TÜRKİYE’DE BAĞIMSIZ DENETÇİLİK VE BAĞIMSIZ DENETÇİNİN SORUMLULUĞU

Günümüz ekonomileri gelişip ilerledikçe, ortaya çıkan bilgilerinde niceliği artmaktadır. Bu bağlamda bilgilerin güvenilirliği sorgulanmakta dolayısıyla karar alıcılar açısından güvenli bilgi ihtiyacı doğmaktadır. Ticari hayatta belirli sınırlar içerisinde güvenilir bilgiyi sunmakta büyük rol oynayanlar bağımsız denetçilerdir. Bağımsız denetim unsurunun ayrılmaz bir parçası olan bağımsız denetçiler, faaliyetlerini sürdürürken bir takım sorumlulukları da yüklenmektedirler. Bağımsız denetimin yürütülmesinde çeşitli mevzuat ve standartlara uyma yükümlülüğü olan bağımsız denetçilerin sorumlulukları bu çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren bağımsız denetçilerin sorumluluklarını 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, KGK Bağımsız Denetim Yönetmeliği ve SPK Bağımsız Denetim Standartları Hakkındaki Tebliğ Seri:X, No:22 ve denetim standartları açısından ele alan bu çalışma, bir içerik analizi niteliğindedir.

INDEPENDENT AUDITING IN TURKEY AND INDEPENDENT AUDITOR RESPONSIBILITY

As economies of today develop and progress, quantity of information increases. In this context reliability of available information is questioned and a requirement for reliable information is born for decision makers. Independent auditors, within certain limits, play an important role for the presentation and distribution of reliable information in commercial life. Independent auditors, being an inseparable part of the independent auditing, shoulder certain responsibilities in their ongoing operations. Responsibilities of independent auditors who are liable to comply with various regulations and standards to run their operations constitute the main goal of this study. This study relies on content analysis technique to investigate the responsibilities of independent auditors in Turkey within the framework of Turkish Commercial Code, no. 6102, Independent Auditing ByLaw, and CMB Edict Regarding Independent Auditing Standards Serial: X, No:22 and auditing standards

___

  • 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu (Kabul Tarihi:13.01.2011) 660 KHK, Kamu Gözetimi, Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname. Aslan, E. (2011). Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre “denetçinin” niteliği, Mali Çözüm, MartNisan, 73-107.
  • Bulca, H., & Yeşil, T. (2014). Bağımsız denetim standartlarının muhasebede hile kavramına yaklaşımı, Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 1(2), 47-58.
  • Dal, S., & Çalış, Y. E. (2013). Anonim şirketlerde bağımsız denetim ve bağımsız denetçi, Mali Çözüm, Temmuz-Ağustos, 87-106.
  • Erol, M. (2008). İşletmelerde yaşanan yolsuzluklara (hata ve hileler) karşı denetimden beklentiler, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(1), 229-237.
  • Güredi, E. (2014). Denetim ve güvence hizmetleri, SMMM ve YMM’lere yönelik ilkeler ve teknikler, İstanbul: Türkmen Kitabevi. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK), Bağımsız Denetim Yönetmeliği (26.12.2012).
  • Kandemir, C. (2010). Muhasebe hilelerinin ortaya çıkarılmasında ve önlenmesinde bağımsız denetimin rolü ve bağımsız denetçinin sorumluluğu, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Kandemir, C., & Kandemir, Ş. (2013). Muhasebe hata ve hilelerinin ortaya çıkarılmasında bağımsız denetçinin sorumluluğunu etkileyen faktörlere ilişkin algılamaları, MÖDAV, 1, 29-54.
  • Karacan, S., & Uygun, R. (2016). Tekdüzen muhasebe sistemi ve uluslararası denetim standartları ile uyumlu denetim ve raporlama, Kocaeli: Umuttepe Yayınları.
  • Karakoç, M. (2013). Türk Ticaret Kanunu ile birlikte bağımsız denetimde meydana gelen gelişmeler, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Temmuz, 17-37.
  • Kiracı, M., & Şengül Çelikay, D. (2014). İç denetçilerin hileler karşısındaki sorumluluğunun iç denetim mesleki uygulama çerçevesi açısından değerlendirilmesi, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 16(2), 73-91.
  • Köksal, A. G. (2013). 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında risklerin tespiti ve yönetilmesine ilişkin bağımsız denetçinin sorumluluğu, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 14(2), 307-325.
  • Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) , Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ (Seri: X, No: 22).
  • Usta, Ö. & Açma, T. (2011). Hileli finansal raporlamada bağımsız denetçi sorumluluğunun belirlenmesine yönelik yapısal eşitlik modeli uygulaması, Muhasebe ve Denetime Bakış, 34, 13-38.
  • Varıcı, İ. (2012). Hileli finansal raporlama açısından denetçinin sorumluluğu: İMKB’de faaliyet gösteren işletmelerin denetim raporlarının incelenmesi, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, 5, 122-144.
  • Yanık, R. (2013). 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında denetçi sorumluluğu ve borçalacak hesaplarının denetimine ilişkin bir öneri, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 27(4), 358-367. http: www.kgk.gov.tr (Erişim Tarihi:10.02.2016)
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-9208
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

DEVELOPMENTS, TRENDS AND FEATURES OF FINANCIAL INTEGRATION IN THE WESTERN BALKAN REGION- CROSSCOUNTRY COMPARISONS

Mehmed GANİĆ, Agim MAMUTİ

TÜRKİYE’DE BAĞIMSIZ DENETİMİN YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Selma Demirtaş AYDOĞAN

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASININ YÖNETİM MUHASEBESİ AÇISINDAN ÖNEMİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMASI

Emin YÜREKLİ, Abdulkadir ŞAHİNER

ENFLASYON BELİRSİZLİĞİ İLE PAY SENEDİ GETİRİSİ VE VOLATİLİTESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Emrah İsmail ÇEVİK, Hasan UYGURTÜRK, Turhan KORKMAZ

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE FİNANSAL VE İŞ RİSKİ İLE FİRMA DEĞERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: BRICS – T ÜLKELERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ

M. Başaran ÖZTÜRK, E. Ensari ŞAHİN, Ceyda AKTAN

KAMU HASTANELERİNDE MUHASEBE İLİNTİSİ KURULAN FAALİYETLER ve ÖZEL HASTANE KARŞILAŞTIRMASI - YALOVA ÖRNEĞİ

Ferhat SAYIM

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PERFORMANSININ ÖLÇÜLMESİ: BİST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİNDEKİ İŞLETMELERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR KATMA DEĞERİNİN HESAPLANMASI

Hakan ARACI, Filiz YÜKSEL

YENİ BİR MALİYETLEME TEKNİĞİ OLARAK KAYNAK TÜKETİM MUHASEBESİ VE BİR ÖRNEK UYGULAMA

Burak KAYIHAN, Yusuf TEPELİ

MUHASEBE VERİLERİNE DAYALI RİSK ÖLÇÜMÜ İLE SİSTEMATİK RİSK İLİŞKİSİ: BORSA İSTANBUL’DA BİR UYGULAMA

Suat KARA

15. YY. OSMANLI MUHASEBESİNDE KÂRIN SERMAYE PAYLARIYLA ORANTILI DAĞITIMININ HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİR ÖRNEK

Metehan KÜÇÜKER, Ahmet Vecdi CAN