FİNANSAL OKURYAZARLIK TUTUM VE DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA: SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İİBF ÖRNEĞİ

Finansal okuryazarlık bireylerin maddi kaynaklarının yönetimi açısından çok önemlidir. Çünkü gün geçtikçe globalleşen dünyada risklerle başa çıkabilmek için finansal bilgilere daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Üniversiteler de eğitim verdikleri öğrencilerine birçok alanda olduğu gibi, özellikle finansal konularda yeterince bilgi sahibi olabilmeleri için özen göstermektedirler. Yapılan bu çalışmadaki amaç, üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık tutum ve davranışlarını tespit edilmesidir. Bunun için veri toplama aracı olarak anket yöntemi belirlenmiş ve Selçuk Üniversite’sinin İİBF`de eğitim gören 524 öğrenciye uygulanmıştır. Öğrencilerin demografik özellikleri ile finansal okuryazarlık düzeyi arasında bir farklılık olup olmadığının belirlenmesi için, elde edilen veriler istatistiksel analizlere tabii tutulmuştur. Yapmış olduğumuz bu araştırmada finansal okuryazarlığın harcama, tutum ve algı alt boyutlarında cinsiyet değişkeni bakımından anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda ailesi kasabada yaşayan öğrenciler finansal konuda daha tutumsal davranmaktadırlar. Gelir düzeyi açısından ise finansal okuryazarlığın tutum boyutunda yüksek gelire sahip öğrenciler ile diğerleri arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir.

A STUDY ON THE ASSESSMENT OF FINANCIAL LITERACY ATTITUDES AND BEHAVIORS: CASE OF SELCUK UNIVERSITY FACULTY OF ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES

Financial literacy is very important in terms of managing the financial resources of individuals. Because more and more financial information is needed to cope daily with risks in a globalized world. Universities also take care that their students have more knowledge, especially in the financial arena, as well as in other areas. In this study, our goal is to determine the attitude and literacy of financial literacy of university students. For this purpose, a questionnaire was identified as a data collection tool, and 524 students were educated at the Selcuk University in the Faculty of Economics. To determine whether there is a link between the demographic characteristics of students and the level of financial literacy, the data obtained are subject to statistical analysis. In this survey, we found that there was a meaningful difference in financial literacy in terms of expenditure, attitude and perception sub-dimensions in terms of gender variation. At the same time students whose family live in the towns they are more attitudinal financial issue. In terms of income level, in the dimension of the attitude of financial literacy there is a significant difference between the students with high incidence and the others.

___

  • ALKAYA Aylin ve YAĞLI İbrahim, “Finansal Okuryazarlik - Finansal Bilgi, Davraniş Ve Tutum: Nevşehir Haci Bektaş Veli Üniversitesi İİBF Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 8 Sayı: 40, Issn: 1307-9581, Ekim 2015.
  • ARTHUR Chris, “Financial Literacy Education”, vol 53. SensePublishers, Rotterdam 2012.
  • BAYRAM Seliha Seçil, “Finansal Okuryazarlik Ve Para Yönetimi Davranışları: Anadolu Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Uygulama”, Business & Management Studies: An International Journal Vol.:2 Issue:2 Year:2014, ss. 105-135.
  • BİÇER Baha Enis ve ALTAN Fatih, “Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık ile İlgili Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Aralık 2016 20(4), ss 1501-1517
  • BORDEN Lynne M., LEE Sun-A, SERIDO Joyce and DAWN Collins, “Changing College Students’ Financial Knowledge, Attitudes, and Behavior through Seminar Participation”, Journal of Family and Economic Issues, 29(1), 2008 pp 23-40.
  • FETTAHOĞLU Sibel, “Hane Halkının Finans Eğitimi ve Finansal Okuryazarlık Düzeyleri Üzerine Kocaeli’nde Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Temmuz 2015.
  • Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), http://www.fo-der.org Erişim tarihi:17.06.2018.
  • GÜVENÇ Hülya, “Öğretim Programlarımızda Finansal Okuryazarlık”, Elementary Education Online, 2017; 16(3): 935-948.HON Donald J. Johnston, “Importance of Financial Literacy in the Global Economy”, Secretary-General of the OECD to the Financial Education Summit, Kuala Lumpur, 12 December 2005.
  • http://www.borsamatik.com.tr/haber-detay/ozlem-denizmen-ben-bilmem-beynim-bilir/60735/ Erişim tarihi: 17.06.2018.
  • KADERLİ Yusuf, GÜMÜŞ Tolga Umut ve DANIŞMAN Emre, “Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi: Türk Silahlı Kuvvetleri Emekli Personeli Üzerinde Bir Araştırma”, Finans ve Bankacılık Çalışmaları DergisiIJFBS, CİLT 5 SAYI 5, 2016 ss 52-70.
  • LUSARDI Annamaria, “Household Saving Behavior: The Role of Financial Literacy, Information, and Financial Education Programs”, George Washington University - Department of Accountancy; National Bureau of Economic Research, February 2008.
  • OECD, “Improving financial literacy: Analysis of issues and policies”, Paris, France: OECD, 2005.
  • OECD, “G20/OECD INFE report on adult financial literacy in G20 countries”, Germany 2017.
  • ÖZDEMİR Karakurum Kamer, “Türkiye Finansal Yeterlilik Araştırması Ön Sonuçları”, TÜSİAD Finansal Okuryazarlık Konferansı, 13 Kasım 2012.
  • SARIGÜL Haşmet, “Finansal Okuryazarlık Tutum ve Davranış Ölçeği: Geçerlilik ve Güvenilirlik”, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 13(1), 2015, ss 200-218.
  • TEMİZEL Fatih ve BAYRAM Fatih, “Finansal Okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma”, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 12, Sayı 1, 2011.
  • tr.wikipedia.org, Erişim tarihi: 17.06.2018.
  • WIDDOWSON Doug and HAILWOOD Kim, “Financial Literacy and Its Role in Promoting a Sound Financial System”, Reserve Bank of New Zealand: Bulletin, 70(2), 2007 pp 37-47.