SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ TATMİNİNİN MOTİVASYON ÜZERİNE ETKİSİ

Bu çalışmada sağlık personelinin motivasyonu üzerinde iş tatmininin etkisinin saptanması ve iş tatmininin motivasyon üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ankara ilinde özel bir hastanede çalışan 222 sağlık personeli üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda daha önce yapılan çalışmalarda kullanılmış, geçerliliği ve güvenilirliği ispatlanmış İş Tatmini ve Motivasyon ölçekleri veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda katılımcıların iş tatminlerin düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların içsel motivasyonlarının yüksek, dışsal motivasyonlarının olmadığı ya da yetersiz olduğu ve genel motivasyonlarının ise orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın sonucunda iş tatmini faktörünün, çalışanların motivasyonları üzerinde pozitif yönlü etkisi olduğu, iş tatmini ve motivasyon arasında anlamlı bir ilişkisi olduğu ve iş tatmininin çalışan motivasyonunu arttırdığı belirlenmiştir. 

THE EFFECTS ON THE MOTIVATION OF HEALTH PERSONNEL'S, WORK SATISFACTION

In this study, it was aimed to determine the effect of job satisfaction on the motivation of health personnel and to determine how they affected motivation. For this purpose, a survey was conducted on 222 health personnel working in a private hospital in Ankara. Job satisfaction and motivation scales, which have been used in the past research, have been used as data collection tools. As a result of the analysis of the research data, it was determined that the participants were at a lower level of satisfaction. It has been concluded that the internal motivation of the participants is high, the external motivation is none or inadequate and the overall motivation is moderate. At the end of the study, ıt was determined that the job satisfaction factor has a positive effect on employees' motivations, has a significant relationship between job satisfaction and motivation, and job satisfaction increases employee motivation.

___

  • Akıncı, Z. (2002). Turizm Sektöründe İşgören İş Tatminini Etkileyen Faktörler: Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, 4, 1-25.
  • Alınkurt, Y., Yılmaz, K. (2012). Ortaöğretim Okullarında Değerlerle Yönetim, Örgütsel Adalet ve İş Doyumu Arasındaki İlişki. Sakarya University Journal of Education. 2 (2), 65-78.
  • Aslanadam, B. (2011). “Sağlık personelinin motivasyonu ve buna ilişkin araştırma”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Çelik, A. (2016). “Hemşirelerdeki motivasyon düzeyinin ekip çalışması üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Demir, N. (2007). Örgüt Kültürü ve İş Tatmini Plastik Sektöründe Bir Araştırma. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • Derin, N. (2007). “Devlet hastanelerinde çalışan sağlık personelinin iş doyum düzeyleri ve etkileyen faktörler”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Doğanlı, B., Demirci, Ç. (2014). Sağlık Kuruluşu Çalışanlarının (Hemşire) Motivasyonlarını Belirleyici Faktörler Üzerine Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 21 (1), 47-60.
  • İslamoğlu, A.H. (2009). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. İstanbul: Beta Yayınevi.
  • Judge, T. A. ve Klinger, R. (2008). “Job Satisfaction: Subjective Well-Being at Work”. In M. Eid, & R. Larsen (Eds.), The Science of Subjective Well-Being. (Ch. 19, pp. 393-413). New York: Guilford Publications, 20 Mayıs 2017 tarihinde http://www.timothy-judge.com/Job%20Satisfaction%20and%20Subjective% 20Well-Being-Judge %20&%20Klinger.pdf, adresinden alınmıştır.
  • Karakaya, A., Ay, F.A. (2007). Çalışanların Motivasyonunu Etkileyen Faktörler: Sağlık Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 31 (1), 55-67.
  • Kaya, F. ve Oğuzöncül, A.F. (2016). Birinci Basamak Sağlık Çalışanlarında İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler. Dicle Tıp Dergisi, 43 (2), 248-255.
  • Keser, A. (2006). Çalışma Yaşamında Motivasyon. İstanbul: Alfa Aktüel. Kılıç, R., Keklik, B. (2012). Sağlık Çalışanlarında İş Yaşam Kalitesi ve Motivasyona Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, 14 (2), 147-160.
  • Korkmaz, S. (2008). “Hastanelerde doktor, hemşire ve ebelerin motivasyonunu etkileyen faktörler: Bir uygulama”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin
  • Kundak, Z., Taş, H.Ü., Keleş, A. ve Eğilcioğlu, H. (2015). Bir Üniversite Hastanesinde Hemşirelik Mesleğinde İş Tatmini ve Motivasyon. Kocatepe Tıp Dergisi, 16, 1-10.
  • Lam, S.S.K. (1995). Quality Management and Job Satisfaction: An Empirical Study. International Journal of Quality and Reliability Management, 12 (4), 72-78.
  • Rajan, D. (2015). Motivation and Job Satisfaction: A Study of Pharmacists in Private Hospitals. SAMVAD: International Journal of Management, 9, 87-100. Soykenar, M. (2008). “Sağlık işletmelerinde personelin motivasyonunu etkileyen faktörler: Dokuz Eylül Üniversitesi hastanesinde örnek bir uygulama”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Şimşek, M.Ş., Akgemici, T., Çelik, A. (2001). Davranış Bilimlerine Giriş ve Örgütlerde Davranış. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım Tekingündüz, S., Tengilimoğlu, D. (2013). Hastane Çalışanlarının İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Güven Düzeylerinin Belirlenmesi. Sayıştay Dergisi, 91, 77-103.
  • Tengilimoğlu, D. (2005). “Hizmet İşletmelerinde Liderlik Davranışları İle İş Doyumu Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 23-44.
  • Yavuz, C. ve Karadeniz, C. (2009). Sınıf Öğretmenlerinin Motivasyonunun İş Tatmini Üzerine Etkisi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (9), 507-519.
  • Yılmaz, T. (2014). “Çalışanların iş tatmini ve motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kamu çalışanları üzerinde bir araştırma”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Zeynel, E. ve Çarıkçı, İ.H. (2015). "Mesleki Motivasyonun, İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi: Akademisyenler Üzerine Görgül Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20 (3), 217-248.
  • Öztürk, Z., Dündar, H. (2003). Örgütsel Motivasyon ve Kamu Çalışanlarını Motive Eden Faktörler. Cumhuriyet Üniversitesi, İİBF Dergisi, 4 (2), 57-167.
  • Öztürk, Z., Ilıman, E. Z. (2015). Sağlık Yönetimi ve İşletmeciliği Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Bölümü Tercih Nedenleri ile Beklenti ve Motivasyon Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. Hitit Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (1), 71-93.