BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ’NİN ZONGULDAK İLİNE EKONOMİK ETKİSİ

Üniversitelerin temel amaçları arasında beşeri sermaye oluşumu ve bilimsel ilerlemeye katkı sunmak ön planda görünmekle birlikte, Caffrey ve Isaacs 1971 ’den bu yana üniversitelerin yerel ekonomik etkilerinin ihmal edilemeyecek kadar önemli olduğu tartışılmaktadır. Üniversitelerin bulundukları şehre olan yerel ekonomik katkısı harcamalar ve istihdam katkısı olarak ortaya çıkmaktadır. Harcamalara ilişkin ekonomik katkı; üniversitenin mal ve hizmet alımına ilişkin harcamalar, üniversite çalışanları, öğrenciler ve bunların ziyaretçilerinin yerel harcamaları olarak sınıflandırılmaktadır. İstihdama olan etki ise, doğrudan istihdam olanakları ve üniversitenin mal ve hizmet aldığı firmaların ilave istihdam olanakları yaratması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, Bülent Ecevit Üniversitesi’nin son beş yıllık dönemde 2012-2016 Zonguldak iline ekonomik etkileri araştırılacaktır. Literatür incelemesinde Bülent Ecevit Üniversitesi ve Zonguldak ili özelinde ekonomik etki konulu herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Ekonomik etkinin ölçülmesi amacıyla Bülent Ecevit Üniversitesi personeli, öğrencileri ve firmalara harcamalarına ilişkin anketler uygulanmıştır. Anket sonuçları ile Bülent Ecevit Üniversitesi’nden elde edilen veriler birleştirilerek, çarpan katsayısı hesaplama yöntemiyle Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Zonguldak iline ekonomik etkisi ortaya konacaktır.

ECONOMIC IMPACT OF BULENT ECEVIT UNIVERSITY TO ZONGULDAK PROVINCE

While the impacts of a university on the formation of human capital and scientific progress are well-known, impacts on the surrounding economy have been argued since Caffrey and Isaacs 1971 . The economic impacts of a University on a local level can be considered, mainly, as expenditures and employment. Expenditures are generally, classified as expenditures of the university for goods and services, student, faculty, staff and visitor expenditures. As far as employment concerned, there are direct and indirect effects of employment. The purpose of this study to measure the economic impact of Bülent Ecevit University BEU on Zonguldak province for last five years . Examination of relevant literature revealed that there is no previous research on the University and Zonguldak for economic impacts. In order to gather data, a questionnaire survey was conducted for expenditures of students, faculty, staff, and firms. The impact was calculated by employing multiplier coefficient method based on combining results of questionnaire survey and data obtained from Bülent Ecevit University accounting records

___

  • Aydemir, S. E. (1994). Karadeniz Teknik Üniversitesinin kent ve bölge ekonomisine doğrudan ve dolaylı ekonomik etkileri. Bölgesel Kalkınma Sempozyumu, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi, 195-210
  • Caffrey, J. & Herbert H. I. (1971). Estimating the impact of a College or University on the Local Economy, American Council on Education, Washington.
  • Ceyhan, M. S.& Gül, G. (2011). Bartın üniversitesi’nin Bartın ili’nin ekonomik gelişmesine 20 yıllık projeksiyonda katkılarının değerlendirilmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21(2), 183-207.
  • Özyaba, M. (1999). Kentsel gelişmede üniversitenin rolü: Uludağ Üniversitesi ve Bursa”. UMED Uludağ Üniversitesi Mezunlar Derneği 3. Geleneksel Mezunlar Buluşması.