KONUM DESTEKLİ ACİL DURUM KOORDİNASYONU (KODAY)

Akıllı telefonlar, gün geçtikçe hayatımızdaki yeri artarak yüksek donanımlı cihazlar hâline gelmiştir. Bu telefonların en dikkat çekici özelliklerinden birisi de GPS (Global Positioning System) teknolojisi ile konum tespiti yapabilmesidir. Konum tespitinin yapılması acil çağrı durumlarında can ve mal kaybının en aza indirilmesini sağlamaktadır. Acil çağrı merkezlerinde bulunan sistemlerle ilgili daha önce pek çok çalışma yapılmıştır. Buna rağmen GPS teknolojisi bu sistemlere hâlen entegre edilmemiştir. Bu çalışma ile akıllı telefonlardaki GPS teknolojisi kullanılarak 112 acil çağrı merkezlerinde var olan sistemde kalite artışı amaçlanmıştır.

EMERGENCY COORDINATION with LOCATION SUPPORT (KODAY)

Smartphones became highly sophisticated devices with an increasing occupation in our daily lives. One of the most attractive features of these devices is being capable of detecting location using GPS (Global Positioning System) technology. This feature minimizes casualties and damages to environment in emergency situations. Many previous studies have been done on systems in emergency call centers. Although none of them have included an integration of GPS into these systems. With this study an increase in the quality of 112 emergency call centers; using GPS technology embedded in smartphones, is aimed.

___

  • Aydoğan, T., Çakır, A., Polat, Y. E. (2011). Cep Telefonu ile Acil Çağrı Otomasyonu, Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Sempozyumu, 98 - 101, Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  • Pehlivan, H., Baz, İ. (2007). "Kablosuz İletişim Ağlarında Konum Belirleme Teknikleri ve
  • Kullanım Alanları", TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisliği Odası 11. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, Ankara.
  • Topaç, E., Saruhan M. B., Ünübol, H., Paker S.,(2013), GSM Üzerinde Yer Belirleme
  • (Kullanıcı Taraflı), http://web.itu.edu.tr/~topacem/locest.pdf(2013.06.06).
  • Yıldırım, V., Nişancı, R., İnan, H., İ., Yomralıoğlu, T.(2006). Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Kentsel
  • Bilişim'06 IV. Kongresi, Bildiriler Kitabı, Ankara.
  • Zenginol, M., Al, B., Genç, S., Deveci, İ.,Yarbil, P., Demet, A.Y., Sarcan, E. ve Yıldırım, Y.(2011). Gaziantep ili 112 Acil Ambulansların 3 Yıllık Çalışma
  • Sonuçları, Akademik Acil Tıp Dergisi, 27-32.