Nesnelerin İnterneti Güvenliğinde Blok Zinciri Uygulamaları

IoT cihazların askeri ve sivil alanda kullanımı yaygınlaşmakta, bununla birlikte her alana özgü cihaz sayısı ve buna paralel olarak üretilen veri miktarı da önemli ölçüde artmaktadır. IoT’nin hızla gelişmesi, cihazların ve cihazlar arasında paylaşılan verilerin güvenlik sorununu de beraberinde getirmektedir.  Düşük bellek, düşük bilgi işlem gücü ve sınırlı pil ömrü IoT cihazlarının tipik özellikleridir. Cihazlar, heterojen yapıları ve kısıtlı kaynaklarından dolayı karmaşık ve maliyetli hesaplamalara sahip geleneksel güvenlik önlemleri ile korunamamaktadır. Başlangıçta sadece finansal değer transferi için tasarlanmış olan blok zinciri teknolojisi son yıllarda siber güvenlik alanında da kullanılmaya başlanmıştır. Blok zincirinin hata töleransı, kriptografik güvenlik avantajı ve ademi merkeziyetçi mimarisi gibi özellikleri sayesinde dünya genelinde birçok araştırmacı ve veri güvenlik analistini bu teknolojiyi IoT’nin güvenlik ve gizlilik problemlerini çözmek için nasıl kullanıabileceğine odakladı. Bu çalışmada, blok zincirinin IoT güvenliğinde karşılaşılan problemleri çözme potansiyeli analiz edildi. Bu amaçla IoT güvenliğinde karşılaşılan problemlerin neler olduğu, blok zinciri teknolojisinin nasıl işlediği ve literatürde blok zinciriteknolojisinin IoT güvenliğinde nasıl çözüm olarak önerildiği anlatımıştır. 

Block Chain Applications in Internet of Things

Use of IoT devices in military and civilian context is becoming more common, however, the number of devices specific to each field and the amount of data generated in proportion to it are also increasing significantly. The rapid development of IoT also brings the security issues of devices and the data shared between them. Low memory, low compute power, and limited battery life are typical features of IoT devices. Due to their heterogeneous structure and limited resources, devices cannot be protected by traditional security measures with complex and costly calculations. Originally designed for the transfer of financial value, blockchain technology has been used in cyber security in recent years. Because of its decentralized architecture, error tolerance and encryption security advantages such as pseudonymous identities, data integrity and authentication, researchers and security analysts around the world are focusing on  blockchain to resolve  IoT's security and privacy issues. In this study, the potential of blockchain to solve problems encountered in IoT security is analyzed. To do this, the problems encountered in IoT security, how blockchain technology works and how blockchain technology is proposed as a solution to IoT security in literature are examined. 

___

  • A. Reyna, C. Martín, J. Chen, E. Soler, and M. Díaz, “On blockchain and its integration with IoT. Challenges and opportunities,” Futur. Gener. Comput. Syst., vol. 88, pp. 173–190, Nov. 2018.