Yavuz Bülent Bâkiler’in Harman’ında Sivas

Milletlerin sosyal, siyasi, ekonomik hayatını ve yaşadıkları kültür değişmelerini gelecek nesillere aktaran önemli araçlardan biri de edebiyattır. Edebiyat, genel olarak, bir milletin tarihini, gelenek ve göreneklerini, yaşam tarzını ve düşüncesini konu edinir. Cumhuriyet dönemi şairlerden Yavuz Bülent Bâkiler, aynı zamanda Hisar şairlerinden biri olarak da tanınır. Türkçe’yi doğru kullanma konusunda hassasiyet sahibi bir edebiyat adamı olarak tanınan Bâkiler, şiir, deneme, inceleme, biyografi ve gezi yazısı gibi pek çok türde eser vermiş, üretken bir şair ve aynı zamanda yazardır. İnsanın sahip olduğu değerleri, coğrafyasını ve tarihini şiirlerinde işlemesi bakımından Bâkiler’i hümanist dünya görüşünü şiirlerine yansıtan bir şair olarak yorumlamak da mümkündür. Bu itibarla onun şiirlerinde doğduğu ve hayatının bir kısmını yaşadığı Sivas’a dair hayli veri bulunmaktadır. Sivas, Türk halk şiirinin örneklerinin en yoğun olarak ortaya çıktığı şehirlerden biridir. Bâkiler şiirlerinde ilk ilhamlarını bu şehirden aldığını söyler. Sivas’a ait mimari sanat eserleri hakkında Fransızca olarak yayınlanan arkeolojik, sanat tarihi ve tarih çalışmalardan kısa bilgiler verilerek şairin bu alanda yabancı yazarlarla benzer bilgiler paylaştığını görmekteyiz. Bu çalışmada malzeme olarak Bâkiler’in toplu şiirlerinin yer aldığı Harman adlı eser kullanılmış, bu eserdeki verilerden hareketle Sivas insanının cana yakınlığı, mertliği, insanların tarih, coğrafya ve iklim ile ilişkisi konularında Bâkiler’in düşünceleri sosyolojik eleştiri yöntemiyle analiz edilmeye çalışılmıştır.

Sivas In Mosaic (Harman) Of The Poet Yavuz Bülent Bâkiler

One of the important instruments transferring people's social, political, economic lives and the cultural changes they have been through to the future generations is literature. Literature generally covers a nation's history, traditions, lifestyle and its notion as subjects. One of the poets of the Republic period Yavuz Bülent Bâkiler is also known as one of the Fortress poets. Bâkiler, known as a man of letters with a sensibility to use the Turkish language correctly, has written in many genres like poetry, essay, review, biography and travel, he is a productive poet and also an author. On account of his engravings of man's values, geography and history in his poems, it is also possible to see him as a poet reflecting his humanist world view in his poems. In this respect, about Sivas, the city where he was born in and spent a part of his life in, plenty of data exists in his poems. Sivas is one of the cities where Turkish folk poetry's examples intensively occur. Bâkiler says in his poems he gets his first inspirations from this city. Providing brief information about the architectural works of Sivas from archaeological studies, art history and historical studies published in French, we see that the poet shares similar information with foreign writers in this field. In this study, as a source the work Harman, where the collective poems of Bâkiler take part, has been used, with the reference to the data in this work amiability, courageousness of the people of Sivas; Bâkiler's opinions of man's relations with history, geography and climate have been tried to analyze with the sociological criticism method.

___

  • Bâkiler, Y. B. (2010). Harman, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları,12.bs., İstanbul. Berchem, Max Van, (1917). Corpus Inscriptionum Arabicarum, T.I. Sivas, Imprimerie de L’institut Français d'Archéologie Orientale. Clément Huart, (1895). Épigraphie Arabe d’Asie Mineure, İmprimerie Paul le Maire, Paris. Gabriel, Albert, (1934). Monuments Turcs d'Anatolie, T. II Sivas, E. de Boccard, Éditeur, Paris. Gustave Mendel, (1908). Les Monuments Seldjoukides en Asie Mineure, La Revue de L'art Ancien et Moderne, No: 130. XXIII, Janvier, Paris. Moltke, Helmuth von (1877). Lettres du maréchal de Moltke sur l'Orient (2e édition) traduites par Alfred Marchand, Edition Librairie Sandoz et Fischbacher, Paris. Bâkiler, Y. B. (2007). Sözün Doğrusu, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları,10.bs, İstanbul. Bâkiler, Y. B. (2007). Türkistan Türkistan, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, 10.b.s, İstanbul. Çetişli, İ. (2010). Yavuz Bülent Bâkiler’in Şiirinde Dini Duyarlılık, Bizim Külliye Dergisi, Elazığ. Fatih K. (2001). Yavuz Bülent Bâkiler’in Şiirlerinde Sivas, TÜBİAR-X. Gizem A. (2005). Cahit Külebi ve Yavuz Bülent Bâkiler’in Eserlerinde Anadolu ve Anadolu İnsani, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili Ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir. Kabaklı, A. (2002). Türk Edebiyatı, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, 11.b.s, IV. C. İstanbul. Taşdelen, V. (2010). Bâkiler’in Şiirini Kuran Poetik Unsurlar, Bizim Külliye Dergisi, Elazığ. Tuncer, H. (1996). Edebiyat Araştırmaları ve İncelemeleri, Akademi Kitabevi, İzmir. Tüzer, İ. (2009). Yavuz Bülent Bâkiler ile Söyleşi, Türk Yurdu, S.267, Kasım.
World Language Studies-Cover
  • Başlangıç: 2021
  • Yayıncı: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi