Laiklik Uygulamaları Üzerinden Bir Hristiyanlık-Siyaset İlişkisi Değerlendirmesi

Dinin siyaset ile hiç ilgisinin olmaması talebinin gerçekçi olmayışının nedeni, dinlerin ülkelerin sosyolojik bir parçası olması ve siyasal meşruiyet konusundaki etkileridir. Gerçeklik olarak siyaset ve din, din ve siyaset (az ya da fazla) bir şekilde ilgilidir ve tarihsel süreçte bu hep böyle olmuştur. Hiçbir adet, gelenek, davranış, kurum ve yasa tek başına diğerlerinden soyutlanmış biçimde bulunmaz. Aile düzeni, ekonomik koşullar, ahlaki değerler ve siyasal hedefler hep birbiri içine geçmiş unsurlardır. Başka bir deyişle, sosyal yaşamla din arasında karşılıklı bir etkileşim söz konusudur. Tarih boyunca üzerinde en çok tartışılan konulardan birisi din–devlet-siyaset ilişkisidir. Yapılması gereken toplumsal bir kurum olan din ve siyaset örgütlenmesinin nasıl bir ilişki içerisinde bulunduğunu incelemektir. Bu çalışmada, Hristiyanlık dininin din-siyaset ilişkisi çerçevesinde tarihsel süreci kısa bir şekilde ele alınmış ve laiklik uygulamalarından örneklerle bu ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Laikliğin olup olmamasının dinin siyasal yaşamdaki ya da tam tersine siyasetin dini söylem ve pratiklerdeki yerini engelle(ye)mediğini söylemek mümkündür.

An Evaluation of the Christianity-Politics Relationship Through the Practices of Secularism

The reason why the claim that religion should have nothing to do with politics is unrealistic is that religions are a sociological part of countries and their effects on political legitimacy. As reality, politics and religion, religion and politics (more or less) are somehow related, and this has always been the case in the historical process. No custom, tradition, behavior, institution or law exists in isolation from the others. Family order, economic conditions, moral values and political goals are always intertwined elements. In other words, there is a mutual interaction between social life and religion. One of the most discussed issues throughout history is the religion-state-politics relationship. What needs to be done is to examine the how religion, which is a social institution, and political organization are in a relationship. In this study, the historical process of Christianity within the framework of religion-politics relationship was briefly discussed and this relationship was tried to be revealed with examples from secularism practices. It is possible to say that the existence of secularism or not does not hinder the place of religion in political life or, on the contrary, the place of politics in religious discourse and practices.

___

  • Ağaoğulları, M. A. ve Köker, L. (1991). İmparatorluktan Tanrı Devletine, İstanbul: İmge Yayınları.
  • Akhiyadov, M. (2019). Rusya’da Din-Devlet İlişkisi ve Kilisenin Dış Politikadaki Etkisi. Erişim Adresi: https://insamer.com/tr/rusyada-din-devlet-iliskisi-ve-kilisenin-dis-politikadaki-etkisi_1924.html
  • Arabacı, F. (2003). AB Ülkelerinde Din Devlet İlişkileri ve Türkiye. Jean Baubérot (Ed.), Avrupa Birliği Ülkelerinde Dinler ve Laiklik, İstanbul: Ufuk Kitapları.
  • Aygen, M. (2019). Din, Devlet ve Siyaset İlişkisi Üzerine. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7(18), 516-536.
  • Baubérot, J. (2008), Dünyada Laiklik, (çev. Ertuğrul Cem Gürcan). İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Catto, R. ve Davie, G. (2008). İngiltere. Ali Köse ve Talip Küçükcan (Ed.), Avrupa Birliği Ülkelerinde Din-Devlet İlişkisi, (s. 151-173) içinde. İstanbul: TDV Yayınları.
  • Çifçi, Z. (2012). Batı’da Din-Devlet İlişkilerinde Ortaya Çıkan Dönemler. İstem, 10(19), 195-208.
  • Demir, K. A. (2019). Hristiyanlık Dininin Devlet Yönetimi Üzerine Etkileri. Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (23) Bahar, 137-151.
  • Ferrari, A. (2008). İtalya. Ali Köse ve Talip Küçükcan (Ed.), Avrupa Birliği Ülkelerinde Din-Devlet İlişkisi, (s. 223-251) içinde. İstanbul: TDV Yayınları.
  • Güngör, A. İ. (2009). Papa’nın Yanılmazlığı Konusundaki Tartışmalar ve Katoliklerin Yaklaşımları. Dini Araştırmalar Dergisi, 12 (34), 7-26.
  • İmamoğlu, T. (2001). Orta Çağ Batı Dünyasında Din-Siyaset İlişkisi ve Sekülerleşme Seyrine Genel Bir Bakış. Marife, 1(2), 99-106.
  • İpek, İ. (2018). Din-Siyaset İlişkisi: Dünü, Bugünü, Geleceği. Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi, (2), 33-51.
  • Martinez-Torron, J. (2008). İspanya. Ali Köse ve Talip Küçükcan (Ed.), Avrupa Birliği Ülkelerinde Din-Devlet İlişkisi, (s. 175-205) içinde. İstanbul: TDV Yayınları.
  • Messner, F. (2008). Fransa. Ali Köse ve Talip Küçükcan (Ed.), Avrupa Birliği Ülkelerinde Din-Devlet İlişkisi, (s. 113- 134) içinde. İstanbul: TDV Yayınları.
  • Özdemirci, H. ve Çolak, Y. (2000). Din-Devlet Din-Siyaset İlişkisi. Diyanet, 119 (Kasım), 5-27.
  • Torfs, R. (2008). Belçika. Ali Köse ve Talip Küçükcan (Ed.), Avrupa Birliği Ülkelerinde Din-Devlet İlişkisi, (s. 97-111) içinde. İstanbul: TDV Yayınları.
  • Turan, E. ve Temizel, M. (2015). Din ve Siyaset İlişkisi Bağlamında Oy Verme Davranışı: Niğde Bölgesinde Bir Araştırma. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 86-99.
  • Türe, C. F. (2020). Din ve Devlet İlişkisi Üzerine Batı Demokrasilerinden Örnekler: İngiltere- Almanya- Fransa- İtalyaABD. International Social Mentality and Researcher Thinkers Journal, 6(30), 411-418.
  • Uygun, O. (2017). Devlet Teorisi, İstanbul: On İki Levha Yayıncılık.