Turizmde Sürdürülebilirlik: İspanyolca ve Türkçe Dillerinde Mevcut Videoların Karşılaştırmalı Bir Analizi

Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkçe ve İspanyolca dillerinde turizmin sürdürülebilirliğini yansıtan ifadelerin sosyal ağ uygulamalarından biri olan Youtube aracılığıyla tespit edilmesidir. Yöntem: Araştırmada elde edilen veriler, sürdürülebilirliğin üç temel boyutu olan sosyal, çevresel ve ekonomik boyutlar ile ilişkilendirilerek, doküman incelemesi ve içerik analizi aracılığıyla derlenmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda her iki dilde analiz edilen videolarda çevresel ifadelerin kullanımına daha fazla yoğunlaşıldığı görülürken; ekonomik ifadelerin kullanımına diğer boyutlara kıyasla daha az yoğunlaşıldığı tespit edilmiştir. Türkçe dilinde yerel ürünleri destekleme, turizmin gelir ve kalkınmaya etkisi, turizmde istihdam olanakları, turizmde kullanılan sertifikalar, paydaşların ortak hareket etmesi, atık yönetimi ve mevcut turizm çeşitliliğine yönelik ifadelere sıklıkla yer verilirken; İspanyolca dilinde iklim ve sıcaklık, enerji kullanımı ve tasarruf, karbon emisyonu ve CO2 azaltılması ifadeleri ön plana çıkmaktadır. Youtube da ayrıca turizmde çevresel sorunlar, mevsimsellik sorunu, yeterli gelir elde edememe, her şey dahil sistem ve istihdam sorunlarına değinildiği saptanmıştır. Sonuç: Günümüzde dijital teknolojiler, çoğu sektörde olduğu gibi turizm sektörünün de vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur. Turizm sektöründe müşteri memnuniyeti ve bağlılığın sağlanması için dijital teknolojilerden sıklıkla yararlanılmaktadır. Bu kapsamda Youtube üzerinden elde edilen veriler, turizmde sürdürülebilirliğin farklı bir bakış açısıyla değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. Ek olarak, videolarda tespit edilen sorunlara yönelik turizm paydaşlarına çeşitli öneriler sunulmuştur.

Sustainability In Tourism: A Comparative Analysis On The Videos Available In Spanish and Turkish Languages

Aim: The aim of this research is to identify the expressions reflecting the sustainability of tourism in Turkish and Spanish languages through Youtube, that is one of the social networking applications. Method: The data obtained in the research were compiled by means of document review and content analysis by relating to the social, environmental and economic dimensions, which are the three basic dimensions of sustainability. Results: As a result of the research, it was found that the use of environmental expressions was more concentrated in the videos analyzed in both languages, while the use of economic expressions was less concentrated compared to other dimensions. While expressions related to supporting local products, the impact of tourism on income and development, employment opportunities in tourism, certificates used in tourism, joint action of stakeholders, waste management and the diversity of existing tourism are often included in Turkish and Spanish languages, the expressions climate and temperature, energy use and saving, carbon emission and CO2 reduction come to the fore. It has also been found that Youtube also addresses environmental problems in tourism, the problem of seasonality, the inability to generate sufficient income, the all-inclusive system and employment problems. Conclusion: Today, digital technologies have become one of the indispensable elements of the tourism sector, as in most sectors. Digital technologies are often used in the tourism sector to ensure customer satisfaction and loyalty. In this context, the data obtained via Youtube allows the sustainability in tourism to be evaluated from a different point of view. In addition, various suggestions were presented to tourism stakeholders for the problems identified in the videos.

