Ürün-Müşteri Memnuniyeti-Kullanıcı Deneyimi Açısından Erzincan Kış Turizminin Değerlendirilmesi

Dağlık ve engebeli araziye sahip olan Doğu Anadolu Bölgesi; iklimi ve sahip olduğu yer şekilleri sebebiyle bölgede yaşayan insanlara çeşitli doğa sporları yapma imkânı sunmaktadır. Türkiye’nin farklı bölgelerinde var olan birçok turizm faaliyetleri ülkede Doğu-Batı arasında gelir farklılığına ve kitlesel nüfus yoğunluğuna neden olmaktadır. Doğal kaynakların ilerleyen zamana göre değerlendirilmesi ve geliştirilmesi farklılıkların azalmasını sağlamaktadır. Hazırlanan çalışmada bu potansiyele sahip olan ancak gelişimi çok kısıtlı kalan Erzincan’da ki kayak turizmi incelenmektedir. Etnografik yöntem ile ürün-müşteri ilişkileri-kullanıcı deneyimi modeli üzerinden araştırma yapılmaktadır. 34 katılımcı ile gerçekleştirilmiş olan mülakat ve forumlardan faydalanılmıştır. Erzincan’a gelen turistler Türkiye’deki diğer tesislerde daha önce konaklamışlardır. Erzincan’ın konaklama hizmetleri standart beklentilerini karşılayamamaktadır. Kayak tesisi dışındaki sosyal hayatla ilgili alternatif bulamamaktadır. Erzincan kış turizmi sadece düşük fiyat avantajıyla rekabet etmekte ancak yine de talep bulamamaktadır. Fiyat-performansı tatminkâr değildir. Bundan dolayı şehrin ekonomisine katkı sağlayamamıştır. Kış turizminde gelen turist tesisinden eğlencesine kadar bütünsel bir beklenti içindedir. Çok iyi niyetlerle başlanan kamu yatırımı bir beyaz file dönüşmüştür. Üstelik ek kamu yatırımlarıyla otel yaptırma kararı alınmıştır. Halbuki turizm yatırımında eko sistemdeki paydaşların -özel ve kamu- birlikte kurgulamaları gerekmekteydi. Örnek turist profillerinin geçirdiği süre zarfında yapacaklarını belirleyip buna göre hizmetleri organize edilmelidir.
Anahtar Kelimeler:

Kış Turizmi, Yenilik, Rekabet

___

  • Çakmak, F. ve Yılmaz, Ö. (2018). Turizmin İktisadi Sürdürülebilirliği Açısından Kış Turizmi. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 11 (1).
  • Ekman, P. (2004). Emotions revealed: Understanding faces and feelings. London, UK: Phoenix.
  • Erdoğan, N. (2003). Çevre ve Ekoturizm. Çevre ve Ekoturizm, Ankara, ERK Yayınları.
  • Faulkner, L. (2003). Beyond the five-user assumption: Benefits of increased sample sizes in usability testing. Behavior Research Methods, Instruments, & Computers.
  • Frankl, V. (2006). Man’s Seraching for Meaning. Beacon Press. 43-46. Gigerenzer, G. (2008). Gut feelings: Short cuts to better decision making. London, UK: Penguin Books.
  • Goddard, J. & Eccles, T. (2013). Uncommon Sense, Common Nonsense: Why Some Organizations Consistently Outperform Others Paperback. Profile Books.