İslâm Hukuk Felsefesi Gaye Problemi

1946’da ilk basımı gerçekleştirilen bu eser, Mehmet Erdoğan ve Vecdi Akyüz tarafından dilimize kazandırılmış, Prof. Dr. Hayreddin Karaman’ın takdim yazısı ile 1987’de yayınlanmıştır. Karaman’ın, bu kitabın Türkçe’ye kazandırılmasının, ülkemizde İslâm’ın ve özellikle İslâm hukukunun hakkıyla bilinip tanınması istikametinde yeni ve önemli bir adım olduğunu ifade etmesi kitabın kıymetini göstermesi açısından önemlidir. Ayrıca eserin göze çarpan diğer bir özelliği ise İslâm hukuk literatüründe mekâsıdu’ş-şerî’a (dinin talimat ve hükümlerinin gayesi, gerekçesi) konusunu ele alan sayılı kaynaklar arasında yer almasıdır. Bununla birlikte eser “Hukukun Gayeleri”nin en önemli konularını, onların örneklerini ve varlığını ispatlayan delilleri öne çıkarmayı amaçlamıştır.

___

  • İbn Âşûr, Muhammed Tâhir. Mekâsıdu'ş-Şeri'ati'l-İslamiyye. nşr. Muhammed et-Tâhir el-Mîsevî Amman: Dâru’n-Nefâis, 1421/2000.
  • İbn Âşûr, Muhammed Tâhir. İslâm Hukuk Felsefesi Gaye Problemi. çev. Mehmet Erdoğan vd. Vecdi Akyüz. İstanbul: Rağbet Yayınları, 4.Basım, 2013.
  • eş-Şâtıbî, Ebû İshâk İbrâhîm b. Mûsâ b. Muhammed el-Lahmî. el-Muvâfakât. İslâmî İlimler Metodolojisi. çev. Mehmet Erdoğan. 4 Cilt. İstanbul: İz Yayıncılık, 2003.
  • İbn Abdüsselâm, İzzeddîn. Kavâ’idu’l-Ahkâm fi Mesâlihi’l-Enâm. İslâmî Hükümlerin Esas ve Hikmetleri. çev. Süleyman Kaya vd. Soner Duman İstanbul: İz Yayıncılık, 2006.