ELEKTRİK ENERJİSİNDE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ: TÜRKİYE'DE KULLANICILARA YÖNELİK BİLGİSAYAR UYGULAMA ÖNERİSİ 1

Elektrik enerjisi tedarik zincirleri, enerji üretimi için kullanılacak girdiyi sağlayan üyelerden başlamak üzere geleneksel tedarik zincirlerindekine benzer şekilde kullanıcılara kadar uzanan bir zincirdir. Enerji kaynağı sağlayıcılardan sonra zincirde, temin ettikleri kaynağı elektrik enerjisine dönüştüren üretim şirketleri, üretim şirketlerinde üretilen enerjinin santralle dağıtım şirketi arasındaki akışını sağlayan iletim şirketi/şirketleri, enerjiyi zincirin en son halkasında kullanıcılara ulaştıran dağıtım şirketleri ve zincirin ucunda enerjinin kullanıcıları yer alır. Türkiye'de önceki yıllarda elektrik enerjisi tedarik zincirinin son üyesi olan kullanıcılar, sadece bulundukları bölgenin dağıtıcısından enerji temin edebilmekte ve o dağıtıcının satış fiyatına tabi olmaktaydı. 2002 yılından itibaren Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun her yıl yayınladığı Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği'nde elektrik kullanımı belli bir limitin üzerinde olan kullanıcılar "serbest tüketici" olarak nitelendirilmiş ve onlara tedarikçisini seçme hakkı verilmiştir. Bu limitler her geçen yıl düşürülmektedir. 2015 yılında 4.000 KWh değerine indirilmiş ve tedarikçi seçme hakkından faydalanabilecek kullanıcı sayısı artırılmıştır. Ancak hali hazırda kullanıcıların bu seçimi yapabilecekleri bir uygulama mevcut değildir. Bu çalışmada, Türkiye'deki elektrik enerjisi tedarik zinciri yapısına ve ilgili yönetmeliklere uyumlu, serbest tüketicilerin en düşük fiyatla elektrik enerjisi satın alabileceği dağıtım şirketini belirleyen kullanışlı ve basit bir bilgisayar uygulaması oluşturulmuştur. Uygulama ile elektrik enerjisi tüketen geniş kitlelere ve elektrik enerjisi pazarındaki rekabetçiliğe fayda sağlanması beklenmektedir.

Electric energy supply chain is a chain that starts with the members that provide inputs to generate energy, and reachs out to the costumers/users just like traditional supply chains do. In the chain after the energy supply providers, there are generation corporations that transform the provided source to energy, transmission companies that function as a bridge between the generation company and the distribution corporation, distribution company that transmits the energy to the users in the last ring of the chain, and of course the energy users at the end.In Turkey, the users, the last ring of energy supply chain could obtain energy from the deliverer in their own neighbourhood, and so they had to pay depending on the prices of the company in question. From 2002 on, in "Electricity Market Free Consumer Regulation" which was released by Energy Market Regulatory Authority (EPDK), it was stated that the users whose electric use is above some certain limits are regarded as "free consumers"; and they are given the right to choose their suppliers. The limits are getting lower each year. In 2015, it has been lowered to 4000 KWh and the number of the users who'll make use of the right of choosing suppliers has been increased. However, there is no application that users can compare the prices of suppliers or choose. In this study, a convenient and simple computer application were formed in order to provide users with the facility to identify suppliers with the lowest prices. It was designed in line with electric energy supply chain and related regulations. It was aimed to contribute not only to majority who consume electrical energy but also the competition in energy markets.

