TOMOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİYLE CİSİMLERİN YERİNİN İKİ BOYUTLU DÜZLEMDE ALGILANMASI

Bu çalışmada dairesel bir hat üzerine yerleştirilmiş olan alıcı-verici sisteminin oluşturduğu alan içindeki bir cismin yerinin tespit edilmesi işlemi anlatılmaktadır. Önce bu işlemin gerçekleştirilmesi için gerekli olan tomografik görüntü oluşturma teorisinden ve görüntü işleme yöntemlerinden daha sonra da bunların uygulamaya dönüştürülmesinden bahsedilecektir. Uygulama kısmı yazılım ve donanım olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Donanım kısmında, ölçüm bölgesindeki objeye ait veriler alıcı-verici sisteminden alınarak 10 bitlik bir analog-sayısal çevirici ile paralel port üzerinden bilgisayara aktarılmaktadır. Alıcı olarak sekiz adet fototransistör, verici olarak da sekiz adet infrared LED kullanılmaktadır. 1’den 8’e demultiplexer kullanılarak vericiler birer saniye aralıklarla aktive edilmektedir. Yazılım kısmında ise paralel port üzerinden verilerin alınması, kaydedilmesi ve donanım kısmının kontrolü QBASIC dilinde yazılan bir program ile yapılmaktadır. Kaydedilen veriler MATLAB ortamında işlenmektedir. Çıkışta 8×8’lik çözünürlüğe sahip bir görüntü elde edilmektedir. Cismin yeri bu görüntü üzerindeki en koyu renkli bölge olarak saptanmaktadır

TOMOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİYLE CİSİMLERİN YERİNİN İKİ BOYUTLU DÜZLEMDE ALGILANMASI

Keywords:

-,

___

  • Avinash C. Kak, Malcolm Slaney. Principles of Computerized Tomographic Imaging, http://www.slaney.org/pct/pct-toc.html Chapter-1, Sayfa 2 ve Chapter-3, Sayfa 77-85.
  • İrfan Karagöz, Osman Eroğul. Tıbbi Görüntüleme Sistemleri. Haberal Eğitim Vakfı Yayınları, Bölüm-4.2.2, Sayfa 97, 1998.
  • Murat Özden, Mehmet Dokumacı. Tomografik Görüntüleme Yöntemiyle Cisimlerin Yerinin İki Boyutlu Düzlemde Algılanması, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, 2001-2002 Bitirme Projesi, Sayfa 28-30.