KADIN GİRİŞİMCİLERİN İŞYERİ KARARLARINDAKİ ETKİSİ ÜZERİNE YAPILAN BİR ARAŞTIRMA

Girişimcilik ekonomik kalkınma, istihdam yaratma ve sosyal gelişmenin temel ve öncü gücü olarak görülmekte ve pek çok ülkede desteklenmektedir. Kadınların  ekonomik yaşama katılımlarının artırılması yönünde yoğun bir çaba vardır. Kadın girişimciler, işleri ile ilgili kararlarda çoğu zaman  eş, aile ve varsa ortağın desteğine gereksinim duymaktadır. Kadın girişimcilerin kararlardaki etkisini belirlemek üzere, kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak, Mersin’de 200 kadın girişimci üzerinde yüz yüze ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Kadınlar, kararlarda belli düzeyde bir serbestiye sahip olmakla birlikte; en çok kocasının onayına ihtiyaç duymaktadır. Kadının eğitim seviyesi yükseldikçe kararlardaki etkisinin arttığı belirlenmiştir. Ayrıca, evli kadın girişimcilerde kocanın etkisi çok fazla iken, bekar ve dul-boşanmışlarda ailenin etkisi daha fazladır. Koca ile ortaklık durumunda kocanın çok daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. İşletmenin sürekliliği, verimliliği ve kadın girişimcinin güçlendirilmesi açısından, bu etkinin “yöneten” değil, “öğreten” biçime dönüştürülmesi önerilmektedir.

___

  • 1. Avrupa Komisyonu, Avrupa’da Girişimcilik, Yeşil Kitap, 2001.
  • 2. Bebekoğlu G. ve Wasti A., “Çalışan Kadınlara Yönelik Cinsiyet Temelli Düşmanca Davranışların Sebepleri ve Sonuçları Üzerine Bir Araştırma”, Yönetim Araştırmaları Dergisi, Ekim, Cilt 2, Sayı 2: 220, 2002.
  • 3. Connell R.W., Toplumsal Cinsiyet ve İktidar. (Çev.: Cem Soydemir). Ayrıntı yayınları, İstanbul, 1998.
  • 4. Çelebi N., Kadın Girişimciliğini Özendirme ve Destekleme Konusunda Politikalar. Kadın Girişimciliği Özendirme ve Destekleme Paneli, Devlet Bakanlığı Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı, Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü, Eğitim Serisi Yayın no:74, Ankara: 36, 1993.
  • 5. Ecevit Y, Kadın Girişimciliğinin Yaygınlaşmasına Yönelik Bir Model Önerisi. Kadın Girişimciliği Özendirme ve Destekleme Paneli, Devlet Bakanlığı Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı, Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü, Eğitim Serisi Yayın no:74, Ankara: 15, 1993.
  • 6. Eurepean Commission, Good Practices in the Promotion of Female Entrepreneurship, Examples from Europe and other OECD Countries. 2002.
  • 7. Greer G., İğdiş Edilmiş Kadın, (Çev.:Mefkure Bayatlı) Pencere Yayınları, İstanbul, 1996.
  • 8. Gürol A., Türkiye’de Kadın Girişimci ve Küçük İşletmesi: Fırsatlar, Sorunları, Beklentiler ve Öneriler, Atılım Üniversitesi yayını-2, Ankara, 2000.
  • 9. Koçel T., İşletme Yöneticiliği, Genişletilmiş 9. basım, Beta yayınları, İstanbul, 2003.
  • 10. Kutanis R.Ö. ve Bayraktaroğlu S., “Anadolu Sanayiinin Gelişmesinde Bayan Girişimciler”, II.Ulusal Orta Anadolu Kongresi, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları: 666, Ankara, 2002.
  • 11. Mitchell J. ve Oakley A., Kadın ve Eşitlik (Çev.: Fatmagül Berktay). Pencere yayınları, İstanbul, 1992.
  • 12. Müftüoğlu T., Girişimcilik, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Ders Kitapları Yayın no:18, Eskişehir, 2000.
  • 13. Tekin M., Özilhan D. ve Uçar H., “Kadın Girişimciler ve Başarılı Eğilimleri İle İlgili Bir Uygulama”, II.Ulusal Orta Anadolu Kongresi, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları: 666, Ankara, 2002.