KÖYLERDE REKREASYONEL FAALİYET OLANAKLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: BURSA İLİ MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇESİ ÖRNEĞİ

KÖYLERDE REKREASYONEL FAALİYET OLANAKLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: BURSA İLİ MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇESİ ÖRNEĞİ

Son yüzyılda çalışma hayatının kolaylaşması ile bireylerin kendilerine ayırdıkları zaman dilimininartması sonucu rekreasyonel faaliyetlere olan ilgi de yaygınlaşmıştır. Yaygınlaşan rekreasyonel faaliyetlerarasında köylerde yapılan faaliyetler başı çekmeye başlamıştır. Türkiye sahip olduğu eşsiz doğası ile her türlürekreatif çeşitliliğe ve zengin çevre kaynaklarına sahiptir. Bu bağlamda farklı özellikleri ile Bursa ilinde yer alanMustafakemalpaşa ilçesi köyleri rekreasyon aktiviteleri için kaynak oluşturan alanlardan biridir. Bu çalışmada Bursail merkezine 90 km uzaklıkta olan Mustafakemalpaşa ilçesinde rekreasyonel faaliyet olanaklarının belirlenmesiamaçlanmıştır. Araştırma arazi gözlem ve incelemelerine dayanmaktadır. Bu değerlendirmeler sonucunda eldeedilen bilgiler literatür bilgisiyle sentezlenerek alanda yapılan ve yapılabilecek olan rekreasyonel faaliyetlerbelirlenmiştir. Mustafakemalpaşa ilçesi; bozulmamış çevresi, köy yerleşimleri, şelale ve sıcak su kaynaklarıve kendine özgü bitki örtüsü ile Bursa kenti için yüksek rekreasyon kapasitesine sahiptir. Ayrıca rekreasyonelfaaliyetleri gerçekleştirecek köylerin bulunmasının yanı sıra köylerde tarımsal ürünlerin çeşitliliği de rekreasyonelolanaklara alternatif oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda; Mustafakemalpaşa ilçesinin doğal özellikleri ile birçokrekreasyonel faaliyetlere sahip olduğu fakat alandaki rekreasyonel faaliyetlerin yeterince değerlendirilmediğigörülmüştür. Alternatif olarak köylere gelen ziyaretçilerin tatmak istedikleri tarımsal ürünleri bu köylerdebulabilmeleri, köylerde yapılan etkinliklerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi için önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Gündüz, S., 1998. Koruma-Kullanım İlkeleri Çerçevesinde Beynam Muhafaza Ormanı’nın Rekreasyonel Taşıma Kapasitesinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Aü Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Ankara.
  • İslamoğlu, İ., Çavuşoğlu, G., Vd. 2014 .Verçenik Yaylası’nın Alternatif Turizmi Ve Rekreasyonel Faaliyetlerinin Belirlenmesi.19 Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Karaküçük, S., 1997. Rekreasyon Boş Zamanları Değerlendirme Kavram Kapsam Ve Bir Araştırma, Seren Ofset, Ankara, 975-95084-1-9.
  • Köstereli, G., 2011.Bursa Ve Mustafakemalpaşa Koşullarında Yetiştirilen Şeker Darısı X Sudan Otu (Sorghum Bicolor Var. Saccharatum (L.) Mohlenbr X Sorghum Sudanense (Piper) Stapf.) Ümitvar Melez Hatlarında Ekim Sıklığının Verim Ve Verim Öğeleri Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
  • Sağcan, M., 1986. Rekreasyon Ve Turizm. Cumhuriyet Basımevi, İzmir.
  • Sertkaya, Ş., 2001. Bartın İli Kıyı Bölgesinin Turizm ve Rekreasyon Potansiyelinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Doktora Tezi (Basılmamış), Ankara.
  • URL1 https://www.haritatr.com/mustafakemalpasa-haritasi-ica (Erişim Tarihi: 11.11.2018)
  • URL2 http://www.mustafakemalpasa.gov.tr/ilcemizin-tarihi (Erişim Tarihi: 15.11.2018)
  • URL3 https://www.nufusu.com/ilce/mustafakemalpasa_bursa-nufusu (Erişim Tarihi: 11.11.2018)
  • URL4 http://www.mkptb.org.tr/?pnum=29&pt=ULA%C5%9EIM (Erişim Tarihi: 18.11.2018)
  • URL5 http://www.bursa.com.tr/mustafakemalpasa-1657.html (Erişim Tarihi: 21.11.2018)