E-Mağaza İmajı ile E-Sadakat Arasındaki İlişki Ampirik Bir Uygulama

Son 20 yılda bilişim teknolojileri hızlı bir şekilde gelişmiştir. Bu gelişimin bilgisayar ve diğer bilişim cihazları vasıtası ile hayatımızın hemen hemen her safhasında yer alması ve internetin de bu cihazlar ile uyum içinde çalışması, elektronik ticaret (e-ticaret) firmalarını bu alanda çok büyük yatırımlar yapmaya yönlendirmiştir. Bu çalışmada, internet üzerinden e-mağazaları kullanarak alışveriş yapan tüketicilerin, bu mağazalara karşı tutumlarını belirlemek amacıyla e-mağaza imajı ile e-sadakat arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu kapsamda Oh ve diğerlerinin (2008) geliştirmiş oldukları ölçekten yararlanılarak e-mağaza imajı ölçeği uygulanmıştır Aynı şekilde e-sadakat düzeyini ölçmek için kullanılan ölçek, Zeithaml, Berry ve Parasuraman’ın (1996) geliştirmiş oldukları ölçek kullanılmıştır. Veriler hazırlanan anket formu ile toplanmış ve toplamda değerlendirmeye alınan 423 kişilik örneklem, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Yapılan çoklu regresyon analizi sonuçlar göstermektedir ki, e-mağaza imajının alt faktörlerini oluşturan, eğlence, kolaylık ve güvenlik değişkenlerinin e-sadakat düzeyi üzerinde pozitif, kalite değişkeninin ise negatif bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkendeki değişimi %37 oranında açıklayabildiği sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • Aktürk, K., Ö., (2013), E-hizmet kalitesi ve E- mağaza imajının E-tatmin düzeyi ve E-sadakat düzeyine etkilerinin ampirik olarak analizi, [Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü], YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı,
  • Altunışık, R., Sütütemiz, N. ve Çallı, L. (2010), E-Memnuniyeti Etkileyen Performans Kriterlerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma, Akademik Bakış Dergisi, 0(20), 1-17.
  • Arslan, S. ve Atalık, Ö. (2016), Sosyal Medya Sitelerinde E-Sadakat ve Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havayolu İşletmelerinde Bir Uygulama, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(2), 1-20.
  • Bakır, A., M., (2018), Mobil pazarlama faaliyetlerinin E-memnuniyet ve E-sadakate etkileri, [Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü], YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, Kılıç, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2013), Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Pegem Akademi Yay. Eğt. Dan. Hizm. Tic. Ltd. Şti.
  • Cop, R. ve Sezer, N. (2015), E-Mağaza Atmosferine Tüketicinin Bakışı ve Bir Araştırma, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 0(30), 138-162.
  • Coşkun, R., Altunışık, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2015), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, İstanbul: Sakarya Kitap Evi.
  • Çelik, P. (2017), E-hizmet kalitesi ölçümü: Uzaktan eğitim hizmeti veren kamu üniversiteleri örneği, [Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü], YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı.
  • Çolakkadıoğlu, M., Si. (2015), E-ticaretin gelişmesinde E-devletin rolü ve E-ticaretin Türkiye ekonomisine kantitatifsel (Sayısal) etkileri, [Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü], YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı.
  • Demirdöğmez, M., Taş, H.,Y., Gültekin, N. (2020), Koronavirüs’ ün (Covid-19) E-Ticarete Etkileri, Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 16(29), 125-145.
  • Ercan, F. (2016), Otel işletmelerinde sosyal medyanın müşteri E-sadakati üzerine etkisi: Facebook örneği, [Doktora Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü], YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı.
  • Kabak, M. (2017), Makine imalat sektörü işletmelerinde ürün kalitesi etkinliğinin bulanık veri zarflama analizi modelleri ile karşılaştırmalı analizi”, [Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü], YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı.
  • Kaplan, H., E., (2020), İlişkisel ve Teknolojik Kaynakların E-Sadakat Üzerine Etkisi: Kamu ve Özel Banka Müşterileri Üzerinde Bir İnceleme, İşletme Araştırmaları Dergisi, 12(2), 1134-1346.
  • Mandel, N. - Johnson, E.J. (2002), When Web Pages Influence Choice: Effects of Visual Primes on ExpertsandNovices, Journal of Consumer Research, 29, 235-245.
  • Mucan, B. ve Tanyeri, M. (2016), İnternet Ortamındaki Alışveriş Deneyiminin İnternetten Satın Alma Niyetine Etkisi ve Bir Uygulama, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(4), 677-692.
  • Nebipaşagil, E. (2009), Elektronik ticaret ve güvenlik sorunları, [Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü], YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı.
  • Sevim, N. (2018), Çevrimiçi E-Müşteri Sadakatinin Oluşumunda E-Hizmet Kalitesi, E-Güven ve E-Tatmini Etkisi, Business and Management Studies: An International Journal, 6(1), 107-127.
  • Sezer, N. (2011), E-mağaza atmosferine tüketicinin bakışı ve bir araştırma, [Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü], YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı.
  • Şenbabaoğlu, E. (2016), E-Sadakat Oluşumunda E-Hizmet Kalitesi, E-Müşteri Tatmini ve E-Müşteri Değerinin Etkisi, [Yüksek Lisans Tezi, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü], YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı.
  • Tabachnick, B. G. & Fidell, L. S. (2013), Using Multivariate Statistics, Boston, Pearson.
  • Türkiye’de Pazaryerlerinin Ticaret Hacmi 34.1 Milyar Liraya Ulaştı. (2021, 5 Mayıs) Erişim adresi: https://memurlar.net/haber/969836/turkiye-de-e-pazaryerleri-nin-ticaret-hacmi-34-1-milyar-liraya-ulasti.html/
  • Vijay, T, Sai, Prashar, Sanjeev & Sahay, V. (2019), The Influence of Online Shopping Values and Web Atmospheric Cues on E-Loyalty: Mediating Role of E-Satisfaction”, Journal of Theoretical and Applied Electronic Commerce Research, 14(1), 1-15.
  • Yemeksepeti Hacklendi: 30 Milyon Kişinin Tüm Bilgileri Sızdırıldı (Yemeksepeti'nden Açıklama Geldi). (2021, 4 Aralık) https://www.webtekno.com/yemeksepeti-yeniden-mi-hacklendi-hackerlar-nevzat-aydin-konustuklarini-iddia-ediyor-h117341.html.