Türkiye’de Limon Üretim Bölgesine Yakın Yerlerde Kullanılan Doğal Depoların Mevcut Durumu ile Sıcaklık ve Nem Durumlarının Araştırılması

Bu araştırma ile; iki muhafaza sezonu boyunca Mersin ili yayla limon depoları ve Ürgüp Ortahisar’daki depoların iç ve dış sıcaklığı ile oransal nem değerleri incelerek mevcut durumları ortaya konmuş, eksik ve yanlış uygulamalar tespit edilmiş ve halen Ürgüp depolarına götürülen limonların üretim bölgesinde depolanma imkanları araştırılmıştır. Mersin ili yayla limon depoları oransal nem konusunda yeterlidir ancak özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında limon depolamak için birkaç derece (15-19 °C) sıcaktır. Bu aylarda gerektiğinde serinletme yapılmalıdır. Ortahisar depolarının sıcaklık değerlerinin limon muhafazası için çok uygundur, ancak diğer kalite kriterleri ve derim sonrası kayıpların yayla depoları ile aynı, hatta bazı durumlarda daha fazla olduğu görülmektedir. Ortahisar depolarında yüksek oransal nem vardır ve depo havası yeterince tahliye edilememektedir. Tüm depolarda Aralık ayında limon taşımak için depo içi sıcaklıklar düşüktür ve bu ayda limon taşımak için gerektiğinde ısıtma yapılmalıdır. Tüm depolarda havalandırma sorunları vardır ve havalandırma en iyi olacak şekilde tedbirler alınmalıdır.

The Research of Conditions, Temperatures and RH Values of Natural Storagehouses Where Close to Lemon Production Areas in Turkey

In this study, it was studied that interior and exterior temperatures and RH of natural storagehouses where Ortahisar and Platos of Mersin. At the same time, conditions of that storagehouses and deficient or wrong applications were brought. As in RH values natural storagehouses where Platos of Mersin were sufficient but during summer, interior temperatures of storage rooms in platos is high (15-19 °C) and should be cooled this period. Storage rooms of Ortahisar has got high relative humidity in order to reduce decay losses ventilation is essential. Interior temperatures of all storage rooms is low to lemon transport at december and so storage rooms must be heated by controlled differencial termostats whenever it is needed. There are ventilation problems in all storage rooms, so for the best ventilation requirements must be taken into consideration.

___

  • Ağar İT., 1993. Kontrollü atmosferli depolarda muhafaza. I. Kontrollü atmosferde muhafazanın tanımı, depoların özellikleri, gaz konsantrasyonlarının ayar ve kontrolü. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1): 193-204.
  • Akgün C., 2006. Dış Ticaret Şubesi Uygulama Servisi, Turunçgiller sektör profili. http://www.ito.org.tr/Dokuman/ Sektor/1-97.pdf. [Erişim: 04 Aralık 2015].
  • Canan I ve Ağar İT., 2005a. İki farklı taşıma zamanının doğal depolarda depolanan limonların raf ömrü üzerine etkisi. Türkiye III. Ulusal Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül, Antakya.
  • Canan I and Agar, IT., 2005b. Limon muhafazasında doğal depoların mevcut durumu, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Türkiye III. Ulusal Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül, Antakya.
  • Canan I., Agar T ve Gündoğdu, M., 2015. Farklı depo koşullarında muhafaza edilen kütdiken limon (Citrus lemon L.) çeşidinde bazı kalite kriterlerinin dönemsel değişimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 25(3): 319-330.
  • Özdemir F., 2008. Aydın ili Kuyucak ilçesinde yetiştirilen göbekli portakalların muhafazası üzerine farklı meyve iriliği ve derim zamanlarının etkisi. Doktora Tezi (Basılmamış), Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Soğancı AS., 2011. Nevşehir bölgesinde bulunan pomzaların taşıma gücü ve oturma yönünden geoteknik özelliklerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi. Doktora Tezi (Basılmamış), Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • FAO 2015a. FAOSTAT. http://faostat.fao.org/site/567/ default.aspx#ancor. [Access: November 25, 2015].
  • FAO 2015b. FAOSTAT http://faostat.fao.org/ DesktopModules/Faostat/WATFDetailed2/watf.aspx? PageID=536 [Access: November 25, 2015].
  • Davies FS and Albrigo LG., 1994. Citrus, Crop Production Science in Horticultural 2. CAB International, Type set
  • by Solidus Limited, Printed in Great Britain by Redwood Books Trowbridge, Wiltshire, 255.
  • Kader AA., 1985. Postharvest biology and technology: an overview. Postharvest Technology of Horticultural Crops, Special Publication, 3311: 3-7.
  • Kader AA., 2003. A Perspective on postharvest horticulture (1978-2003). Hort Science, 38(5): 1004-1008.
  • Karaçalı İ., 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Basımevi, Yayın No: 469, İzmir.
  • MEGEP 2008. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı MEGEP Projesi, Bahçecilik-Limon Yetiştiriciliği Kitabı. KOD:621EEH031. Limonların Muhafazası için Gerekli Şartlar, Ankara.
  • Streif J., 1988. Erhaltung von qualitat und frische von apfeln waehrend der vermarktung. Fruchthandel, 5: 237-239.
  • TÜİK 2015. TÜİK Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. [Erişim: 25 Ekim 2015].
  • USDA 2014. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, and Florist and Nursery Stocks, Agriculture Handbook Number 66, USDA, ARS http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/ [Access: October 25, 2015].