KUTATGU-BİLİG’TEKİ MATEMATİK KAVRAMLARININ BİR ADAY MATEMATİK ÖĞRETMENİNE ANALİZ ETTİRİLMESİ

Yusuf Has Hacib' in eseri Kutatgu-bilig hayat hakkında (mutlu olmak için) bilgiyi kutlamak anlamına gelmektedir. Eser, mesnevi şeklinde yazılmış bir destan niteliğindedir ama kişisel sembolik bir anlamı olduğu da söylenmektedir. İçinde iki matematik kavramı geçmektedir. Burada o iki matematiksel kısmın aday matematik öğretmenlerinden amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiş birisiyle klinik mülakat yolu ile matematiksel düşünme açısından incelenecektir. Sonuçta öğrenci cevaplarının içerik analizine tabii tutulması düşünülmüştür. Edebiyat yolu ile matematik çalışmak örneği olarak düşünülen araştırmada özellikle matematiksel kavramların eski ve yeni tanımlamaları, benzerlikler, farklar, üzerinde durulacak, ve matematik ve sanat dersi için bir müfredat parçası oluşturma çalışması yapılacaktır. Öğrencinin aday matematik öğretmenlerinden seçilmesi matematik ve sanat dersinin onların eğitiminde verilen seçmeli derslerden birisi olmasındandır.

ANALYSIS OF MATHEMATICAL CONCEPTS IN KUTATGU-BİLİG BY A PRESERVICE MATHEMATICS TEACHER

Work of Yusuf Has Hacib; Kutatgubilig is a literature on life and how to be happy. Work is in the form of mesnevi but a legend and carry a symbolic meaning. It is thought to include two mathematical concepts inside. In this study, these two mathematical pieces will be analyzed by a preservice teacher who will be selected by purposeful sample selection. As a result, student answers will be analyzed through content. In this study, as a sample of mathematics studying by literature, especially old and new descirptions of mathematical concepts, similarities, differences, will be identified for establishing a curriculum piece for mathematics and art course. Preservice mathematics teacher is selected since mathematics and art course is a course electively given to them.

___

  • Bayram, C. (2016). Kutatgu Bilig’te Matematik Düşünce. Türk Yurdu Dergisi 105(346), 105-346.
  • Çeziktürk, Ö. & Kalkan, A. F. (2019, Aralık). Sheakespeare’in 116. Sonesi’nin Matematik Öğretmen Adaylarıyla Matematiksel İçerik Analizi. Konferansında sunulmuş tam metin sözlü bildiri. UEYAK Uluslararası Eğitimde Yeni Arayışlar Kongresi 2(2), 61-68.
  • Çeziktürk, Ö. & Köklü, O. (2019, Aralık). Edwin Abbott’un “Düzülke” Kitabının Aday Matematik Öğretmenleri Tarafından Boyut Kavramı Açısından Değerlendirilmesinin Analizi. Turkbilmat Konferansından Sunulmuş Bildiri. 1179-1184.
  • Güzel, E. (2014). Matematik Hakkında Yazmak, Matematik Yapmak. İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları.
  • Hâcib, Y. H. (2015). Kutadgu Bilig. (Çev.). Ayşegül Çakan. İstanbul: İş Bankası Yayınları.
  • Kaçalin, M. (2002). Kutatgu-Bilig. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi Cilt. 26, 478-480.
  • Kalafat, Ş. (2018). Kutatgu-Bilig’te Geçen İki Matematik Terimi Hakkında: Cebr-ü Mükabele ve Aded Cezr-i. Dil Araştırmaları Dergisi 23, 159-173.
  • Türk Dili ve Edebiyatı Dersleri Kaynak Sitesi (2007). Kutatgu-Bilig Ve Özellikleri: Yusuf Has Hacib, Erişim adresi: https://www.turkedebiyati.org/kutatgu-bilig.html