İTALYAN PRENSES BELGİOJOSO’NUN OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ GÜNLERİNE DAİR YENİ TESPİTLER

1848 Avrupa İhtilalleri sonrasında Avrupalı pek çok insan mülteci durumuna düşmüş ve sığınacak bir yer aramıştır. Bu ihtilaller sırasında bağımsızlığını kazanmak için Lehler (Polonyalılar) ve Macarlar gibi isyan eden ama başarısızlığa uğrayan milletlerden birisi de İtalyanlardır. Osmanlı Devleti, her üç milletten de zor durumda kalanların sığınacağı bir ülke olmuştur. İtalya’daki bağımsızlık mücadelesinin önemli figürlerinden olan Prenses Cristina Trivulzio Belgiojoso da memleketini terk ederek geçici bir süre de olsa huzur içerisinde yaşamak için Osmanlı Devleti’ne sığınmıştır. Kısa bir süre İstanbul’da kaldıktan sonra Safranbolu’daki Çakmakoğlu Çiftliği’ni satın alan Prenses, yanındakilerle birlikte siyasi baskılardan uzak yaşamıştır. 1850-1855 yılları arasında Osmanlı Devleti’nde Türklerin misafiri olan Prenses Belgiojoso ve yanındakiler hakkında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndaki belgelerde önemli bilgiler bulunmaktadır. Prenses Belgiojoso’nun Safranbolu’ya yerleşmesi, kızı Maria’nın Osmanlı Devleti vatandaşlığına müracaat etmesi, hizmetçilerden birisi tarafından yaralanması, bölge halkıyla olan ilişkileri ve Türkiye’den ayrıldıktan sonra Çakmakoğlu Çiftliği’nin mülkiyetiyle ilgili birçok bilginin yer aldığı bu belgeler incelenmiştir. Belgeler yorumlanırken Prenses Belgiojoso hakkında yayımlanmış çalışmalardan da yararlanılmıştır.

THE DAYS OF THE ITALIAN PRINCESS BELGIOJOSO IN THE OTTOMAN STATE IN THE LIGHT OF NEW DOCUMENTS

Abstact One of the nations that wanted to be an independent state in the European Revolution of 1848 and rebelled, but failed, was the Italian nation. After the revolution, many people in Europe sought a safe place to take shelter. The Ottoman Empire became a shelter for those in distress. Princess Cristina Trivulzio Belgiojoso, one of the important figures of the struggle for independence in Italy, left her hometown and applied to the Ottoman Empire to live in peace, albeit temporarily. After staying in Istanbul for a short time, she bought the Çakmakoğlu Farm located in the borders of Safranbolu and lived there for a while her neighbors. There is important information about Princess Belgiojoso, who was the guest of the Turks in the Ottoman Empire between 1850-1855, and her companions, in the documents of the Presidency of the State Archives of the Republic of Turkey. These documents, which include a lot of information about Princess Belgiojoso's settlement in Safranbolu, her daughter Maria's application for Ottoman citizenship, her injury by one of the servants, her relationships with the people of the region, and the ownership of Çakmakoğlu Farm after she left Turkey, were examined. Published studies about Princess Belgiojoso were also used while interpreting the above mentioned documents.

___

  • FORTUNATI, Sandro. (2010). “The Life of Cristina Trivulzio di Belgiojoso”, Cristina Trıvulzio Di Belgiojoso An Italian Princess in The 19th C. Turkish Countryside, Edited by Antonio Fabris, Venezia: Filippi editore Venezia. (s.9-18)
  • BARBIERA, Raffaello. (2019). La Principessa Belgiojoso: I Suoi Amici e Nemici, Il Suo Tempo: Da Memorie Mondane Inedite o Rare e da Archivii Segreti di Stato. Milan: Fratelli Treves