HAFİF ÇELİK YAPI SİSTEMLERİ

Hafif çelik geçmişten günümüze kadar uzun bir süredir yapı endüstrisinin içerisinde olan ve varlığını gün geçtikçe daha da arttırarak yapı üretiminde oldukça önemli konumlara ulaşmıştır. Zamanla hafif çeliğin ana taşıyıcı elemanlarda kullanım yüzdesinin arttığı görülmüştür. Endüstri yapıları, prefabrike yapılar, tarım yapıları, konutlar gibi yapıların yapımında daha çok tercih edilip kullanılmaya başlanılmıştır. Hafif bir malzeme olması, taşınmasının ve kurulumunun kolay olması, daha düşük miktarda atık malzeme bırakması, ekonomik olması, çevresel etkilere karşı daha dayanıklı oluşu, fabrika üretimi ile işçilik hatasını minimuma indirilmesi, tekrarlı inşa yapımına uygun olması tercih edilmesinde önemli faktörler olmuştur. Bu önemli faktörlere rağmen ülkemizde hafif çelik yapıların tasarımı için hazırlanmış kapsamlı bir yönetmelik henüz oluşturulmamıştır. Ülkemizde idari makamlarınca kabul görmüş olan Amerikan yönetmeliği AISI NAS (American Iron And Steel Instıtute North Amerikan Specification) kullanılarak hafif çelik yapıları tasarlayabiliriz. Bu çalışmada hafif çelik yapılar hakkında kısa bilgiler verilerek ülkemizdeki uygulama aşamaları görseller ile desteklenerek anlatılmıştır.

LIGHT STEEL CONSTRUCTION SYSTEMS

Light steel has been in the building industry for a long time, from the past to the present, and has increased its presence day by day, reaching considerable positions in building production. Over time, light steel appeared to increase in the percentage of use in the main carrier elements. Industry structures, prefabricated structures, agricultural structures, and residential structures have been preferred and used more. There were important factors in the preference for being a lightweight material, easy to transport and install, leaving lower amounts of waste material, being economical, being more resilient to environmental impacts, minimizing factory production and labor error, being suitable for repeat construction. Despite these important factors, a comprehensive regulation prepared for the design of light steel structures has yet to be established in our country. We can design light steel structures using the American regulation AISI NAS (American Iron and Steel Institute North American Specification), which has been adopted by administrative authorities in our country. In this study, brief information about light steel structures is given and the application stages in our country are explained by supporting them with visuals.

___

  • Anonim., 2020. Çelik Yapilar. Türk Yapısal Çelik Derneği Yayını, 66, 34-42.
  • Anonim, 2016. Erişim tarihi: 15.05.2022. http://www.balprefab.com/wp-content/uploads/2016/05/prefabrik-tasima.jpg
  • Anonim 2018. Prefabrik Yapı Elemanları Nelerdir? Erişim tarihi: 15.05.2022. https://villayapi.com/prefabrik-yapi-elemanlari-nelerdir/
  • Büyükşişli, B., 2004. Soğukta Şekil Verilmiş İnce Cidarlı Çelik Elemanlardan Oluşan Çerçeve Duvarı İçin Deneysel ve Teorik Çalışma. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 86s., İstanbul.
  • Fırat, S., 2019. Sera Tipi Hafif Çelik Konstrüksiyon Yapılarda Eleman ve Birleşimlerin Tasarımı. Erzurum Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 234s., Erzurum.
  • Karmod Prefabrik Yapı, 2021. Çelik Ev Yapımı ve Kurulum Montaj Aşamaları. https://youtu.be/hRAQ2c7Veus
  • Korkmaz, O.A., 2020. Hafif Çelik Yapılar. İMO Eskişehir Sube, Mühendislik Haftası Etkinlikleri. https://youtu.be/z75qzm2glaY
  • Öztürk, F., 2014. Hafif Çelik Çerçeve Sistemlerin Tepe Birleşim Bölgesinin Sonlu Eleman Analizleri ile Optimizasyonu. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 147s., Trabzon.
  • Seçkin, H., 2022. Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Yapı Malzemeleri Kullanımı ile Pasif Çelik Ev Tasarımı. Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 68s., İstanbul.
  • Taşkıran, E., 2005. Çelik Taşıyıcılı Konut Yapım Teknikleri. Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 215s., İzmir.
  • TBDY, 2018. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği. T.C. İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Ankara.
  • Yazıcı, C. 2018. Hafif Çelik Yapılarda Vidalı Kiriş-Kolon Birleşim (Berkitmeli) Davranışının Deneysel Olarak Belirlenmesi. Erzurum Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 104s., Erzurum.