TÜRKİYE’ DE MUTLULUK EKONOMİSİ

Mutluluk Ekonomisi Davranışsal İktisat Biliminin alt dalıdır. Mutluluk ekonomisi çalışmalarında ise bir ülkenin/bir bireyin yaşam memnuniyetleri ölçülürken objektif iktisadi değişkenler dışında birçok değişkenin etkili olduğu görülmektedir. Bu çalışmada davranışsal iktisat içerisinde önemli bir yeri olan mutluluk alt başlığı ele alınmıştır. Türkiye’de genel olarak bölgesel düzeyde mutluluk ekonomisi ile ilgili anket yöntemi kullanılarak yapılan çalışma yoktur. Çalışma, bölgesel düzeyde yapılmış olan ilk çalışma olması yönüyle diğer yapılan çalışmalardan ayrılmaktadır. Çalışmada gelir başta olmak üzere sosyal, demografik ve diğer ekonomik değişkenlerin mutluluk üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. İktisadi parametreler ve mutluluk arasındaki ilişkiyi incelemek ve diğer temel değişkenlerin mutluluğa etkisini araştırmak için anket yöntemine başvurulmuştur. Elde edilen veriler sıralı probit tahmin yöntemiyle sınanmıştır. Türkiye genelinde elde edilen veriler sonucunda bireylerin genel sağlık durumlarındaki olumlu seyir, yaşamlarındaki din olgusunun varlığı ve gelecek bir yıl için finansal duruma yönelik olumlu düşünce ve Cumhurbaşkanına güven mutlulukları üzerinde pozitif etki gösterirken; hükümete ve orduya güven ilişkisi negatif etki göstermektedir.

HAPPINESS ECONOMICS IN TURKEY

Happiness economics is a sub-branch of behavioral economics. In studies of happiness economics, many other variables than objective economic variables are also effective in measuring the life satisfaction of a country and/or an individual. The present paper discusses the happiness sub-branch, which occupies an important place in behavioral economics. In Turkey, no mesolevel questionnaire-based studies have ever been conducted on happiness economics. The present paper is different from other studies in that it is the first study to be conducted at regional level. The aim of the study is to examine the effects of social, demographic and other economic variables, specifically income, on happiness. We used a questionnaire method to examine the relationship between economic parameters and happiness and to investigate the effects of other primary variables on happiness. The obtained data was tested by the sequential probit model. The results show that individuals’ good conditions of health, presence of religion in their lives, positive thoughts about the financial situation for the next year and trust in the President have positive effects on their perception of happiness while trust in the government and army have negative effects.

___

  • Arkan, A. (2005). “Farabi’nin Gözüyle Ahlak-Siyaset İlişkilerinin Analizi”. Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi. 2. Siyasette ve Yönetimde Etik Sempozyumu, 387-396.
  • Demir, Ö. (2013). Din Ekonomisi – İnanç, Zenginlik ve Mutluluk. Sentez Yayıncılık.
  • Dumludağ, Ö. (2011). “Mutluluk Ve İktisadi Parametreler Üzerine Bir İnceleme”. (Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul).
  • Easterlin, R.(1974). “Does Economic Growth Improve Human Lot? Some Empirical Evidence”. By P.A.David, Melvin W.Reder (Ed.), Nations And Households İn Economic Growth in (pp. 89- 125). Academic Press.
  • Frey, B.,and Stutzer, A. (2002). “The Economics Of Happiness”. World Economics, 3 (1), 25- 42.
  • Greene, W. H. (2016). “Econometric Analysis Fourth Edition. New York University.” New Jersey: Prentice Hall İnternational Inc
  • Gül, S. (2017). “Mutluluk Ekonomisi ve Göç Üzerine Bir İnceleme”. (Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul).
  • Işık, A.,ve Meriç, M. (2010). “Hayatı Kalitesi (Quality Of Life) Kavramının Felsefik Temelleri; Aristo, Bentham ve Nordenfelt”. Ege Akademik Bakış, 10 (1), 421-434.
  • Karabulut, G. (2017). “Mutluluk ve İktisat”. Derin Yayınları.
  • Long, J. S. (1997). “Regression Models For Categorical and Limited Dependent Variables”. Sage Publications.
  • Martınas, K.(2012). “Greatest Happiness Principle in A Complex System Approach”. Interdisciplinary Description Of Complex Systems. 10(2), 88-1002
  • Tuğcu, T. (2000). “Batı Felsefesi Tarihi”. Alesta Yayınları.
  • TÜİK. http://Tuik.Gov.Tr/Prehaberbultenleri.Do?İd=33729, (Erişim Tarihi: 15.05.2020) .
  • Vatansever Deviren, N., ve Yıldız O. (2017). “Gayrisafi Milli Mutluluğun Ekonomik Kalkınmada Rolü: Bhutan Krallığı Örneği”. Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4 (4),232-248
  • Yalta, T. (2011). “Normallik Varsayımı ve En çok Olabilirlik Yöntemi”. File:///C:/Users/Lenovo/Downloads/Ekonometri1-05-Normallik-Varsayimi-Ve-Encok-Olabilirlik-(S2,0).Pdf. (Erişim Tarihi: 15.05.2020) .
  • Yavuz, Ç. (2006). “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğrencilerinde Öznel İyi Olma Hali, Psikiyatrik Belirtiler Ve Bazı Kişilik Özellikleri: Karşılaştırmalı Bir Çalışma”. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Yemişçigil, A., ve Dolan, P. (2015). Mutluluk Nedir, Nasıl Ölçülür? Kalkınma Literatüründe Teorik Ve Metodolojik Yaklaşımlar. İktisatta Davranışsal Yaklaşımlar. 163-177. İmge Kitapevi.
  • Wws. (1981-2014). Www.Worldvaluessurvey.Org, (Erişim Tarihi: 15.05.2020)