Grovaklarda Tabaka Kalınlığı Kaya Direnci İlişkisi

Tabakalı kayaçlarda yapılacak teknik girişimlerde ortamın emniyetli gerilme değerinin (özellikle birden fazla çatlak sistemleri ile pek çok birim kaya elemanı içeren ortamlarda) doğru tahmin edilmesi önemlidir. Bu çalışmada, kaya ortamda herhangi bir teknik girişim gerektiren durumda ilgili mühendisinin (inşaat -jeoteknik uzmanlığı- ve jeoloji -mühendislik jeolojisi uzmanlığı- mühendisleri) kaya ortamı süreksizlik özellikleri ile tanımlayıp ortamın emniyetli gerilme değerini mostra başında irdelemesi ve sonuca varması için geliştirilmiş yeni bir yaklaşım ortaya konulmuştur.

The Relationship between Bed Thickness and Rock Strength in Greywackes

The prediction of the real safe stress value is very important for the technical attempts concerning stratified rocks (especially rock mass containing multiple crack systems and many rock units). In this study, it is aimed that the determining the real stress values of the rock media with discontinuities on outcrops by geotechnical engineers (civil -specialized in geotechnic- and geological -specialized in engineering geology- engineers).

___

  • İBB 2011. İstanbul İl Alanının Jeolojisi (Yönetici Özeti). İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı-Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü. İstanbul, 89 syf.
  • Vardar, M 1977-2012. İTÜ Ders notları.
  • Yüzer, E., Vardar, M 1986. Kaya Mekaniği. İTÜ Vakfı No:11. İstanbul, 187 syf.