İNFAZ VE KORUMA MEMURU ÜNİFORMASININ GİYSİ KONFORU AÇISINDAN İNCELENMESİ

Giysi konforu, kullanıcı performansını etkileyen parametrelerden biridir. Konfor sağlayan iş giysilerinin tasarımının ve üretiminin yapılabilmesi için, giysinin kullanım alanları-amacının bilinmesi, kullanıcı beklentilerinin dikkate alınması, fonksiyonel ve estetik tasarım özelliklerini taşıması gereklidir. Bu araştırmanın amacı, Ceza İnfaz Kurumları`nda görev yapan infaz ve koruma memurlarının üniformalarından model, kumaş, kalıp ve dikim özellikleri konusunda yaşadıkları sorunları tespit etmektir. Araştırmada, Ankara Sincan Cezaevi Kampüsü` ndeki kurumlarda görev yapan 234 infaz ve koruma memuruna anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; tişört ve pantolonda en çok rahatlığa, montta ise dayanıklılığa önem verdikleri görülmüştür. Rahatlık düzeyi en düşük olan ürünün pantolon olduğu, yazlık tişörtte kumaş renginden, kışlık tişörtte kumaş dokusundan, montta model özelliğinden, pantolonda ise hareketleri kısıtlamasından rahatsız oldukları belirlenmiştir. Üniformada kalıp formundan kaynaklanan sorunlarla cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.

AN ANALYSIS OF CORRECTION OFFICER UNIFORM IN TERMS OF CLOTHING COMFORT

Clothing comfort is one of parameters influencing user performance. In order to achieve comfort in work uniforms through design and production, advance determination of clothing utility in functional areas, user expectations and aesthetic design elements are prerequisites. The objective of this research is to identify the difficulties in terms of design, fabric, pattern and sewing characteristics. A questionnare was applied to 234 duty correction officers employed at the Sincan Penitentiary Campus in Ankara. The research revealed they emphasized primarily comfort in t-shirts and trousers while the outer garments ranked first in terms of durability. Trousers were identified as the least comfortable product limiting motion, color of summer t-shirts, the fabric texture of winter t-shirt, and the design of protective outer garment were observed unsatisfactory. In problems concerning uniform pattern form, a statistically meaningful gender relationship was identified.

___

  • Aydın, S. ve Çileroğlu, B., (2006). “İç Giyim Üretimine Yönelik 18-50 Yaşlar Arası Kadın Beden Ölçüleri Standardizasyonu”, 12. Ulusal Ergonomi Kongresi, Ankara, Bildiriler Kitabı, ss: 67-75. Türk Dil Kurumu, “Üniforma”, http://www.tdk.gov.tr. (Erişim tarihi: 22.02.2014).
  • Rafaeli, A. and Pratt, M.G., (1993), “Tailored Meanings: On The Meaning and Impact of Organizational Dress”, Academy of Management Review, Cilt: 18, Sayı: 1, ss: 32-55.
  • Li, Y., (2001). “The Science of Clothing Comfort”, Textile Progress, Cilt: 31, Sayı: 1-2, ss: 1-135.
  • Fourt, L. and Hollies N.R.S., (1969). The Comfort and Function of Clothing, Technical Report, Maryland.
  • Öner, E. ve Okur, A.,(2011). “Materyal, Üretim Teknolojisi ve Kumaş Yapısının Termal Konfora Etkileri”, The Journal of Textiles and Engineer, Sayı: 80, ss: 20-29.
  • Duyar, İ., (1995). “İnsanın Fiziksel Boyutlarındaki Değişimler ve Ergonomik Açıdan Önemi”, 5. Ergonomi Kongresi, İstanbul, Bildiriler Kitabı, ss: 180-189.
  • Dul, J. and Weerdmeester, B., (2007). Ergonomi: Ne, Neden, Nasıl?,(Çev: Münir Yavuz ve Nalan Kahraman), Ankara: Seçkin.
  • Özel, E., Erozan İ. ve Türengil, M. (2007). “Antropometri ve Bir Uygulama”, 13. Ulusal Ergonomi Kongresi, Kayseri, Bildiriler Kitabı, ss: 359-364.
  • Kansoy, O., Dirgar, E. ve Kırtay, E., (2008). “Sanayide Çalışanlar İçin Uygun İş Kıyafetlerinin Geliştirilmesi”, Tekstil ve Konfeksiyon, Yıl: 18, Sayı: 4, ss: 306-310.
  • Tezel, Z., Şahin, H. ve Şanlı, H.S., (2012). “Konaklama Tesislerinde Çalışan Personelin İş Kıyafetinden Memnun Olma Durumlarının İncelenmesi: Antalya Örneği”, NWSA-Vocational Sciences, Cilt: 7, Sayı: 2, ss: 33-42.
  • Ağaç, S., (2004). “Doktorların Ameliyathane Giysilerine İlişkin Memnuniyet Durumlarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Ergonomi Kongresi, Bursa, CD Kitap, ss: 14-27.
  • Ağaç, S. ve Yıldız, Ş.G., (2008). “Hemşire Giysilerine İlişkin Memnuniyet Düzeyinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”, 14. Ulusal Ergonomi Kongresi, Trabzon, Bildiriler Kitabı, ss: 3053
  • Gönen, E., Özgen, Ö., Özmete, E. ve Bayoğlu, A.S., (2003). “Sağlık Sektöründe Çalışan Kurum Ev İdaresi Personelinin, İş Doyumunda Üniformanın Etkisi”, 9. Ulusal Ergonomi Kongresi, Denizli, Bildiler Kitabı.
  • Çivitci, Ş. ve Sayğılı, B.B., (2008). “Çöp Toplama İşlerinde Çalışanların Giysilerinde Yaşadıkları Sorunlar ve Örnek Bir Tasarım”, 14. Ulusal Ergonomi Kongresi, Trabzon, Bildiriler Kitabı, ss: 585-590.
  • Dursun, F., Abanoz, G. ve Çalışan, Ç.D., (2010). “Özel Güvenlik Görevlilerinin İş Kıyafetlerine (Üniformalarına) İlişkin Memnuniyet Düzeyleri ve Beklentileri (Düzce Üniversitesi Örneği)”, 16. Ulusal Ergonomi Kongresi, Çorum, Bildiriler Kitabı, ss: 601-611.
  • Karasar, N., (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Nobel Yayınları.
  • Özdamar, K., (2002). Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi, Eskişehir: Kaan Kitapevi.
  • Mete, F., (1990). “Giysi Tasarımı Açısından İnsan Vücudunun Mekaniği”, Tekstil ve Makina, Yıl: 4, Sayı: 21, ss: 150-154.
  • Demirhan, F. ve Meriç, B., (2005). “Örme Kumaş ve Giysilerde Yıkama ve Kurutma Sonrası Boyut Değişimlerinin İncelenmesi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 3, ss: 381-390.