E-sporun Türkiye’deki Yeri ve Geleceği

Elektronik sporlar takımlar halinde ya da birey olarak, farklı içerik dallarında, refleks, el-göz koordinasyonu, hızlı karar verme, takım ve kaynak yönetimi gibi yeteneklerin ön plana çıktığı sanal rekabet platformları olarak belirtilmiştir. E-spor kavramının temelini oluşturan rekabetçi oyunculuk, neredeyse video oyunlarının çıkışından bu yana var olan bir durumdur. Bu çalışma; E-sporun dünyadaki yeri, önemi ve geleceği hakkındaki gelişmeleri araştırma amacıyla, dökümantasyon yöntem kullanarak incelenmiştir. E-sporun olumlu ve olumsuz birçok yönü bulunmaktadır. Olumsuz yönlerini ele aldığımızda, fiziksel aktivite eksikliği başı çekmektedir. Bundan dolayı Dünya Sağlık Örgütü 2019 yılında aldığı kararla video oyun bağımlılığını insan sağlığını bozduğuna karar vermiştir. Olumlu yönlerini ele alacak olursak, sürekli gelişen global Dünyada e-spor ekonomisi ve ekonomik getirisi çok yüksektir. Öyle ki e-spor ekonomisi milyar dolarlara yaklaşmıştır. Sonuç olarak e-spor; günümüzde birçok ülkede kabul gören ve desteklenen bir spor dalı olarak değer bulmaktadır. Bu değer ülkemizde de hızla gelişmektedir. Dünya çapında halen e-sporun spor olup olmadığı tartışmaları devam ederken e-spor kendi ekosistemini çoktan tamamlamıştır. Teknolojinin gelişmesiyle internet ve video oyunları hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Bununla birlikte Türkiye’de milyonlarca kişinin çevrimiçi ve çevrimdışı platformlarda ve spor salonlarında e-sporun içerisinde bulunmuşlardır.
Anahtar Kelimeler:

E-spor, Dijital Oyunlar, Sağlık

___

  • 5 Mid, 2023, Erişim Tarihi: 14.06.2023, https://5mid.com/?s=e-spor
  • Aktuna, H. C, ve Ünlüönen, K. (2017). Yeni bir turizm çeşidi olarak elektronik spor turizmi. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 2(2017), 1-15.
  • Argan, M, Özer, A. Akın, E. (2006). Elektronik spor: Türkiye’deki siber sporcuların tutum ve davranışları. Spor Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri Dergisi, 1(2), 1-11.
  • BTK. (2017). Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Dijital Oyunlar İçin Çocuk ve Aile Rehberliği Çalıştayı Sonuç Raporu, http://cocukvebilgiguvenligihaftasi.com/ 10 Ekim 2017.
  • ÇHGM (2017a). Dijital Dünyada Rekabet, e-spor ve Topluluk Yönetimi Çalıştayı Sonuç Raporu, Erişim: 2 Nisan 2018, http://cocukvebilgiguvenligihaftasi.com/bilimsel-program/calistaylar/ Dijitalsporlar, 2019, Erişim Tarihi: 06.08.2019, https://dijitalsporlar.com/makaleler/espor-endustrisi-1-milyar-dolara-ulasti
  • Gsb. (2018). E-spor Raporu Gençlik Araştırmaları Haber Bülteni, Sayı: 5, Eğitim Kültür ve Araştırmaları Genel Müdürlüğü.
  • Jenny, S. E.,Manning, R. D., Keiper, M. C., Olrich, T. W. (2017). Virtual (ly) athletes: WhereeSports fit withinthedefinition of “sport”. Quest, 69(1), 1-18.
  • Kara, Y, U, (2018). Video Oyunlarında Zaman ve Mekân: Bir Taslak. Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Kültürel Çalışmalar Dergisi, Ankara.
  • Kocadağ, M. (2017). Elektronik spor kariyeri ve eğitim. Doğu Anadolu Sosyal Bilimlerde Eğilimler Dergisi, 1(2), 49-63.
  • Murathan, T, Murathan, F. (2018). Espor (e-spor) Uygulamalarının Değerlendirilmesi. III. Uluslar arası Mesleki ve Teknik Bilimler Kongresi. Gaziantep.
  • Newzoo (2017). 2017 Global Esports Market Report.
  • Schaeperkoetter, C. C.,Mays, J., Hyland, S. T., Wilkerson, Z., Oja, B. et al. (2017). The “new” student-athlete: An exploratoryexamination of scholarshipeSportsplayers. Journal of IntercollegiateSport, 10(1), 1-21.
  • Uluslararası Çocuk ve Bilgi Güvenliği Etkinlikleri Dijital Oyunlar Çalıştayları 10.Ekim.2017, Ankara Uysal A. (2005). Üç Boyutlu Bilgisayar Oyunları Tasarımı, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü; Eskişehir.
  • Üçüncüoğlu, M., & ÇAKIR, V. O. (2017). Modern Spor Kulüpleri’nin E-spor Faaliyetlerine İlgi Gösterme Nedenleri Üzerine Bir Araştırma. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 34-47.
  • Witkowski, E. (2012). On theDigitalplayingField: How we “Do Sport” WithNetworkedComputer Games, Games andCulture, 7(5), 349-374.
  • Yavru, K., Elektronik sporlar, www.clanexs.com/index.php.2006 (Erişim Tarihi: 04.05.2006. Yükçü, S., ve Kaplanoğlu, E. (2018).UİK e-spor Endüstrisi. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, (17. UİK Özel Sayısı): 533-550. DOI: 10.18092/ulikidince.435207.
Yalova Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2822-664X
  • Başlangıç: 2022
Sayıdaki Diğer Makaleler

Investigation of Employment Situations in Terms of Career Development of Match and Player Analysis Coaches in Turkish Development Football Leagues

Bahadır BAYARSLAN, Erden Müçteba OR

Dijital Spor Oyunlarına Katılan Spor Bilimleri Öğrencilerinin Motivasyon Düzeylerinin İncelenmesi

Pınar KARACAN DOĞAN, Serdar CEYHUN, Melike Nur AKGÜL, Gürkan ÇETİNKAYALI

Spor Yapan Öğretmenlerin Öz Şefkat Düzeylerinin Tükenmişlik İle İlişkisi

Serkan TALASLIOĞLU, Burçak KESKİN

Spor Bilimleri Alanında Eğitim Gören Öğrencilerin COVID-19 Dönemindeki Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Ali ÇEVİK, Ahmet YILGIN, Gökhan DOKUZOĞLU

E-sporun Türkiye’deki Yeri ve Geleceği

Ali Rıza ATICI, Selman ORHAN, Leman ELMAS, Mustafa Kayıhan ERBAŞ

Kadın Futbolcuların Futbol Yaşantılarında Karşılaştıkları Problemlerin İncelenmesi

Sinem ULUÇ

Üniversite Tenis Derslerinin Öğrencilerin Psikolojik İyi Oluşları, Özgüvenleri ve Empati Düzeyleri Üzerindeki Etkisi

Mihraç KÖROĞLU, Korkmaz YİĞİTER

Sporda Esneklik ve Gen İlişkisinin İncelenmesi

Sedat KAHYA

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğrencilerinde Fiziksel Benlik Algısının Serbest Zaman Değerlendirme Davranışları Bakımından İncelenmesi

Ülkü Sena BAY, Serdar GERI

Konya İlinde Bulunan Beden Eğitimi Öğretmenleri, Antrenör Ve Sporcuların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Değerlendirilmesi

Murat GÖZELTİK, Burçak KESKİN, İbrahim Can CENGİZOĞLU