Sosyal Medya ve Sanat İlişkisi Bağlamında Sanat Profesyonellerinin Sosyal Medya Kullanımı
Sanat ve medya ile ilişkisi insanlık ve medya ilişkisi ile koşut görülmektedir. Gerek sanatın sunumunda gerekse sanatın icra edildiği teknikler açısından zaman içinde sanat ve medya alanları karşılıklı olarak birbirini etkilemiştir. Sanat, fiziksel sunum alanlarının yanında medya ile kitlesiyle buluşma imkanı bulmuştur. Teknoloji sayesinde gelişen yeni medya olanakları sanatçı için yeni mecralar ortaya çıkmıştır. 2000’li yılların başlarından itibren yaygınlaşan internet ağı ve onu takip eden gelişmeler akıllı telefonlarla birlikte sosyal medyanın gelişimini sağlamıştır. Bu durum dünya çapında milyarlarca insana kolayca etkileşim kurmayı sağlamıştır. Coğrafi konum, yaş, cinsiyet, ilgi alanı gibi çeşitli filtreleme seçenekleri ile hedef kitlelerin belirlenebilmesi, hedefe yönelik PR faaliyetlerinin yürütülebilmesi oldukça cezbedici olmuştur. Sanat da bu yeni yöntemlerden yararlanarak kendisine yeni bir PR alanı edinmiştir. Sanat alanında çalışan kişileri tanımlamak için kullandığımız sanat profesyonelleri ile birlikte sanat kurumları, sanat eserlerinin sunulması, duyurulması, pazarlaması için medya araçlarını kullanmaktadır. Bu çalışma, sosyal medyada sanat profesyonelleri ve sanat kurumlarının nasıl bir PR faaliyet yürüttüğü sorusu üzerine temellenmektedir. İstanbul’un kültür sanat faaliyetlerinin merkezi olarak kabul gören Beyoğlu’nda bulunan sanat galerileri ve müzelerin sosyal medya hesaplarından Instagram hesabı olan ve ziyaretçi sayısı 10 bin üzerinde bulunan 5 galeri 2 müze ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu kurumlarla çalışan 4 sanatçı, ve sektörde sergi çalışmalarıyla bilinen 4 küratör ile de görüşülmüştür. Toplam 15 mülakat yapılmıştır. Sanat profesyonellerinin sosyal medyayı, halkla ilişkiler mecrası olarak nasıl kullandıkları üzerinde durulmuştur. Görüşmeler neticesinde elde edilen bulgular literatür ışığında değerlendirilmiştir.
Social Media Use of Art Professionals in the Context of Social Media and Art Relationship
Its relationship with art and media is seen in parallel with the relationship between humanity and media. In terms of both the presentation of art and the techniques in which art is performed, the fields of art and media have mutually influenced each other over time. In addition to its physical presentation areas, art found the opportunity to meet with the media and its audience. New media opportunities developed thanks to technology, new channels have emerged for the artist. The internet network, which has become widespread since the early 2000s, and the developments that followed it, have led to the development of social media with smart phones. This has enabled billions of people around the world to interact easily. It has been very attractive to determine target audiences and to carry out targeted PR activities with various filtering options such as geographical location, age, gender, and interests. Art, too, has acquired a new PR field by making use of these new methods. Art institutions, together with art professionals, which we use to describe people working in the field of art, use media tools for the presentation, publicity and marketing of works of art. This study is based on the question of what kind of PR activities art professionals and art institutions carry out in social media. Interviews were held with 5 galleries and 2 museums, which have Instagram accounts, one of the social media accounts of art galleries and museums in Beyoğlu, which is accepted as the center of cultural and artistic activities in Istanbul, with more than 10 thousand visitors. In addition, 4 artists working with these institutions and 4 curators who are known for their exhibition works in the sector were also interviewed. A total of 15 interviews were conducted. It is focused on how art professionals use social media as a public relations medium. The findings obtained as a result of the interviews were evaluated in the light of the literature.
___
- Aydede, C. (2006). Blog Çağı. İstanbul: Hayat Yay.
- Baudrillard, J. (2019). Karnaval ve Yamyam. çev. Oğuz Adanır. 2. bs. Ankara: Doğu Batı Yayınları.
- Debord, G. (2016). Gösteri Toplumu, çev. Okşan Taşkent, Ayşen Ekmekçi (İstanbul, Ayrıntı Yayınları.
- dig.csail.mit.edu/2007/03/01-ushouse-future-of-the-web.html (24.03.2021 tarihinde erişim sağlanmıştır.)
- Foster, C. (2019). Hiperbağlı Bir Dünyada İtibar Stratejisi ve Analitiği, çev. Ahu Parlar. İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları.
- https://online.ndm.edu/news/communication/history-of-blogging/ (23.03.2021 tarihinde erişim sağlanmıştır.)
- https://sozluk.gov.tr/ (08.02.2022 tarihinde erişim sağlanmıştır.)
- https://wearesocial.com/uk/blog/2021/10/social-media-users-pass-the-4-5-billion-mark/ [18.01.2022 tarihinde erişim sağlanmıştır.)
- https://www.inc.com/magazine/201302/rules-for-success/rule-1-evan-williams-do-less.html [02.09.2021 tarihinde erişim sağlanmıştır.)
- Jarvis, J. (2012). E-Sosyal Toplum. çev. Çağlar Kök. İstanbul: Mediacat Kitapları.
- Kazancı, M. (1999). Halkla İlişkiler, 3.bs. Ankara: Turhan Kitapevi.
- Kotler, P. (2005) A’dan Z’ye Pazarlama, çev. Aslı Kalem Bakkal. İstanbul: MediaCat Yayınları.
Mayfield, Antony. What is Social Media?, icrossing.co.uk/ebooks, updated 01.08.08, 5. (https://tailieutuoi.com/) (31.08.2021 tarihinde erişim sağlanmıştır.)
- Özkaşıkçı, I. (2012). Sosyal Medya Pazarlama Yeni Çağı Da Sosyal Medya Kullanımı Ve Performans Ölçümü. (İstanbul: Levent Print City.
- Sezgin, S. (2017). Gözetimi ve Magazini Sıradanlaştıran Bir Araç Olarak Sosyal Medya. Yeni Medya Analizleri. ed. Suat Sezgin, Ali Efe İralı. Konya: Eğitim Yayınevi: 11-32.
- Stevenson, N. (2008). Medya Kültürleri. çev. Göze Orhon, Barış Engin Aksoy. Ankara: Ütopya Yayınları.