Bağdaşıklık ve Tutarlılık Bakımından Lise ve Üniversite Öğrencilerinin Yazılı Anlatım Becerileri

Bu çalışmanın amacı lise ve üniversite öğrencilerinin yazılı anlatımlarında bağdaşıklık unsurlarını kullanımlarını ve tutarlılık düzeylerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda 9 ve 11. sınıflardan olmak üzere 40 lise öğrencisi ile 1 ve 3. sınıflardan olmak üzere 40 üniversite öğrencisi örneklem olarak seçilmiştir. Öğrencilere üç cümlelik bir giriş paragrafı verilmiş ve bu paragraftan hareketle öğrencilerden öyküleyici bir metin yazmaları istenmiştir. Öğrencilerin yazdıkları metinlerdeki bağdaşıklık unsurları ve tutarlılık düzeyleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin yazma uygulamalarındaki bağdaşıklık ve tutarlılık düzeylerinin belirlenmesinde Coşkun (2005) tarafından doktora tez çalışması kapsamında hazırlanan Bağdaşıklık Düzeyi Değerlendirme Ölçeği ve Öyküleyici Anlatım Tutarlılık Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır.

Writing Skills of High School and University Students in Terms of Coherence and Consistency

The aim of this study is determine the level of using coherence elements and consistency on the written expressions of high school and university students. Accordance with this purpose 40 high school students in grades 1 and 3 and 40 university students in grades 1 and 3 selected as a sample. Students were given three sentence introductory paragraph and were asked to write a text of this paragraph. Levels of coherence elements and consistency of the text written by students have been identified. Determining the levels of coherence and consistency in students writing, The Scale for Evaluating Cohesion Level and The Scale for Evaluating Coherence in Story which prepared under doctoral thesis by Coskun (2005) was used.

___

  • AKSAN, D. (1987). Anlambilimi ve Türk Anlambilimi (Ana Çizgileriyle). Ankara: DTCF Yayınları.
  • CAN, R. (2012). Ortaöğretim Öğrencilerinin Yazılı Anlatımlarına Paragraf Düzeyinde Bağdaşıklı ve Tutarlılık. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • COŞKUN, E. (2005). İlköğretim Öğrencilerinin Öyküleyici Anlatımlarında Bağdaşıklı, Tutarlılık ve Metin Elementleri. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • GÜNAY, D. (2007). Metin Bilgisi. İstanbul: Multilingual Yayınları.
  • HALLIDAY, M. A. K. ve HASSAN R. (1976). Cohesion in English. New York: Longman Group UK Limited.
  • KARASAR, N. (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • ONURSAL, İ. (2003). Türkçe Metinlerde Bağdaşıklık ve Tutarlılık. (ed. Kıran A., Korkut E. ve Ağıldere S.). Günümüz Dil Bilim Çalışmaları. Ankara: Multilingual Yayınları, s. 1211
  • ŞENÖZ, C. A (2003). Metindilbilim ve Türkçe. İstanbul: Multilingual Yayınları. TDK (2005). Türkçe Sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.