzun ve sağlıklı yaşamak (% 74,1), iyi bir görünüm (% 51,8) ve aynı oranlarda (% 47,8) bağışıklık sistemini güçlendirme ile fiziksel ve zihinsel faaliyetleri maksimum düzeye çıkarma amacı ile başvurabileceklerini ifade etmişlerdir. Sonuç olarak, bireylerin yarıya yakının aktif yaşlanmaya ilişkin bilgi sahibi olmadıkları belirlenmiştir. Bu bulgu ışığında bireylere yaşlanma süreci başlamadan, aktif yaşlanmaya ilişkin bilgilendirme çalışmalarının başlatılması ve yürütülmesi önerilmektedir. 
Anahtar Kelimeler:

-

___

  • Baran, E. ve Bahar-Özvarış, Ş. (2012). Yaşlılık döneminde sağlığın geliştirilmesi. (Edit: D. Aslan ve M. Ertem). Yaşlı Sağlığı: Sorun ve Çözümler. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yayınları No: 2012-1, 1.Baskı, Ankara: Palme Yayıncılık. (pp.25-30).
  • -
  • Dişcigil, G., Şensoy, N., Tekin, N. ve Söylemez, A. (2007). Meme sağlığı: Ege Bölgesinde yaşayan bir grup kadının bilgi, davranış ve uygulamaları. Marmara Medical Journal 20(1):29-36.
  • Güngör, M. ve Bulut, Y. (2008). Ki-kare testi üzerine. Doğu Anadolu Araştırmaları, 7(1): 84-89.
  • Kalınkara, V. (2011). Temel Gerontoloji: Yaşlılık Bilimi. 1.Baskı, Ankara: Nobel Yayıncılık Yayın no:145.
  • Laforge, R.G, Rossi J.S, Prochaska, J.O., Velicer, W.F., Levesque, D.A and McHorney, C.A. (1999). Stage of regular exercise and health-related quality of life. Preventive Medicine, 28:349–360.
  • Mindell, E. (2003). Anti-Aging Mucizesi. Yaşlanmaya Karşı Direnin. (Çev. Y. Özkardeşler Şallı). İstanbul: Prestij Yayınları. (s.7-11).
  • Öztop, H. (2010). Yaşlılık dönemi ve tüketim.(Ed: M.Babaoğul & A. Şener) Tüketici Yazıları-II, Hacettepe Üniversitesi Tüketici - Pazar - Araştırma - Danışma Test ve Eğitim Merkezi (TÜPADEM Yayınları), Ankara: Comart Kurumsal İletişim Hizmetleri Ltd. Şti.
  • Öztürk, A. (2009). Üniversite Gençlerinin Sağlıklı Yaşlanmaya İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Programı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Tate, R.B., Lah, L. and Cuddy, T.E. (2003). Definition of successful aging by elderly Canadian males: The Manitoba follow-up study, The Gerontological Society of America, 43(5):735-744.
  • Tutal, O. ve Üstün, B. (2009). Yaşlılık ve yaş dostu kentler: Eskişehir örneği, Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, 2009(1):1-23.
  • Yücecan, S. (2007). Tüketici sağlığı, yaşam kalitesi ve optimal beslenme. (Ed: M. Babaoğul & A. Şener). Tüketici Yazıları-I, Hacettepe Üniversitesi Tüketici - Pazar - Araştırma - Danışma Test ve Eğitim Merkezi (TÜPADEM Yayınları), Ankara: Comart Kurumsal İletişim Hizmetleri Ltd. Şti.
  • Zorba, E., Babayiğit, G.İ., Saygın, Ö., İrez, G. ve Karacabey, K.. (2004). 65–85 yaş arasındaki yaşlılarda 10 haftalık antrenman programının bazı fiziksel uygunluk parametrelerine etkisinin araştırılması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 18(2):229-234.