Otel İşletmelerinin Pazarlama Stratejisi Olarak Helal Gıda Sertifikasına Bakış Açıları

Helal turizmin, yüksek karlılık ve rekabet gücü avantajı, otel işletmelerini büyüyen bu pazara yöneltmektedir. Bu bağlamda, otellerin sunduğu yiyecek içecek hizmetlerinin helal içerikli olması ve çeşitli kurumlar tarafından düzenlenen helal sertifikasına sahip olması önem arz etmektedir. Bu çalışmada, otel işletmelerinin “Helal Gıda” sertifikasına bakış açılarının nasıl olduğu değerlendirilmiştir. Aynı zamanda, turizm işletmelerinde helal gıda konusunda farkındalığın oluşturulması ve arttırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, Erzurum Palandöken’deki 7 otel yöneticisi ile yüz yüze görüşülerek elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonucu otel yöneticilerinin helal gıda sertifikasına tam olarak ihtiyaç duymadıklarını göstermiştir. Bunun sebebini, yöneticiler otellerde kullandıkları gıdaları yerel ve güvenilir markalardan tedarik ettikleri için herhangi bir şüphe duymadıkları yönünde açıklamışlardır.  Ayrıca yöneticiler daha yoğun olarak iç pazara hitap ettikleri ve müşterilerinden otelin helal sertifikasına sahip olması yönünde herhangi bir talep gelmediğini ifade etmişlerdir. Çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda sonuç kısmında değerlendirmeye gidilmiştir.

Perspectives on Halal Food Certificate as Marketing Strategy of Hotels

High profitability and competitive advantage of Halal tourism lead hotels to this market. In this sense, it is important that the catering services offered by hotels have halal content and have the halal certificate issued by various institutions. In this study, how the hotel managers view the "Halal Food" certificate was evaluated. It was also aimed to arose and increase the awareness of halal food in hotels. The data of this study were collected from 7 hotel managers in Erzurum Palandöken through face to face interviews. This study results show that hotel managers do not fully require halal food certification. The managers explained the reason as they do not have any doubt about foods because they supply households using the local and reliable brands. In addition to this, managers stated that they are more intensely address domestic market and that there has been no demand from the customers for a halal certificate. The results were evaluated in the direction of the findings obtained.

___

  • Akgündüz, A. 2012. Helal Gıda Meselesi: Avrupa’da Helal Gıda Problemleri ve Çözüm Yolları, İhracat İçin Helal Sertifikası Sempozyumu Bildirileri, 1-14, Balıkesir: Güney Marmara Kalkınma Ajansı.
  • Azız Y. A. ve Chok N. V. 2013. The Role of Halal Awareness, Halal Certification And Marketing Components in Determining Halal Purchase Intention Among Non-Muslims in Malaysia: A Structural Equation Modeling Approach, Journal Of International Food&Agribusiness Marketing, 25, 1-23.
  • Baran, Z., Batman, O. ve Yıldız, M. S. 2016. Otel Müşterileri Helâl Gıdayı Nasıl Algılıyor?, I. Uluslararası Turizm ve Mikrobiyal Gıda Güvenliği Kongresi, 55-63, Antalya.
  • Batu,A. 2012b. Helal (Mahzursuz) Gıda Belgelendirmesindeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7(2), 60-75.
  • Batu,A. 2012a. Türkiye’de Helâl (Mahzursuz) Gıda ve Helâl Belgelendirme Sistemi, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7(1), 51-61.
  • Boğan, E., Batman, O. ve Sarıışık, M. 2016. Helal Turizmin Kavramsal Çerçevesi ve Türkiye’deki Uygulamalar Üzerine Bir Değerlendirme, 3rd International Congress Of Tourism & Management Researches,1426-1440, Antalya.
  • COMCEC. 2016. Muslim Friendly Tourism (Mft): Understanding the Demand and Supply Sides in The OIC Member Countries.
  • Çıkrıkçıoğlu, M. 2012. İhracat İçin Helal Sertifikasının Önemi, İhracat İçin Helal Sertifikası Sempozyumu Bildirileri, 15-17, Balıkesir: Güney Marmara Kalkınma Ajansı.
  • Dali N. R. S. B. M., Nooh M. N. B., Nawain. B. Ve Mohammad H. B., 2008. Is Halal Products Are More Expensive As Perceived By the Consumers? Muslimprenuers Challenges and Opportunities in Establishing a Blue Ocean Playing Field, Journal of Management & Muamalah, 2(1), 39-62.
  • DİNAR STANDART. 2015. State of the Global Islamic Economy Report 2015/16.
  • HELAL CERTIFICATION TURKEY. 2010. Dünyada ve Türkiyede Helal Gıda Arayışları ve Helal Sertifikalama, Http://Www.Halalcertificationturkey.Com/Tr/2010/03/Quest-To-Find-Halal-Food-And-Halal-Certificate-İn-The-World-And-Turkiye, Erişim: 01 Şubat 2017.
  • İslamoğlu, A.,H., ve Altunışık, R. 2009. Satış ve Satış Yönetimi, İkinci Baskı, Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Kurtoğlu, R. ve Çiçek, B. 2013. Tüketicilerin Helal Ürünler Hakkındaki Algılama, Tutum ve Beklentilerini Tespit Etmeye Yönelik Bir Araştırma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 8(3), 181-205.
  • Köleoğlu, N., Erdil, Ş. T. ve Gezen A. 2016. Tüketicilerin Helal Ürün Algısı ve Helal Ürünleri Satın Alma Niyetleri Üzerine Bir Araştırma, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), 363-378.
  • Lada, S., Tanakinjal G. H. ve Amin H. 2009. Predicting Intention to Choose Halal Products Using Theory of Reasoned Action, International Journal of Islamic and Middle Eastern Finance and Managemet, 2(1), 66- 76.
  • MASTERCARD-CRESCENT RATING. 2016. Global Muslim Travel Index 2016 (GMTI 2016).
  • Mohani, A., Hashanah, I., Haslina, H. ve Mastura, M.Y. 2011. Willingness to Whistle Blow Among Muslim Consumers, Chinese Business Review, 10 (2), 125-130.
  • Özdemir, H. ve Yaylı, A. 2014. Tüketicilerin Helal Sertifikalı Ürün Tercihleri Üzerine Bir Çalışma İstanbul İli Örneği, Journal Of Business Research-Turk/İşletme Çalışmaları Dergisi, 6(1), 183-202.
  • Tanrısever, C., Pamukçu, H. ve Batman, O. 2016. New Tourısm Trends in The World and Their Adaptatıons to Turkey, Gümüşhane University Electronic Journal Of The Institute Of Social Sciences, 7 (16), 56-72.
  • Tekin, Ö. A. 2014. İslami Turizm: Dünyadaki ve Türkiye’deki Genel Durum Üzerine Bir İnceleme, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(29), 750-766.
  • Yener, D. 2011. Tüketicilerin Helâl Sertifikalı Ürünlere Karşı Tutumlarını Etkileyen Faktörler ve Risk Algısı, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. 2016. Sosyal Bilimlerde Nitel Araş¬tırma Yöntemleri. (10.bs) Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Wan-Hassan W. M. ve Awang K. W. 2009, Halal Food in New Zealand Restaurants: An Exploratory Study, Int. Journal of Economics and Management, 3(2), 385-402.
  • Helal Kelimesi Anlamı Türk Dil Kurumu.(Http://Www.Tdk.Gov.Tr/İndex.Php?Option=Com_Gts&Kelime=Helal) Erişim: 01 Şubat 2017.