KOLEMANİT KATKILI VE POMZA AGREGALI HAFİF BETONLARIN YÜKSEK SICAKLIK ALTINDAKİ BASINÇ MUKAVEMETİ ÖZELLİĞİNİN TAHRİBATSIZ YÖNTEMLE İNCELENMESİ

Bu çalışmada, pomza ile üretilen, kolemanit katkılı hafif betonların basınç dayanımları nasıl gelişim gösterdiği deneysel olarak araştırılmıştır. Beton karışımlarında, iri ve ince agrega olarak Erciş Kocapınar bölgesinden alınan pomza malzemesi kullanılmıştır. Eti Maden İşletmeleri Emet Bor İşletme Müdürlüğü’nden alınan öğütülmüş kolemanit malzemesi, çimentoyla %0.4, 0.6, 0.8, 1 ve 2 oranlarında yer değiştirilerek kullanılmış, numuneler 10 cm’lik küp kalıplarda 24 saat bekletilerek, 28 ve 56 gün sürelerle 20°C suda kürlenmiştir. Kürünü tamamlayan numuneler 400, 600 ve 800°C yüksek sıcaklığa maruz bırakılarak, yüksek sıcaklık öncesi ve sonrası ağırlıkları tespit edilmiştir. Betonların yüksek sıcaklığa maruz bırakılması durumunda hem ağırlık kaybı hem de basınç dayanımında azalmanın olduğu görülmüştür.

INVESTIGATION OF COMPRESSION STRENGTH OF LIGHTWEIGHT CONCRETE, SUBJECTED TO ELVATED TEMPERATURE, PRODUCED WITH PUMICE AGREGATE AND COLEMANITE ADDITION BY NON-DESTRUCTIVE METHOD

In this study, compression strength growing of the lightweight concrete produced with pumice material and colemanit addition, investigated by experimentally. In concrete mixture, pumice from Ercis-Kocapinar region is used as fine and coarse aggregate. Granulated colemanite material from “Eti Maden İşletmeleri Emet Bor İşletme Müdürlüğü” is used by replacing cement as the ratio of 0.4, 0.6, 0.8, 1 and 2%. The concrete mixture filled in 10 cm cubical mould, and 24 hours later, cured in the water of 20°C during 28 and 56 days. Specimens which completed their cures, were subjected to 400, 600 and 800°C elevated temperature and identified their weights, before and after elevated temperature application. In case of elevated temperature application on concrete, it has witnessed that there is a decrease in compression strength and weight.

