FARKLI KARIŞIM ORANLARINA SAHİP POLİPROPİLEN LİFLİ BETONLARIN DAYANIM VE DURABİLİTE ÖZELLİKLERİ

Beton, çekme dayanımı ve çekme birim deformasyon kapasitesi çok düşük olan gevrek yapıdaki bir malzemedir. Betonun bu özelliklerinin belirgin olarak gerektiği yerlerde, beton içerisine değişik malzemelerden üretilmiş ve teknik özellikleri yüksek liflerin katılması sonucu, betonun zayıf özellikleri iyileştirilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada, polipropilen lifler beton içerisine hacimce %1 ve %2 oranlarında eklenerek, bunların betonun taze ve sertleşmiş özeliklerine yaptığı etkiler araştırılmıştır. Plastik ve akıcı kıvama sahip, 300, 350 ve 400 dozlu polipropilen lifli beton karışımlar tasarlanmıştır. Beton basınç dayanımları için 150x150x150 mm standart küp numuneler, eğilme-çekme dayanımları için 100x100x500 mm kiriş numuneler ve durabilite deneyleri için 100x100x100 mm küp numuneler üretilmiştir. Lif oranı arttıkça betonun dayanım özelliklerinin arttığı gözlemlenmiştir. Benzer şekilde, polipropilen lifin, betonun aşınma dayanımı ve kılcal su emme özelliklerini de olumlu etkilediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, taze beton özellikleri ve karışım oranları değiştikçe polipropilen lifin, betonun dayanım ve durabilite özellikleri üzerinde farklı etkisi olduğu ortaya çıkmaktadır.

STRENGTH AND DURABILITY PROPERTIES OF POLYPROPYLENE FIBER-REINFORCED CONCRETE WITH DIFFERENT MIXTURE PROPORTIONS

The concrete is a brittle material which has low tensile strength and tensile strain capacity. These weak points of concrete can be fixed by using fibers made of different materials with high technical specifications in concrete. In this study, polypropylene fibers were used in concrete by adding the rate of 1% and 2% by volume. And, the fresh and hardened properties of polypropylene fiber-reinforced concrete were investigated. Polypropylene fiber reinforced concrete mixes with plastic and fluid consistency were designed with 300, 350 and 400 dosage of cement. And, 150x150x150 mm cube specimens for compressive strength, 100x100x500 mm beam specimens for tensile strength in bending and 100x100x100 mm cube specimens for durability tests were produced. It was observed that as the rates of fibers were increased, the strength properties of concrete increased. Likewise, capillary water absorption and abrasion resistance properties of concrete were also positively affected by polypropylene fibers. Result of these, as the properties of fresh concrete and concrete mixture proportions were changed, polypropylene fibers had different influence on strength and durability.

___

  • Arazsu, U. (2012). Polipropilen Lifli Betonların Taze ve Sertleşmiş Beton Özellikleri. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans tezi, 63s., Elazığ.
  • BEKAERT, 1998. Duomix Hakkında Genel Bilgiler Kılavuzu. Bekaert, Belgium.
  • TS EN 1008 (2003). Beton –Koruma Suyu- Numune Alma, Deneyler ve Beton Endüstrisindeki İşlemlerden Geri Kazanılan Su da Dahil Olmak Üzere Suyun Beton Koruma Suyu Olarak Uygunluğunun Tayini Kuralları. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, Turkey.
  • TS EN 12350-2 (2002). Beton – Taze Beton Deneyleri – Bölüm 2: Çökme (Slump) Deneyi. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, Turkey.
  • TS EN 12390-3 (2003). Beton – Sertleşmiş Beton Deneyleri – Bölüm 3: Deney Numunelerinde Basınç Dayanımının Tayini. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, Turkey.
  • TS EN 12390-5 (2002). Beton – Sertleşmiş Beton Deneyleri – Bölüm 5: Deney Numunelerinde Eğilme Dayanımının Tayini. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, Turkey.
  • TS 4045 (1984). Yapı Malzemelerinde Kapiler Su Emme Tayini. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, Turkey.
  • TS EN 14157 (2005). Doğal Taş – Aşınma Direncinin Tayini. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, Turkey.
  • Yardımcı, M.Y. (2007). Çelik Lifli Kendiliğinden Yerleşen Betonların Reolojik, Mekanik, Kırılma Parametrelerinin Araştırılması Ve Optimum Tasarımı. Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İzmir.