SAĞLIK KURUMLARINDA MERHAMET YORGUNLUĞU VE HASTA GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ

Merhamet yorgunluğu, sağlık hizmeti sağlayıcılarının empati duyarak hastaların çektiği acı ve sıkıntıları hissetmeleridir. Duygusal olarak yıpranma sonucunda bakım vermede oluşabilecek herhangi bir aksaklık da hasta güvenliğine olumsuz bir şekilde etki edeceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, hasta güvenliği ve merhamet yorgunluğu konularını kavramsal açıdan incelemek; bu iki kavram arasındaki ilişkiyi sağlık kurumları özelinde belirli ölçüde irdelemektir. Bu nedenle “Merhamet Yorgunluğu” başlığı altında konular; sırasıyla merhamet yorgunluğunun tanımı, nedenleri, süreci, belirtileri şeklinde açıklanmıştır. Diğer bir değişken “Hasta Güvenliği” başlığı altında ise; hasta güvenliği tanımı, hasta güvenliği ve tıbbi hatalar, hasta güvenliğini tehdit eden tıbbi hatalar olarak açıklanmıştır. Çalışma, sağlık kurumları özelinde merhamet yorgunluğu ve hasta güvenliğinin öneminin değerlendirilmesi konusu ile tamamlanmıştır.

___

  • AKALIN, H. E. (2005). Yoğun Bakım Ünitelerinde Hasta Güvenliği. Yoğun Bakım Dergisi, 5(3), 141-146.
  • AKÇAY, G. (2019). Acil Servislerde Çalışan Sağlık Profesyonellerinin Hasta Güvenliğine İlişkin Tutumları Ve Hasta Güvenliğinde Etkili Faktörler. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ.
  • AKMAN, A.B.(2010). Hasta Güvenliği Kültürü Ve Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Hasta Güvenliği Kültürü İle İlgili Algılarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • ALTINDİŞ, M. (2014). Hasta Güvenliği ve Komplikasyonlar. Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, 32, 68-73.
  • ASLAN, H., ERCİ, B. ve PEKİNCE, H. (2021). Relationship Between Compassion Fatigue in Nurses, and Work-Related Stress and the Meaning of Life. Journal of Religion and Health, 1-13.
  • ASLAN, Y. (2019). Bir Üniversite Hastanesinde Bildirimi Yapılan Tıbbi Hata / Olayların “Dünya Sağlık Örgütü Hasta Güvenliği Uluslararası Sınıflandırmasına Göre Değerlendirilmesi. Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, İstanbul.
  • AVŞAROĞLU, S. (2019). Merhamet Eğitimi Programının Üniversite Öğrencilerinin Merhametli Olma Düzeylerine Etkisi. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (3), 2484-2500.
  • AYGİN, D. VE CENGİZ, H. (2011). İlaç uygulama hataları ve hemşirenin sorumluluğu. Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni, 45(3), 110-114.
  • BAĞCIVAN, E. (2019). Çocuk Hemşirelerinde Merhamet Yorgunluğunun Mesleki Yaşam Kalitesi İle İlişkisi. Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.