FEN EĞİTİMİNDE ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK ORTAMLARININ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Özellikle mobil veya mobil olmayan görüntüleme aygıtlarında kullanılma özelliğine sahip olan Artırılmış Gerçeklik (AG), günümüz öğrenme ortamlarına katkı sağlayacağı düşünülen yenilikçi bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitimde AG kullanımına yönelik yapılan çalışmaların çoğunlukla fen bilimleri alanında yoğunlaştığı görülmektedir. Bu araştırmalar, fen bilimleri alanında oldukça yoğun olan ve öğrencilerin anlamakta zorluk çektiği soyut kavramlar konusunda AG’nin etkililiğini araştırmayı hedeflemişlerdir. Bu bağlamda bu çalışma ile özellikle fizik alanında soyut ve bilişsel olarak anlaşılması zor olan ‘manyetizma’ konusunun öğretiminde AG tabanlı bir uygulamanın kullanımına yönelik fen bilgisi öğretmenlerinin görüşlerine başvurmak amaçlanmıştır. Çalışmada sekiz ortaokul fen bilimleri öğretmeni ile odak grup görüşmesi yapılmıştır. Yaklaşık iki saat süren görüşme ile öğretmenlerin konu hakkındaki düşüncelerine başvurulmuş ve elde edilen cevaplar değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan tüm öğretmenlerin AG uygulamalarını kullanmak istedikleri ve bu tür uygulamalar ile kalıcı ve anlamlı bir öğrenme sağlanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretimde yeni bir boyut açan ve geleneksel sınıf ortamlarında kullanıma uygun bu yenilikçi teknoloji ile öğrencilerin bilgiye keyif alarak daha kolay ulaşabilecekleri ve böylece öğrenmeye büyük katkı sağlanabileceği düşünülmektedir.

___

  • Wang, H. Y., Duh, H. B. L., Li, N., Lin, T. J., & Tsai, C. C. (2014). An investigation of university students’ collaborative inquiry learning behaviors in an augmented reality simulation and a traditional simulation. Journal of Science Education and Technology, 23(5), 682-691.
  • Lin, H. C. K., Chen, M. C., & Chang, C. K. (2015). Assessing the effectiveness of learning solid geometry by using an augmented reality-assisted learning system. Interactive Learning Environments, 23(6), 799-810.
  • Dunleavy, M., Dede, C., & Mitchell, R. (2009). Affordances and limitations of immersive participatory augmented reality simulations for teaching and learning. Journal of Science Education and Technology, 18(1), 7-22.