DUMAN DEDEKTÖRLERİNİN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ VE TEST İŞLEMLERİNİN İNCELENMESİ

Yangın tehlikesiyle başa çıkmanın en emniyetli yolu yangını önleyebilmek veya yangına erken müdahale edebilmektir. Yangına erken müdahale etmenin günümüz dünyasında en etkili yolu yangın algılama ve ihbar sistemleridir. Yangın algılama ve ihbar sistemleri kuruluş yerine ve kuruluş amacına gore konvansiyonel ve adresli tip olarak ikiye ayrılmaktadır. Konvansiyonel tip yangın algılama ve ihbar sistemi bölgesel olarak yangını ihbar edebilirken, adresli tip yangın algılama ve ihbar sistemi noktasal olarak yangını ihbar edebilmektedir. Konvansiyonel tip yangın algılama ve ihbar sistemleri, hacimsel olarak küçük alanlarda (az bölme sayısı olup, bölme alanları büyük olan yapılar) kullanılırken, adresli tip olanlar hacimsel olarak daha geniş alanlarda (hastane, otel veya yüksek katlı binalar) kullanılmaktadır. Bu makalede konu alınan duman dedektörü test aparatı her iki sistemde de çokça kullanılan saha elemanı olan duman dedektörünün test işlemleri için kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu saha elemanlarının üretici firmaya bağlı olarak kullanım ömürleri (genelde 3 ile 5 yıl) değişiklik göstermektedir. Ancak bu dedektörlerin montajı sonrasında idamesi ve doğru çalışıp çalışmadığını test etmek yangın önleme planlarının önemli bir kısmını teşkil eder. Mevcut kullanılan duman dedektörlerinin üretici firmaya bağlı kalmaksızın büyük kısmını test edebilecek bir aparat, yangın algılama ve ihbar sistemi kullanıcılarının kendi saha elemanlarını test etmesini sağlayacaktır.

___

  • [1] Lars-Göran Bengtsson, Enclosure Fires, İsveç Kurtarma Hizmetleri Ajansı, 2001.
  • [2] Prof.Dr. Soyhan Hakan Serhad, Özkalay Cemil, Can Kadir ve Mammacıoğlu Onur, Yangın ve Yaşam, Cenevre yayınevi , 2017.
  • [3] Frederick M. Stowell, Lynne Murnane, Essentials of Fire Fighting and Fire Department Operations Sixth Edition, Oklahoma State University Fire Protection Publications, 2015.
  • [4] Milli Eğitim Bakanlığı, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Yangın Algılama ve İhbar Sistemlerinin Bağlantları ve Montajı, Ankara 2012.
  • [5] Milli Eğitim Bakanlığı, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Bina ve Tesis Yangın Güvenlik Tedbirleri, 2014.
  • [6] Stowell, M., Frederick, Essentials of Fire Fighting and Fire Department Operations Sixth Edition, Oklahoma State University Fire Protection Publications, 215, 2015.
  • [7] Milli Eğitim Bakanlığı, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Bina ve Tesis Yangın Güvenlik Tedbirleri, 29-31, 2014.