___

  • Aslan Çetin, F. ve Taşdemir, N. H. (2018). Sürdürülebilir Sosyal Medya Pazarlaması ve Markaların Sosyal Medyada Sürdürülebilirliğe Karşı Tutumu. Journal of Institute of Economic Development and Social Researches, 4(8), 31-42.
  • Başaran T. ve Somuncu, M. (2021). Sürdürülebilir Destinasyon İçin Ziyaretçi Görüşlerinin Önemi: Assos Antik Kenti Örneği. Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 8(2), 31-45.
  • Boca Santa, S. L., Souto-Major, C. D., Mendonça Peixoto, M. G., Geraldo Castro, B. C., Birch, S. ve Salgueirinho Osório de Andrade Guerra, J. B. (2022). Technology and Sustainability. Science-Policy Brief for the Multistakeholder Forum on Science, Technology and Innovation for the SDGs, May 2022.
  • Brink, M., Hengeveld, G. M. ve Tobi, H. (2020). Interdisciplinary measurement: A systematic review of the case of sustainability. Ecological Indicators, 112, 106145.
  • Chamberlain, D. (2010). YouTube: Online Video and Participatory Culture, by Jean Burgessand Joshua Green. Popular Communication, 8(1), 96–98.
  • Çatlak, Ş., Tekdal, M. ve Baz, F. Ç. (2015). Scratch yazılımı ile programlama öğretiminin durumu: bir doküman inceleme çalışması. Journal of Instructional Technologies ve Teacher Education, 4(3), 13-25.
  • Çelebi, F. (2017). Yerel Halkın Kruvaziyer Turizminin Etkilerine Yönelik Algıları: Kuşadası Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.
  • Çolakoğlu, Ü. ve Duran, N. (2022). Sürdürülebilirlik Kavramsal Çerçevesi. Ü. Çolakoğlu ve N. Duran içinde (Ed.), Turizmde Sürdürülebilir Kavramlar ve Uygulamalar. (1. baskı). Detay Yayıncılık.
  • Demircan, Ş. (2016). Sürdürülebilirliğin Boyutları. H. Çeken içinde (Ed.),Sürdürülebilir Turizm Temel Kavramlar ve İlkeler (1. baskı). DetayYayıncılık.
  • Duğan, Ö. ve Aydın, B. O. (2018). Sosyal Medyanın Turizmde Tanıtım Amaçlı Kullanımı: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 1-13.
  • E-Marketing Associates. https://www.e-marketingassociates.com. (Erişim tarihi: 08.02.2023).
  • Erkan, H. (2019). Yeni Bilişim ve İletişim Teknolojilerinin Ortaya Çıkışı. V. Canbey Özgüler içinde (Ed.),Yeni Teknolojiler ve Çalışma Hayatı. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları No: 2926.
  • Eser, S. ve Aslan, Y. (2022). Youtube Videolarının Destinasyonu Ziyaret Etme Niyetine Etkisi: Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma, (40), 596-630.
  • Franzoni, S. (2015). Measuring the Sustainability Performance of the Tourism Sector. Tourism Management Perspectives, 16, 22.
  • García-Granero, E. M., Piedra-Muñoz, L. ve Galdeano-Gómez, E. (2020). Measuring eco-innovation dimensions: The role of environmental corporate culture and commercial orientation. Research Policy, 49, 104028.
  • Issı, Y. (1989). Türkiye Turizminin Yapay ve Doğal Çevre Üzerindeki Etkileri. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası, 47 (1- 4), 115- 131.
  • İçöz, O. ve Bozkurt, S. Y. (2020). Bir Kültür Mirası Olarak Tarihi Anadolu Köylerinin Turizm Açısından Önemi: Ödemiş Lübbey Köyü Örneği. Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(2), 1-12.
  • Kao, Y.S. Nawata, K. ve Huang, C.Y. (2019). Systemic functions evaluation based technological innovation system for the sustainability of IoT in the manufacturing industry. Sustainability, 11, 2342.
  • Kaya, Ü. C., Öztürk, B. ve Yaman, M. (2022). Yabancı Youtuberlar Türk Mutfağı Hakkında Ne Düşünüyor?. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(1), 58-72.
  • Kozak, N., Kozak, M. A. ve Kozak, M. (2014). Genel Turizm İlkeler – Kavramlar.(15. baskı). DetayYayıncılık.