___

  • o ACAROĞLU M., (2007), Alternatif Enerji Kaynakları, Nobel Yayınevi, Ankara.
  • o AKOVA İ., (2008), Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Birinci Baskı, Nobel Yayınevi, Ankara.
  • o ASLANI A., HELO P., FENG B., ANTILA E. and HITUNEN E., (2013), Renewable Energy Supply Chain in Ostrobothnia Region and Vaasa City: Innovative Framework, Renewable and Sustainable Energy Reviews 23.
  • o AYDIN L. (2014), Enerji Ekonomisi ve Politikaları, Birinci Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • o EL AFIA A. and ET-TOLBA El H., (2010), A Global Modelling of Electrical Energy Supply Chain, International Conference on Models of Information and Communication Systems, ENSIAS Rabat Morocco.
  • o HALLDO´RSSON A. and SVANBERG M., (2013), Energy Resources: Trajectories For Supply Chain, Supply Chain Management: An International Journal, 18/1, pp. 66-73.
  • o KARLUK S. R., (1996), Türkiye Ekonomisi, Tarihsel Gelişim Yapısal ve Sosyal Değişim, 4. Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul.
  • o KOCAMAN B., (2003), Elektrik Enerjisi Üretim Santralleri, Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • o KOÇ E. ve ŞENEL M. C., (2013), Dünyada ve Türkiye'de Enerji Durumu - Genel Değerlendirme, Mühendis ve Makine Dergisi, 54/639, s. 32-44.
  • o NAGURNEY A. and MATSYPURA D., (2004), A Supply Chain Network Perspective for Electric Power Generation, Supply, Transmission and Consumption, http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_ id=557761.
  • o ÖZTOK D. ve DİRİM N., (2010), Yine Yeni Yeniden Yenilenebilir Enerji, WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Mas Matbaacılık, İstanbul.
  • o PUNAKIVI M. and HEROLD M. (2003), Analysing the Electrical Power Network Construction Supply Chain, http://citeseerx.ist.psu.edu/ viewdoc/download?doi=10.1.1.537.8921&rep=rep1&type=pdf.
  • o SANDERSON J., (1999), Passing Value To Customers: on the Power of Regulation in the Industrial Electricity Supply Chain, Supply Chain Management: An International Journal, 4/4.
  • o SPRICK S., ORTWEIN A. and WURDINGER K., (2012), Supply Chain Management in Renewable Energy Networks, Advanced Research in Scientific Areas.
  • o ŞİMŞEK B., (2013), Güneş Enerji Sistemlerinin Şebeke Bağlantıları, Fotovoltaik Çalıştayı Güneş-Elektrik Dönüşüm Sistemlerinde Yasa, Yönetmelik ve Standartlar, Ankara.
  • o WANG X. and CONG R., (2012), Electric Power Supply Chain Management Addressing Climate Change, Procedia Engineering, 29, pp. 749-753.
  • o WEE H., YANG W., CHOU W. and PADILAN M. V., (2013), Renewable Energy Supply Chains, Performance, Application Barriers and Strategies for Further Development, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 16.
  • o YAVUZ M., (2011), Elektrik Enerjisi Tedarik Sözleşmeleri, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • o ELEKTRİK PİYASA KANUNU, Resmi Gazete Sayı: 28603, Kanun No: 6446, 30 Mart 2013.
  • o ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİ, Resmi Gazete Sayı: 28809, 2 Kasım 2013.
  • o ELEKTRİK PİYASASINDA PERAKENDE SATIŞ SÖZLEŞMESİ, Resmi Gazete Sayı: 25215, 31 Ağustos 2003.
  • o SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ, Resmi Gazete Sayı: 24866, 04 Aralık 2002.
  • o http://www.enerjiatlasi.com/elektrik-uretimi/, Erişim Tarihi: 15.12.2015.
  • o http://www.enerji.gov.tr, Erişim Tarihi: 02.03.2015.
  • o http://www.qca.org.au, Erişim Tarihi: 08.05.2015.
  • o http://www.teias.gov.tr/Hakkimizda.aspx, Erişim Tarihi: 14.08.2015.
  • o http://www.tedas.gov.tr/Sayfalar/Hakkimizda.aspx#, Erişim Tarihi: 17.10.2015.