Sayısal Tipografi Dersi Öğrencilerinin Adobe Illustrator Yazılımı ile Tipografi Tasarımında Yaptıkları Hatalar ve Doğru Uygulama Örnekleri

“Tipografi”, Grafik Tasarımı Alanı başta olmak üzere, Resim, Resim Öğretmenliği ve son yıllarda gittikçe yaygınlaşan Görsel İletişim Tasarımı Bölümlerinin müfredatlarında yer alan ve baskı yöntemlerinin sürekli gelişmesine paralel olarak genleşmesini sürdüren bir disiplindir. Tipografi eğitiminde sayısal uygulamalar bu müfredatlar içinde önemli yer tutar. Bu bağlamda öğrenciler çeşitli yazılımları aracılığı ile yetkinliklerini geliştirirler. Bu bağlamda kullanılan yazılımlar başlıca 3 grupta derlenir: Bitmap (Piksel Tabanlı Yazılımlar), Vektör Tabanlı yazılımlar ve 3D Yazılımlar. Bu araştırma, vektör tabanlı bir yazılım olan Adobe yazılımında yapılan çalışmaları konu alır ve grafik tasarım eğitimi alan öğrencilerin tipografi uyglamalarında Adobe Illustrator yazılımı kullanırken sıklıkla yaptıkları hataları tesbit etmeyi ve bu hataları gidermede en etkili yöntem ve araçları ortaya koymayı hedefler. Bu bağlamda, çalışmada, *Üniversitesi Sayısal Tipografi dersi öğrenci çalışmaları ele alınmıştır. Bu çalışmalar sıklıkla yapılan hataların tebiti üzerinden sistematik biçimde sınıflandırılmış ve bu sınıfları temsilen ortak sorunlarını aktarmak üzere olasılık dışı örnekleme yöntemlerinden monografik örnekleme yöntemiyle seçilmiş çalışmalar ele alınmıştır. Bulgular, bu çalışmalarda sıklıkla yapılan hataların bir kısmının, öğrencilerin matematik ve geometri bilgi ve becerilerindeki eksikliklerden kaynaklı olabileceğini göstermiştir. Bununla beraber yapılan hatalı uygulamaların bir kısmının yazılım bilgisi eksikliği kaynaklı olabileceği de görülmüştür. Metnin sonuç bölümünde bu tesbitlerden hareketle merkezi sınav sistemi ile öğrenci kabul yöntemine ve öğretim üyelerinin kullanabilecekleri eğitsel ortam ve araçlara ilişikin önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Adobe Resmi Web Sitesi, https://helpx.adobe.com
  • Ambrose, G ve Harris, P (2006) The fundamentals of typography. Ava Publishing.
  • Bogdan, R C ve Biklen, S K (1992) Qualitative research for education: An introduction to theory and methods. Boston: Allyn and Bacon.
  • Coffey, A ve Atkinson, P (1996) Making sense of qualitative data: Complementary research strategies. Newbury Park, CA: Sage.
  • Erdal, G (2020). İletişim ve Tipografik Mesaj. ROUTE. Educational & Social Science Journal. 7 (9): 360-366. DOİ: http://dx.doi.org/10.17121/ressjournal.2739
  • Erdal, G (2015). İletişim ve Tipografi. İstanbul: Hayalperest Yayınevi.
  • Gavin, A ve Harris, P (2012) Tipografinin Temelleri, İstanbul: Literatür.
  • Gavin, A ve Harris, P (2014) Grafik Tasarımda Tipografi. İstanbul: Literatür.
  • Türker, İ. Halil, “Bilgisayar Destekli Grafik Tasarımı Dersi, Yöntem Önerisi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı 19, Mayıs 2005.