Freudyen İktisat Üzerine Bir Kitap İncelemesi : Erdem Seçilmiş, Freudyen İktisat, Efil Yayınevi, 2017

Sigmund Freud’un psikanalitik yaklaşımının iktisadi düşünceler üzerindeki etkilerini konu alan bu eser, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; iktisat biliminin bilgiye erişimi ve kullandığı yöntemler, iktisadın bilgiyi anlamlandırması, insan doğasını ve davranışlarını kavrayış metotları yorumlanmaktadır. İkinci bölümde; önceki bölümdeki kavramların iktisat bilim felsefesinde ivmelendirdiği dönüşümün ortaya çıkardığı yeni iktisadi yaklaşımlar irdelenmektedir. Bu yaklaşımlar; ekonofizik (termoekonomi ve kuantum ekonomisi), nöroekonomi, ekolojik iktisat (Gaia teorisi), kompleksite iktisadı ve evrimsel oyun teorisinden oluşmaktadır. Üçüncü bölümde ise, Sigmund Freud’un psikanaliz yöntemleri ile iktisadı harmanlamakta ve yeni bir yaklaşım önermektedir. İktisadi mekanizmalar ve karar alma süreçleri içerisine Freud’un “psişesini” dahil etmektedir.

A Book Review on Freudian Economics: Erdem Seçilmiş, Freudian Economics, Efil Publishing, 2017

This study deals with the effects of three parts of Sigmund Freud's psychoanalytic approach to economic thoughts. In the first part, Access to information and methods used by economics, interpretation of information by economics, and methods of understanding human nature and behaviors are interpreted. In the second part, The new economic approaches brought about by the transformation accelerated by the concepts in the previous chapter in the philosophy of economics are examined. These approaches include econophysics (thermoeconomics and quantum economics), neuroeconomics, ecological economics (Gaia theory), complexity economics, and evolutionary game theory. In the third chapter, he blends Sigmund Freud's psychoanalysis methods with economics and proposes a new approach, and it incorporates Freud's "psyche" into economic mechanisms and decision-making processes.

___

  • Referans1 Akyıldız, H. (2008). Tartışılan Boyutlarıyyla “Homo Economicus”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2), 29-40.
  • Referans2 Kılıç, T. (2020). “Beyindeki Bağlantısallıktan, Yaşamdaki Bağlantısallığa: Yeni Bir Bilim ve Kültür Manifestosu”, Herkese Bilim ve Teknoloji, 2020(218):12-14.
  • Referans3 Kılıç, T., (2022). Yeni Bilim Bağlantısallık – Yeni Kültür: Yaşamdaşlık, Bilim: İstanbul.
  • Referans4 Rice, T.J. (1997). Joyce, Chaos, and Complexity. University of Illinois Press.
  • Referans5 Russell, B. (1950). Nobel Lecture. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1950/russell-lecutre.html.
  • Referans6 Seçilmiş, E. (2017). Freudyen İktisat. 1. Basım, Efil Yayınevi: Ankara.
  • Referans7 Seçilmiş, E. (2016). Coase Teoremine Alternatif Bakış. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar, 53(612), 9-20.