İlk Bahar: Hz. Peygamber’in Hayatına Dair Stratejik ve Siyasi Bir Okuma

Tarih biliminin bir alt dalı olan siyer, olgusal ve bilimsel bir faaliyet olmasının yanı sıra aynı zamanda bir yorum ve inşa faaliyetini de içermekte olup ana ekseninde Hz. Peygamber’in ve onun hayatı yer almaktadır. Kuşkusuz bu sahayla ilgili çok değişik yazım teknikleri ve bakış açıları gelişmiştir. Khanfar’ın “İlk Bahar” adlı eseri de bu bağlamda Hz. Peygamber’in yaşam öyküsünü siyasi ve stratejik bakış açıdan dikkatle incelenmesi neticesinde ortaya çıkmıştır. Bizlerde bu çalışmamızda Khanfar’ın bu eserini inceleyerek eserin içeriği ve yazılış gayesi hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağız.

Sirah, a sub-discipline of the science of history, is not only a phenomenological and scientific inquiry, but also includes an interpretative and constructive examination; and its major axis is composed of the Prophet Mohammed and his life. Undoubtedly, many different techniques of historiography and perspectives have been developed in this field. In this context, Khanfar's work named First Spring is written with careful examination of the Prophet Mohammed's life story from a political and strategic perspective. In this study, we will try to inform about the content of the work and the purpose of its writing by examining Khanfar’s book of sirah.

___

  • Wadah, Khanfar. İlk Bahar: Hz. Peygamber’in Hayatına Dair Stratejik ve Siyasi Bir Okuma (çev. Hasan Hacak). İstanbul: Vadi Yayınları, 2020.