SAĞLIK KURULUŞLARINDA UYGULANAN İÇ DENETİM VE DIŞ DENETİMİN ÇALIŞANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Bu araştırma Sivas Numune Hastanesinde iç denetim ve dış denetimin çalışanlar üzerindeki etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Kamu kurumu ve özel işletmelerin kuruluşlarındaki temel amacı gerçekleştirmek için etkili bir iç denetim ve dış denetim sistemine ihtiyaçları vardır. Kurum yahut işletmenin sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde kullanmak ve çözüm odaklı bir risk yönetimini sağlamak adına bu mekanizmaların standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Performans takibi ve mali kaynakların değerlendirilmesi, usule ve yasaya uygunluğun denetimi, iç denetim, dış denetim ve iç kontrol ile sağlanmaktadır. Denetim, bu aygıtlar arasında işbirliği ve koordinasyon içinde bir süreç olarak yürütülür. Türk mevzuatı iç kontrol, iç denetim ve dış denetim faaliyetlerini ayrıntılı bir şekilde ele almıştır. Denetimin, sağlık çalışanları üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olabileceği gözlemlenmiştir. Yüz yüze anket yöntemi ile yapılan araştırmanın örneklemi 240 kişiden oluşmaktadır. Anket, çalışanlar arasında gönüllülük esasına göre yapılmış olup;  Mayıs-Haziran 2017 tarihleri arasında uygulanmıştır. 

THE IMPLEMENTATION OF THE INTERNAL AUDIT AND EXTERNAL AUDIT OF THE HEALTH ORGANIZATIONS ON EMPLOYEES

The aim of this study is to determine the effects of internal audit and external audit on the employees outside the Sivas Numune Hospital. Public institutions and private corporations require effective internal audit and external audit system to realize primary aim in their establishment. These mechanisms must be conducted to use perfectly potential of institutions and corporations and to provide solution oriented risk management. Pursuance of performance and considering of financial resources, control of legality and formality be provided with internal audit, external audit and internal control. Audit be conducted in cooperation and coordination among these mechanisms. Internal control, internal audit and external audit operations have been ensured extensively in Turkish legislation. Forable and unfavorable influences of the audit have been observed on the employees of health sector. Face to face survey method was used in the research. The sample of the study consisted of 240 people. The survey was conducted on a voluntary basis. It was implemented between May and June 2017.  

___

  • Aksoy, Tamer (2006). Tüm Yönleriyle Denetim AB ile Müzakere Uyum Sürecinde Yeni Bir Paradigma, Ankara: Yetkin Yayınları.
  • Akyel, R. Köse, H. Ö. Kamu Yönetiminde Etkinlik Arayışı: Etkin Kamu Yönetimi İçin Etkin Denetimin Gerekliliği, Türk İdare Dergisi , 466: 9-45.
  • Aslan, S., Özçelik, H. (2009). İç Denetim ve Toplam Kalite Yönetimi İlişkisi, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (10): 109–119.
  • Biçer, A.A. (2006). İç Kontrol Sisteminin Etkinliğini Sağlamada İç Denetimin Rolü ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. Hepworth, Noel (2003). Audit and Control, CEF Conferance, Slovenia, 2003, CIPFA, UK. ISSAI 1, The Lima Declaretion, INTOSAI General Secretariat, Austria.
  • Karatepe, Kadir (2011). Uluslararası Gelişmeler ve Türkiye’de Denetiminin Yapılanması. Denetim Dergisi, (116), 15,19.
  • Köse, Ömer (2007). “Dünyada ve Türkiye’de Yüksek Denetim” , Ankara: T.C. Sayıştay. Yıldönümü Yayınları.
  • Kutukız, D., Öncü, A. (2009). Bağımsız Denetimin Anonim Ortaklıklarda Kurumsal Yönetimin Gelişmesine Etkisi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 41: 131 – 139.
  • O’Regan David (2004). Auditor’s Dictionary, Term, Concepts, Processes, and Regulations, John Wiley and Sons. Inc., USA.
  • Öztek, Zafer (2001). Türkiye’de Sağlık Hizmetleri, Yeni Türkiye Dergisi, (39), 294.
  • Pişkin, Deniz (2011). Fransa’da Merkezi İdarenin Yerel Yönetimler Üzerinde Denetimi, Denetim Dergisi, (116), 53.