INSTAGRAM’DAKİ INFLUENCER’LARIN TAKİPÇİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Web 2.0 teknolojilerinin gelişmesiyle sosyal medya araçları ortaya çıkmış ve bu araçlar günlük yaşantımızın önemli bir parçası haline gelmişlerdir. Sosyal medyanın kullanıcılar üstündeki etkisi artmaya başladıkça, görüşleri izleyicileri tarafından dikkate alınan “Influencer” olarak adlandırılan kişiler göze çarpmaya başlamışlardır. Influencer’ların kitlelerle hızlı ve etkili iletişimi markaların da dikkatini çekmiş ve markalar ürünlerini veya hizmetlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak için Influencer’ların sosyal medyadaki gücünü kullanmaya yönelmişlerdir. Bu iş birlikleri günümüzün en önemli pazarlama faaliyetlerinden biridir ve “Influencer Marketing” olarak adlandırılmaktadırlar. Bu çalışma Instagram’daki Influencer’ların takipçileriyle aralarındaki ilişkileri ölçmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, veri toplamak için anket yapılmıştır. Anket formu öğrencilere elektronik ortamda gönderilmiş ve 282 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Anket ile toplanan veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, cinsiyet ve eğitim seviyesi faktörlerinin Instagram’da takip edilen alanlarla ilişkisi olduğu, cinsiyetin satın alma kararları üzerinde etkili olduğu ve Instagram’da geçirilen zaman ile ürün satın alma arasında bir ilişki olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçların kurumlara, Instagram üzerinde hedef kitlelerine göre yapacakları Influencer seçiminde faydalı olacağı düşünülmektedir.

THE EFFECT OF INFLUENCERS IN INSTAGRAM ON FOLLOWERS

With the development of Web 2.0 technologies, social media tools have emerged and social media tools have become an important part of our daily lives. As the influence of social media on users begins to increase, it has emerged people called “Influencer” whose views are taken into account by particular followers. The rapid and effective communication of influencers with followers has begun to attract attention by brands, and brands have begun to use the power of influencers on social media to deliver their products or services to wider audiences. These collaborations are one of the most important marketing activities of today and are called “Influencer Marketing”. This study was conducted to measure the relationship between influencers on Instagram and their followers. Survey method was used to collect data. The questionnaire was sent to students electronically and conducted with 282 participants. The data collected by using questionnaire were analyzed with SPSS. According to the findings of the research, it is found that, gender and education level factors are related to the areas followed in Instagram, gender has an effect on purchasing decisions, and there is a relationship between time spent on Instagram and product purchase. It is thought that the obtained results will be useful for the institutions while selecting influencers according to the target followers on Instagram.

___

  • Aktaş A.(2018). Nüfuz Pazarlamasında (Influencer Marketing) Kullanılan Mesaj ve Stratejilere Yönelik İçerik Analizi. Yüksek Lisans Tezi. Bahçeşehir Üniversitesi. İstanbul.
  • American Marketing Association (AMA). (2017). What is Marketing? — The Definition of Marketing. https://www.ama.org/the-definition-of-marketing-what-is-marketing/, (04.12.2019).
  • Aslan A., Ünlü D. (2016). “Instagram Fenomenleri ve Reklam İlişkisi: Instagram Fenomenlerinin Gözünden Bir Değerlendirme”. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 3(2), 41-65.
  • Balasubramanıan, S.K. (1994). “Beyond Advertising and Publicity: Hybrid Messages and Public Policy Issues”. Journal of Advertising 23(4), 29-46.
  • Interactive Advertising Bureau (IAB.) (2018). “Ifluencer Pazarlaması”. www.iabturkiye.org/UploadFiles/Reports/inluencer762018162344.pdf, (04.12.2019).
  • Koçak, G. (2012). Bireylerin Sosyal Medya Kullanım Davranışlarının ve Motivasyonlarının Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında İncelenmesi: Eskişehir’de Bir Uygulama. Doktora Tezi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eskişehir.
  • Marketingdersleri.Blogspot.Com. (2015). “Pazarlama Üzerine Araştırmalar: Pazarlama (Marketing) Nedir ?”. http://marketingdersleri.blogspot.com/2015/04/pazarlama-marketing-nedir.html, (04.12.2019)
  • Mccracken G. (1989). “Who Is The Celebrity Endorser ? Cultural Foundations of the Endorsement Process”. Journal of Consumer Research 16(3), 310-321.
  • Mert L. (2018) “Dijital Pazarlama Ekseninde Influencer Marketing Uygulamaları”. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi 6(2), 1299-1328.
  • Peltekoğlu, F , Tozlu, E . (2018). “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kampanyalarının Dijital Paydaşları” Sosyal Medya Fenomenleri. Erciyes İletişim Dergisi 5 (4) , 285-299.
  • Saltık Yaman, E. (2018). “Ürün Yerleştirmede Yeni Bir Alan: Influencer Marketing Sosyal Medyada Influencer Annelerin Takipçileri Tarafından Değerlendirilmesine Yönelik Bir
  • Araştırma.” 2. Uluslararası İletişimde Yeni Yönelimler Konferansı: Eğlence ve Ürün Yerleştirme, 268-279.
  • Sevinç, S. S. (2018). “Blogger, Influencer, Fenomen, Instagrammer, Youtuber, Celebrity Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl İstifade Edilir?”, http://salihseckinsevinc.com/blogger-influencer-fenomen-instagrammer-youtuber-celebrity-nedir-ne-ise-yarar-nasil-istifade-edilir/, (04.12.2019).
  • Uzunsakal, E, Yıldız, D. (2018). “Alan Araştırmalarında Güvenilirlik Testlerinin Karşılaştırılması Ve Tarımsal Veriler Üzerine Bir Uygulama”. Uygulamalı Sosyal Bilimler Dergisi 2(1), 14-28.
  • Yanar K., Yılmaz G. (2017). “Sosyal Medyanın Satın Alma Öncesi ve Sonrası Tüketici Davranışlarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma”. Yönetim, Ekonomi ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 1(2), 24-40.
  • Yavuzyılmaz O. (2015). “Ağızdan Ağıza Pazarlama”. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi (14), 429-448.
  • Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2004). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri (1. bs.). Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Yılmazsoy B. (2019). “Sosyal Ağların Pazarlama Üzerindeki Etkileri: Instagram Örneği”. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7(1), 49-58.