Sporda Bilinçli Alıştırma: Spora Özgü Beceri Gelişiminde Bilinçli Alıştırmanın Rolü

Otuz yıla yakın bir zaman önce Ericson, Krampe ve Tesch-Römer (1993) doğuştan gelen yetenek yerine uzun süreli bilinçli alıştırmanın uzman performansını yansıttığını öne sürmüşlerdir. Bilinçli alıştırma görüşü o zamandan beri uzman performansının teorik bir açıklaması olarak popülerlik kazanmıştır. Bu çalışmada, bilinçli alıştırma hakkında var olan güncel bilinçli alıştırma yaklaşımlarının ve bilinçli alıştırma literatürünün geniş bir çerçevesinin sunulması amaçlanmıştır. Çalışmamız hazırlarken birincil yazın kaynakları olarak sıkça kullanılan PubMed, CINAHL Plus ve Web of Science gibi belli başlı veri tabanlarında yer alan araştırmalar incelenerek derlemeye dahil edilmiştir. Sonuç olarak, ilgili literatürde bilinçli alıştırmalar hususunda teorik ve uygulama alanına ilişkin yer alan araştırma yaklaşımlarının üzerinde çalışmaların devam ettiği, yöntemsel bağlamda bazı sakıncalı hususların belirtildiği söylenebilir. Tüm bunlara ek olarak bilinçli alıştırmaların desteklenmesinin yanı sıra bazı hususlarda da eleştirildiği güncel bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

___

  • Ackerman, P. L. (2014). Nonsense, common sense, and science of expert performance: Talent and individual differences. Intelligence, 45, 6-17.
  • Allen, S. V., & Hopkins, W. G. (2015). Age of peak competitive performance of elite athletes: A systematic review. Sports Medicine, 45, 1431–1441.
  • Anderson, J. R. (1982). Acquisition of cognitive skill.Psychological Review,89, 369–406.
  • Anderson, J. R. (2000). Learning and memory: An integrated approach. John Wiley & Sons Inc.
  • Arsal, G., Eccles, D. W., & Ericsson, K. A. (2016). Cognitive mediation of putting: Use of a think-aloud measure and implications for studies of golf-putting in the laboratory. Psychology of Sport and Exercise, 27, 18–27.
  • Baker, J., & Farrow, D. (2015). Routledge handbook of sport expertise. Abingdon, UK: Routledge.