MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE KALİTE YÖNETİMİ VE AKREDİTASYONUN FARKINDALIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ ÖRNEĞİ

21. yüzyılda, eğitim ve öğretim kalitesi toplumların başarı seviyeleri hakkında bilgi vermektedir. Küresel piyasalarda yer alabilmek ve rekabet ortamlarına hazırlıklı olmak için toplam kalite yönetimine önem vermek gerekmektedir. Sadece iş dünyası için değil aynı zamanda yükseköğretim kurumları için de toplam kalite yönetimi, toplumların gelişmesi adına önemli bir yer tutmaktadır. Yükseköğretim kurumlarından mühendislik fakültelerinde kalitenin sağlanması ve akreditasyonla bunun belgelenmesi kurumun uluslararası geçerliliğine katkı sağlamaktadır.  Bu araştırmada, öğrenciler, öğretim elemanları ve diğerlerinin (paydaşların) mühendislik eğitiminde kalite yönetimi ve akreditasyonun önemi üzerine farkındalıklarını ölçmektir. Bu amaçla araştırmanın örneklemini oluşturan mühendislik öğrencileri, öğretim elemanları ve mühendislik eğitimi alan kişilerden etkilenen diğerleri (paydaşlar) olmak üzere toplam 446 katılımcıya anket uygulaması yapılmış ve veriler SPSS 18 istatistik programından yararlanılarak yorumlanmıştır. Elde edilen veriler neticesinde öğrenciler, öğretim elemanları ve diğerleri (paydaşlar); altyapı, öğretim programı, öğretim elemanı, öğrenci, çevresel ilişkiler ve kurumsal gelişme boyutlarında kararsız tutum sergilemişlerdir. Ayrıca, akreditasyon adımlarının ve kalite olgusunun daha iyi kavranabilmesi, yapılacak işlerin sağlıklı yürütülebilmesi ve farkındalıkların artırılabilmesi adına gerekli iyileştirmelerin ve ilgili çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. 

___

  • Akgül, A., Muhammed, U., Öztük, M., Ziya, E., 2013. Mühendislik Eğitiminin İyileştirilmesine Yönelik Öneriler, Geleceğin Mühendisleri ve İşgücü Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(1), 14-18.
  • Anonim, 2007. Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Rehberi. Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu. Ankara.
  • Anonim, 2017. Yükseköğretimde Akreditasyon. Erişim Tarihi: 05.02.2019. https://www.myk.gov.tr/index.php/tr/turkiye-yeterlilikler-cercevesi
  • Artugal, S.M., 2010. Mühendislik Eğitiminde Toplam Kalite Yönetimi ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümündeki ABET Uygulamaları. Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 213s. İstanbul.
  • Bayram, S., Çelik, G., Oral, E. 2015. Mühendislik Öğrencilerinin Öğrenim Yeterlilikleri ve Mesleki Yetkinlikleri: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Perspektifi. Turkish Journal of Education, 4(1), 4-18.
  • Çabuk, S.N., 2018. Peyzaj Mimarlığı Eğitiminde Kalite Yönetimi ve Akreditasyon. Turkish Journal of Landscape Research, 1(1), 9-19.
  • Dow, B.L., 2010. Engineering Management Practices in the United States, Europe, and China. In 2010 IEEE International Conference on Management of Innovation & Technology, 687-690.
  • Erkuş, L., 2010. Eğitim Fakültelerinin Akreditasyon Sürecine Hazır Olma Durumuna İlişkin Öğretim Elemanlarının Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 38(3), 118-133.
  • Gençoğlu, M.T., Gençoğlu, E., 2005. Mühendislik Lisans Eğitimi ve Başarı Ölçütleri. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mühendislik Eğitimi Sempozyumu, Ankara.
  • Gümüş, S., 2013. Eğitim Hizmetlerinin Pazarlanmasında Eğitimcilerin Toplam Kalite Yönetimine Etkisi. Hiperlink Yayınları, 147s. İstanbul.
  • Hesapçıoğlu, M., 2006. Eğitim Kurumlarında Kalite Olgusu ve Kalite Güvence Sistemleri. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 23(23), 143-160.
  • Kahraman, S., Ertutar, Y., Girgin, S.C., 2009. Mühendislik Eğitimi ve Akreditasyon. İnşaat Mühendisliği Eğitimi Sempozyumu, 277-284.
  • Karahan, M., Kuzu, Ö.H., 2014. Yükseköğretimde Kalite Yönetim Sistemi Uygulamalarının Toplam Kalite Yönetimi Bağlamında Değerlendirilmesi: Selçuk Üniversitesi Hadim ve Sarayönü Meslek Yüksekokulları Örneği. Atatürk University Journal of Economics & Administrative Sciences, 28(3).
  • Kayak, S., 2008. Eğitimde Kalite Güvence Sisteminin Önemi ve Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümlerinde Akreditasyonun Yararları. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı, 27-28 Ekim, Sivas.
  • Kısakürek, M., 2007. Çeşitli Ülkelerde Akreditasyon. Eğitim Bilimleri Bakış Açısıyla Eğitim Fakülteleri ve Akreditasyon Çalıştayı, 1-3 Mart, Ankara, 9-16.
  • Metin, E., 2013. Dünyada Mühendislik Eğitimi. Elektrik Mühendisleri Dergisi, 190, 36-38.