KÜRESEL ÖLÇEKTE MEYDANA GELEN İKLİM KRİZİNİN DOĞAL KAYNAKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: SU ÖRNEĞİ

Günümüzde insanoğlunu ve gezegenimizi tehdit eden en önemli sorunlardan biri de küresel ölçekte meydana gelen iklim krizidir. İklim krizinin en önemli nedenlerinden biri olarak fosil yakıtları gösterilmektedir. Fosil yakıtlarının kullanılması ile atmosfere salınan sera gazı, toplumsal yaşam, çevre ve doğal kaynaklar üzerinde önemli derecede olumsuz etkiler yaratmaktadır. Gezegenimizin geleceği için su kaynakları ise önemli bir doğal kaynak olarak ifade edilmektedir. Küresel ısınmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan iklim krizi, dünyanın birçok bölgesini çölleşme riski ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Bu durum ise dünyamız için önemli bir doğal kaynak olan suyun miktarının azalmasına ve öneminin giderek artmasını sağlamaktadır. Küresel ısınmanın en önemli sonuçlarından biri olan su kaynaklarının azalması, sürdürülebilir yaşamı engelleyecek boyutlara ulaşmaktadır. Gezegenimizdeki su kaynaklarının genel dağılımına baktığımızda ise, dengeli bir dağılımın gerçekleşmediği görmek mümkündür. Gezegenimizdeki toplam su miktarı ise 1,4 milyar ?? ve bunun %97,5’i okyanuslarda ve denizlerden oluşurken, %2,5’i ise nehir ve göllerde tatlı su kaynağı olarak bulunmaktadır. Bu kapsamdan bakıldığında, gezegenimizdeki tatlı su kaynaklarının %90’ı kutuplarda ve yer altında bulunmasından dolayı insanların bu kaynaklara ulaşması da o kadar zorlaşmaktadır. Ekolojik dengenin korunması ve insan topluluklarının sürdürülebilirliği için, su kaynaklarının bugün ve gelecekteki gereksinimleri karşılayabilecek şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmada küresel ölçekte meydana gelen iklim krizinin doğal kaynaklar üzerindeki etkisi: su örneğinde incelenmiştir.

___

  • Akyüz, A. A. (2019). Yaşamsal Bilinmezlik: İklim Krizi Ve Gıda. Toplum ve Hekim, 34(5), 348-355.
  • Baştuğ, R., Büyüktaş, D. (2010). Küresel İklim Değişikliğinin Su Kaynakları Ve Tarımsal Sulamaya Etkileri, Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 83-118.
  • Cline, W. R. (1992). The Economics Of Global Warming. Institute For International Economics, Washington, DC, 399.
  • Çiçek, İ., & Ataol, M. (2009). Türkiye’nin Su Potansiyelinin Belirlenmesinde Yeni Bir Yaklaşım. Coğrafi Bilimler Dergisi, 7(1), 51-65. IPCC Raporu (2022).
  • https://www.ipcc.ch/report/sixth-assessment-report-cycle/
  • Karakılçık, Y., & Gökdemir, L. 21. Yüzyılda Suyun Ekonomi Politiği ve Küresel Su Şirketlerinin “Küresel Ekonomik Kriz” i Fırsata Dönüştürme Olanakları. İnönü University International Journal of Social Sciences (INIJOSS), 1(1), 82-96.
  • Kılıç, S. (2008). Küresel iklim değişikliği sürecinde su yönetimi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, (39), 161-186.
  • Muslu, M. (2021). Küresel İklim Krizi ve Beslenme Sorunları Karşısında Geleceğin Alternatif Besinleri. Climate and Health Journal, 1(2), 78-85.
  • Özlüer, I. Ö. (2021). İklim Krizi Ve Afet Planlaması (Türkiye’nin Kalkınma Planlarına Yansıyan Afet Stratejisi). Memleket Siyaset Yönetim, 16(36), 397-420.
  • Srivastava, R. C. (2001). Methodology for design of water harvesting system for high rainfall areas. Agricultural Water Management, 47(1), 37-53.
  • Şaylan, L.(2021). İklim Krizi: İklim Değişimi Ve Tarım Etkileşimi. Kongre Kitabı Book Of Proceedıngs, 122-126.
  • Şen, Z. (2005). İklim Değişikliği ve Su Kaynaklarına Etkisi. 22 Mart Dünya Su Günü,"İklim Değişikliğinin Su Ve Enerji Kaynaklarımıza Etkisi"Paneli, 1-27. Teonıan Meriç, B. (2004). Su Kaynakları Yönetimi Ve Türkiye. Jeoloji Mühendisliği Dergisi, 28(1), 27-38.