___

  •  Gündüz, L., Rota, A. ve Hüseyin, A., (2001). Türkiye ve Dünyadaki Pomza Oluşumlarının Malzeme Karakteristiği Analizi. 4.Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu, 118, İzmir, Turkiye.
  •  Demirel, B. ve Keleştemur, O., (2011). Yüksek Sıcaklığa Maruz Pomza ve Silis Dumanı Katkılı Betonların Mekanik ve Fiziksel Özelliklerine Kür Yaşının Etkisi. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 7, Sayı:1,(1-13).
  •  Binici, H., Sevinç, A.H. ve Durgun, M.Y., (2010). Barit, Bazaltik Pomza, Kolemanit ve Yüksek Cürufu Katkılı Betonların Özelikleri. KSÜ Mühendislik Bilimleri Dergisi, 13(1) Kahramanmaraş, Türkiye.
  •  TS 2511, (1977). Taşıyıcı Hafif Betonların Hesap Esasları Ankara:TSE Ankara.
  •  Kocataşkın, F., (2000). Yapı Malzemesi Bilimi. İstanbul: Birsen Yayınevi.
  •  Sancak, E. ve Şimşek, O., (2006) Yüksek Sıcaklığın Silis Dumanı ve Sperakışkanlaştırıcı Katkılı Hafif Betona Etkileri Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Cilt:21, No: 3, ss:443-450,
  •  Ekinci, C.E., (2008). Bordo Kitap: Yapı ve Tasarımcının İnşaat El Kitabı, Ankara: Data Yayınları.
  •  Uyanık, O., Gülay, F.G. ve Tezcan, S., (2012). Beton Dayanımının Tahribatsız Ultrasonik Yöntemle Tayini. Hazır Beton, Ocak - Şubat 2012, 85.
  •  Kong, F.K., Evans, R.H., Cohen, E., and Roll, F., (1983). Handbook of Structural Concrete, Pitman Books Limited, London.
  •  Abeles, P.W. and Bardhan-Roy, B.K., (1981). Prestressed Concrete Designer’s Handbook, 3rd Edition, A Viewpoint Publication, Cement and Concrete Association, Wexham Springs, pp:556.
  •  Binici, H., Sevinç A., H. ve Durgun Y.,M., (2010). Barit, Bazaltik Pomza, Kolemanit ve Yüksek Fırın Cürufu Katkılı Betonların Özellikleri KSÜ Mühendislik Bilimleri Dergisi, 13(1).
  •  Ustabaş, İ., (2012). Kolemanit ve Üleksitin Çimentoda Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Rize Üniversitesi, ss:367-375, (www.thbb.org/Files/File/).
  •  Tolun, R., Yarari, B. ve Gundiler, İ., (2012). Kolemanit Cevherlerinin
  •  Dekrepitasyon Yolu İle Zenginleştirilmesi, ODTÜ, Kimya Bölümü. Madencilik
  •  Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 5, ss:1-6 (www.maden.org.tr/resimler/ekler/
  •  21461af90cadfda_ek.pdf, Erişim Tarihi:30 Temmuz 2012).
  •  Yiğitbaşıoğlu, H., (2012). Türkiye İçin Önemli Bir Maden: Bor. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Coğrafya Bölümü, 06100, Sıhhiye, Ankara.yigitbasioglu@yahoo.com (Erişim Tarihi: 30 Temmuz 2012) http://www.etimaden.gov.tr/(Erişim Tarihi: 25 Ağustos 2012).
  •  http://www.askalecimento.com.tr/(Erişim Tarihi: 25 Ağustos 2012).
  •  http://www.dakikhaber.com.tr/(Erişim Tarihi: 30 Temmuz 2012)
Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BAZI YAPAY TAŞ KÂGİR BİRİMLERDE DONMA-ÇÖZÜLMENİN AŞINMA KAYBINA DİRENCİNE VE KAPİLERİTEYE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Ömer ÇOBAN, Süleyman DALKILIÇ, Emre SANCAK, Hasan Hüseyin TAŞ

KOLEMANİT KATKILI VE POMZA AGREGALI HAFİF BETONLARIN YÜKSEK SICAKLIK ALTINDAKİ BASINÇ MUKAVEMETİ ÖZELLİĞİNİN TAHRİBATSIZ YÖNTEMLE İNCELENMESİ

Namık YALTAY, Cevdet Emin EKİNCİ

BATI AKDENİZ BÖLGESİ SERA YAPILARININ YAPISAL KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ

Mehmet FENKLİ, Mümin FİLİZ

YÜKSEK ORANDA UÇUCU KÜL KULLANIMI İLE ÜRETİLEN LİF TAKVİYELİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON ÜZERİNE TEKİL VE KARMA LİFLERİN ETKİSİ

Nusret BOZKURT, Salih YAZICIOĞLU, Tahir GÖNEN

SİSMİK HIZLARDAN TAŞIMA GÜCÜNÜN İNCELENMESİ

Osman UYANIK, Fatma GÖRDESLİ

ATIK MERMER TOZU VE CAM LİF KATKILI HARÇ NUMUNELERİNİN YÜKSEK SICAKLIK ALTINDAKİ DAVRANIŞLARI

Bihter GÖKÇER, Servet YILDIZ, Oğuzhan KELEŞTEMUR

DOĞAL YAŞAM ÖRÜNTÜSÜ- TOPRAK DAM

Gülcan İNER, Evren ÇAĞLARER

HATAY İLİNDE BAZI METEOROLOJİK VERİLERİN GİDİŞ ANALİZİ

Oğuz ŞİMŞEK, Veysel GÜMÜŞ, Nazire Göksu SOYDAN, Kasım YENİGÜN, Mehmet Eyyüp KAVŞUT, Emre TOPÇU

POMZA AGREGALI HAFİF BETONLARIN PANEL DUVAR ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

Hüsnü TATLIDİL, Emre SANCAK

TARİHİ KİLİSELERİN DEPREM DAVRANIŞININ VAN AKDAMAR KİLİSESİ ÖRNEĞİNDE İNCELENMESİ

Kasım Armağan KORKMAZ, Asuman İşıl ÇARHOĞLU, Pınar USTA, Saadet TOKER