VAN İLİ SANAYİSİNİN DURUMU

Bu çalışmayla Van ilinin sanayileşme sürecinde Türkiye ekonomisinde aldığı yer açısından durumunu tespit etmek, sanayinin gelişmesine katkıda bulunmak ve gelecekteki potansiyelini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) programı kapsamında desteklenen “Van’ın Sanayi Envanterinin Oluşturulması Fizibilite Çalışması” adlı ve TRB2/14/DFD/0007 no’lu projenin anket verilerinden yararlanılmıştır. Buna göre, 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği T. C. Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürlüğü’nden Sanayi Sicil Belgesi almış veya alması gereken firmalarla anket çalışması yapılmıştır. Anket verileri toplam 602 firma ile birebir görüşme yoluyla elde edilmiş ve bu çalışmada 240 firma yer almıştır. Anket 62 çoktan seçmeli ve kısa yanıtlı sorudan oluşmuş olup istatistiki sonuçların değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) ve Microsoft Office Excel 2013 programları kullanılmıştır. İlk olarak her bir soru için sıklık dağılım tabloları düzenlenmiş ve kategorik değişkenler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla çapraz karşılaştırmalar. Bu aşamada temel bulgular tartışılmış, özet tablo ve grafikler aracılığıyla gösterilmiştir. Analizde, firmaların yapısal, faaliyet, istihdam, Ar-Ge faaliyet, marka ve patent, dış ticaret, ilgili kuruluşlarla ilişki, kamu-üniversite-sanayi işbirliği ve OSB durumları değerlendirilmiş ve bu değerlendirmelerin Van bölgesindeki firmaların durumlarını ve gelecekteki potansiyellerini belirleme açısından önemli olduğu görülmüştür.

SITUATION IN VAN INDUSTRY

The purpose of this study is to analyse the current situation of Van industry in Turkish economy to reveal its potential and to give contribution to city’s industrial development. In this study, survey data of the ‘’Feasibility Study for Forming Industrial Inventory in Van’’ (project no.TRB2/14/DFD/0007), that is supported within the context of Direct Operating Support by Eastern Anatolian Development Agency have been used. Accordingly, a survey study in accordance with the lndustrial Registry Law no.6948 has been made with the firms that already have or have to take Industrial Registry Certificate from Science, Industry and Technology Provincial Directorate of Van. Survey data is collected from 240 firms out of 640 in Van through one to one interviews. The survey is composed of 62 multiple-choice and short answer questions and SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) and Microsoft Office Excel 2013 programmes have been used in the evaluation of statistical results. Firstly, frequency distribution schedules have been arranged for every single question and cross-matchings have been made with the purpose of evaluating the relation between categorical variations. At this stage, key findings have been discussed and shown through pivot tables and graphics. In the analysis, construction, activity, employment, R&D activity, brand and patent, foreign trade, relation with relevant institutions, and cooperation of the firms with Public, University and Organized Industrial Zone have been evaluated.   These evaluations have been considered as significant  in terms of determining  current positions and prospective potentials of the firms in the district of Van. 

___

  • • ACAR, O. ve ÇAĞLAR, E., (2012), An Assesment of the new Incentive Package, TEPAV Policy Note No. N201221.
  • • ATİYAS, I. ve BAKIŞ, O., (2013), Structural Change and Industrial Policy in Turkey, Working paper no. 803.
  • • ESER, E., (2011), Türkiye’de Uygulanan Yatırım Teşvik Sistemleri ve Mevcut Sistemin Yapısına Yönelik Öneriler, Devlet Planlama Teşkilatı Uzmanlık Tezi, DPT: Ankara.
  • • TÜSİAD, (2014), İmalat Sanayi Sektörleri Rekabet Göstergeleri Raporu, Hazırlayan İ. Atiyas ve O. Bakış, Yayın No. TÜSİAD-T/2014-05/551, 102 s., İstanbul.
  • • UYGURTÜRK, H. ve KORKMAZ, T., (2012), Finansal Performansın TOPSIS Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi İle Belirlenmesi: Ana Metal Sanayi İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 7 (2), 95-115.