AZERBAYCAN TÜRKÇESİ GRAMERİ

Azerbaycan Türkçesi hakkında Türkiye’de ve Türkiye dışında pek çok çalışma yapılmaktadır. Son çalışmalardan biri de Azerbaycan Türkçesi Grameri adıyla Doç. Dr. Süleyman Kaan Yalçın’a aittir. Eserde Azerbaycan Türkçesinin ses ve şekilbilgisi önceki çalışmalara göre daha ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve gerektiği yerlerde tarihi ve çağdaş karşılaştırmalara başvurulmuştur. Eser genel olarak bugünkü Azerbaycan Cumhuriyeti’nin, bir diğer ifadeyle Kuzey Azerbaycan yazı dilinin detaylı gramer incelemesini içermektedir. Bu çalışmada Azerbaycan Türkçesi Grameri isimli eserin tanıtımı yapılacaktır.

A GRAMMAR OF AZERBAIJAN TURKISH

Many studies is conducted about Azerbaijan Turkish in Turkey and outside of Turkey. One of the recent studies about Azerbaijan Turkish was carried out by Assoc. Dr. Süleyman Kaan Yalçın. His study was published as a Grammar of Azerbaijan Turkish in 2018. The study has dealt with phonetics and morphology of Azerbaijani Turkish in much more detailed way compared to previous studies. Historical and modern comparisons are also made occasionally in the book. In generally, The study is detailed grammar (phonetics and morphology) about written language of Republic of Azerbaijan. In other words, It includes grammar of Northern Azerbaijan Turkish. In this paper, the book called a Grammar of Azerbaijan Turkish will be introduced.

___

  • BURAN, A., ALKAYA, E., & YALÇIN, S. (2014). Çağdaş Türk Yazı Dilleri 1 Güneybatı / Oğuz Grubu. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • YALÇIN, S. K. (2018). Azerbaycan Türkçesi Grameri. İstanbul: Kesit Yayınları.
Uluslararası Türk  Lehçe Araştırmaları Dergisi (TÜRKLAD)-Cover
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Ahmet BURAN
Sayıdaki Diğer Makaleler

AZERBAYCAN TÜRKÇESİ GRAMERİ

Murat AKA