Sabri F. Ülgener’de Edebi Metinlerde Sosyal Gerçekliğin Keşfi ve Entelektüel Kimliği

Türk bilim dünyasının hukuk, iktisat tarihi ve toplum bilimciolarak tanıdığı Sabri F. Ülgener’in mütefekkir ve entelektüelyönünün bilim hayatımızda hak ettiği yerde olduğu söylenemez.Ülgener, nev-i şahsına münhasır kişiliği, sosyal olayları farklıaçılardan gözlemleyen ve analizler getiren yanı ve dönemi itibarıylahâkim sosyal bilim anlayışının sınırlı perspektifine yöntemalanında yenilikler sunmaya çalışmış önemli bir bilim insanıdır.İktisadi ve sosyal olayları analiz ederken sadece olgusal ve hambilginin derlenmesi yerine toplumun kadim sosyal alışkanlıklarıve değer yargılarını da göz önünde bulundurmaya yöneltmiştir.Bu yanı onu cari sosyal bilim alanında üzerinde çok durulmayan“ahlaki kodlar”, “zihniyet dünyası”, zihniyet ve iktisat arasındakiilişkiler üzerine düşünmeye yöneltmiştir. Bu konularda Türk sosyalbilim alanında öncü çalışmalar yapmasına rağmen Ülgener’inentelektüel ve akademik girişiminin bir bakıma eksik kaldığı veyeni kuşaklar tarafından yeterince değerlendirilemediği söylenebilir.Bu makale Ülgener’in belirtilen özgün yanını tekrar hatırlatmayı <span style="font-size: 14px;"> p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 8.0px Helvetica} amaçlamaktadır.

SABRİ F. ÜLGENER: THE DISCOVERY OF SOCIAL REALITY IN LITERARY AND HIS INTELLECTUAL IDENDITY

Sabri F. Ülgener, known as a legist, economic historian and sociologistin Turkish scientific community, said not to be the placehe deserves as a thinker and intellectual in the realm of Turkishscientific life as a whole. Ülgener is an important social scientist,who has a sui generis personality, social events as observed fromdifferent angles and analysis procedure and who limited perspectiveof the dominant social science understanding of his era, hehas been tried to present important innovations in the field ofhuman sciences methodology. While analyzing economic and socialevents, he has considered social habits and value judgmentsof society instead of compiling factual information and raw data.This distinctive feature of him, it has led to reflect on him “moralcodes”, “world of mentality” and the relationship between mindand economics. Although he doing pioneering works on these issuesin the Turkish social sciences, it can be said that his intellectualand academic initiatives remain lacking in a sense of notadequately assessed and be told by the new generations. This article <span style="font-size: 14px;"> p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 8.0px Helvetica} aims to remind its original character Sabri Ülgener specified.

___

  • Evkuran, Mehmet. İktisat sadece İktisat değildir. Sabri Ülgener’in Bilimsel Zihniyeti ve Akademik Sosyolojiye Katkısı. Sabri Fehmi Ülgener Küreselleşme ve Zihniyet Dünyamız. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara, 2011.
  • Ülgener, Sabri F. Dünü ve Bugünü ile Zihniyet ve Din.(a) İslam, Tasavvuf ve Çözülme Devri İktisat Ahlakı. Der Yayınları, İstanbul- 1981.
  • Acar, Mustafa- BİLİR, Hüsnü. Gerçek Bir Alim, Mümtaz Bir Şahsiyet: Sabri Fehmi Ülgener. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 16 (26): 114-122, 2014.
  • Sayar, Ahmet Güner(a) , Bir İktisatçının Entelektüel Portresi. Sabri F. ÜLGENER. Eren Yayıncılık, İstanbul, 1998.
  • Ülgener, Sabri F. Zihniyet Aydınlar ve İzm’ler. MAYAŞ Matbaacılık Yayın ve Ticaret AŞ. İstanbul, 1983.
  • Ülgener, Sabri F. İktisadi Çözülmenin Ahlak ve Zihniyet Dünyası. DER Yayınları İstanbul, 1991.
  • Torun, F, Duran, H. Sabri.” Ülgener ve İki Eseri Üzerine Bir Değerlendirme”, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Konferansları, Sayı, 42, ss. 63-75. İstanbul, 2010