Liderlik Tarzlarının Çalışanların Bağlılık Seviyesi ve Performansına Etkisi: Başakşehir Belediyesinde Bir Uygulama

Bu araştırmada, Başakşehir Belediyesinde görevli çalışanların, kurumlarına olan bağlılıkları ve performansları üzerinde, lider personelin sergiledikleri görev ve insan odaklı liderlik tarzlarının etkileri araştırılmıştır. Araştırmada ayrıca örgütsel bağlılık boyutlarının çalışanların performansı üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Uygulama kısmında Likert tipi ölçek kullanılarak oluşturulan bir anket Başakşehir Belediyesi’nde 16 farklı birimde ve 15 ayrı pozisyonda görevli kamu çalışanlarından oluşan 163 çalışana uygulanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, görev odaklı liderlik tarzlarının, devam ve normatif bağlılığa yüksek düzeyde, duygusal bağlılığa ve çalışan performansına orta düzeyde etki ettiği, insan odaklı liderlik tarzlarının duygusal bağlılık ve çalışan performansına yüksek düzeyde, normatif bağlılığa orta düzeyde etki ederken, devam bağlılığı üzerinde bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Örgütsel bağlılığın çalışanların performansına etkisinde ise duygusal bağlılık dışında, etkili olan bir örgütsel bağlılık boyutunun olmadığı gözlemlenmiştir.

___

  • Ada N. Alver İ. ve Atlı F. (2008). “Örgütsel İletişimin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi: Manisa Organize Sanayi Bölgesinde Yer Alan Ve İmalat Sektörü Çalışanları Üzerinde Yapılan Bir Araştırma”, Ege Akademik Bakış / Ege Akademic Review. 8 (2), 487-518.
  • Akgündüz A. (2001). Lider Yöneticinin El Kitabı, Genç Beyin Yayınları, İstanbul. Allen N. J, and Meyer J. P,(1990). “The Measurment and Antecedents Of Effective Continuance and Normative Commitment to Organization”, Journal Of Occupational Psycology, Vol, 63, No,1,1-18.
  • Ataman G.(2001). İşletme Yönetimi, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • Balay R, (2000). Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık, Nobel, Ankara.
  • Bayraktaroğlu S.(2008). İnsan Kaynakları Yönetimi, Sakarya Yayıncılık, Sakarya.
  • Barutçugil İ.(2002). Performans Yönetimi, Kariyer Yayınları, İstanbul.
  • Bayram L., “Yönetimde Yeni Bir Paradigma: Örgütsel Bağlılık”, Sayıştay Dergisi, Sayı:59,125-139.
  • Çekmecelioğlu, H.G (2014) “Göreve ve İnsana Yönelik Liderlik Tarzlarının Örgütsel Bağlılık, İş Performansı ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkileri” KOSBED, 2014, 28: 21 – 34.
  • Çırpan H.(1999). Örgütsel Öğrenme İklimi ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi :Bir Alan Araştırması, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İstanbul, (Yayımlanmamış Doktora Tezi).
  • Doğanay A.(2014). Liderlik Tarzlarının Çalışanların Bağlılık Seviyesi ve Performansına Etkisi : Başakşehir Belediyesinde Bir Uygulama, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitisü, Yüksek Lisans Tezi.