  • Kozak, M. (2020). Sürdürülebilir Turizm Kavramlar- Uygulamalar. Detay Yayıncılık.
  • Kuyucu, M. (2019). Y Kuşağı ve Youtube: Y Kuşağının Youtube Platformunu Kullanım Amaçları. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(63).
  • Macchi, M., Savino, M. ve Roda, I. (2020). Analysing the support of sustainability within the manufacturing strategy through multiple perspectives of different business functions. Journal of Cleaner Production, 258, 120771.
  • Mensah, J. (2019). Sustainable Development: Meaning, History, Principles, Pillars and Implications for Human Action: Literature Review. Cogent Social Sciences, 5(1653531).
  • Millspaugh, M. (2001). Waterfronts as Catalysts for City Renewal. R. Marshall (Ed.). içinde, Waterfronts in Post-Industrial Cities (s. 74-85). London: E and F N Spon.
  • Munier, N. (2005). Basic Information on Sustainable Issues. Introduction to Sustainability Road To A Better Future. Springer Publishing.
  • Ndubisi, N. O., Zhai, X. ve Lai, K.-h. (2020). Small and Medium Manufacturing Enterprises and Asia’s Sustainable Economic Development. International Journal of Production Economics(107971).
  • Polat, N. (2010). Wellness Turizminde Sürdürülebilirlik Uygulamalarının Tespitine Yönelik Nitel Bir Araştırma ve Bir Model Önerisi: Afyon İli Örneği. Doktora Tezi, DumlupınarÜniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Report of the World Commission on Environment and Development: Our CommonFuture. (1987). https://www.are.admin.ch/are/en/home/media/publications/sustainable-development/brundtland-report.html. (Erişim tarihi: 31.01.2023).
  • Singh, S. (2014). Sustainable Development: An Earnest Hope. M.H. Fukelar, B. Pathak, ve R.K. Kale içinde (Ed.),Environment and Sustainable Development. India: Springer.
  • Sonuç, N. (2020). Sürdürülebilir Turizm: Tanımı ve İçeriği. M. Kozak içinde (Ed.). Sürdürülebilir Turizm Kavramlar- Uygulamalar. Detay Yayıncılık.
  • Şen, H., Kaya, A. ve Alpaslan, B. (2018). Sürdürülebilirlik Üzerine Tarihsel ve Güncel Bir Perspektif: Ekonomik Yaklaşım Derneği, 29(107), 5.
  • Şimşek, G. ve Dinçel, A. B. (2020). Turizm Endüstrisinde İçerik Pazarlaması: Kuşadası’ndaki 5 Yıldızlı Konaklama İşletmelerinin İçerik Pazarlaması Uygulamaları. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 1234-1245.
  • UNEP, UNWTO, (2005). Making Tourism More Sustainable: A Guide for Policy Makers. United Nations Environment Programme, World Tourism Organization.
  • UNESCO (2010). The Power of Culture For Development.
  • Vacchi, M., Siligardi, C., Demaria, F., Cedillo-González, E. I., González-Sánchez, R. ve Settembre-Blundo, D. (2021). Technological Sustainability or Sustainable Technology? A Multidimensional Vision of Sustainability in Manufacturing. Sustainability, 13, 9942.
  • Yang, Z., Sun, J., Zhang, Y. ve Wang, Y. (2017). Green, green, it’s green: A triad model of technology, culture, and innovation for corporate sustainability. Sustainability, 9, 1369.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2021). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (9. Genişletilmiş Baskı). Seçkin Yayıncılık.
  • Wadhwa, R. ve Bansal, R. (2022). Exploring the Role of Youtube as A Tourism Marketing Tool. New Learning Technologies of Leadership & Role of Media Management. Rubicon Publications. (135-138).
  • West, W. (2001). Beyond Grounded Theory: The Use Of A Heuristic Approach To Qualitative Research. Counselling and Psychotherapy Research, 1(2), 126-131.
  • Wimmer, D. D. ve Dominick, J.R. (2000). Mass Media Research: An Indroduction. Belmont: Wadsworth Publishing Company.