Türkiye'de Özelleştirmenin Ekonomik Boyutu Ve İşçi Sendikalarının Özelleştirmeye Yaklaşımlarına Yönelik Bir İnceleme

Bu çalışmada, öncelikle neredeyse bütün dünyada etkisini gösteren Globalleşme yani Türkçesiyle "Küreselleşme" adı verilen bir kavram ile birlikte beliren ve "Özelleştirme" denilen iktisadi bir uygulamanın ve/veya politikanın ülkemiz ekonomisi açısından irdelenmesi, analiz edilmesi ve yorumlanmasıyla ortaya çıkan bulgular değerlendirilmiştir. Bu bulguların, ekonomik açıdan sonuçları ve bu sonuçların çalışanlar, toplum ve özellikle işçi sendikaları tarafından nasıl karşılandığı araştırılmıştır. Özelleştirmeye karşı olanlar ile özelleştirmeye destek olanların neden ve nasıl tepkiler verdiği çeşitli yönlerden incelenmiştir. Özelleştirmenin,ülkemiz açısından olumlu ve olumsuz yönleri tartışılarak, bazı veriler ışığında ekonomimizde meydana getirdiği etkiler açıklanmaya çalışılmıştır. TÜRK-İŞ, DİSK ve HAK-İŞ sendikalarının bazı temsilcileri ile görüşülmüş ve bu sendikaların birtakım yayınlarından elde edilen veriler ışığında çalışma genişletilmiştir.

Economic Dimension of Privatization in Turkey and a Research into Labour Unions' Approaches to Privatization

___

  • Referans1 Akdiş, M. (ty.). Dünyada Özelleştirme Uygulamaları ve Türkiye’de Nisan Kararları Sonrası Beklenen Gelişmeler. http://makdis.pamukkale.edu.tr/mak17.htm. Erişim Tarihi: 02.01.2018.
  • Referans2 Aksoy, H. D. (2009). Hizmetlerin Özelleştirilmesi. http://www.tubitak.gov.tr/tubitak_content_files/ vizyon2023/csk/EK-12.pdf/10.10.2009 Erişim Tarihi: 09.01.2018
  • Referans3 Cevizoğlu, H. (1989). Özelleştirme.İstanbul: İlgi Yayıncılık.
  • Referans4 Cook, P. (1998). Privatization in the UK PolicyandPerformans. D.Parker (Ed.) New York: Routledge.