Afganistan’da Yaşanan Göç Hareketleri ve Türkiye’deki Afganların Durumunun İncelenmesi

Coğrafi konum, zengin yeraltı kaynakları, etnik-dini yapısı gibi nedenlerle Afganistan var olduğu günden beri işgallere uğramıştır. Özelikle 1979 yılındaki Sovyet ve 2001 yılındaki ABD işgalleri ülkede kapanması zor izler bırakmıştır. Ülkenin dışarıdan müdahalelere maruz kalması yıllarca sürecek iç çatışmaları beraberinde getirmiş ve siyasi istikrarsızlığı artırmıştır. Bir yandan Taliban örgütünün diğer yandan işgal güçlerinin çatışmaları arasında kalan milyonlarca Afgan göç etmek zorunda bırakılmıştır. Özelikle ABD’nin 2021 yılında ülkeden çekilmesiyle, baskı ve şiddete maruz kalacakları düşüncesi ile göç edenlerin sayısında artış yaşanmış ve bundan en çok zarar gören ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Türk kamuoyunda son yıllarda göçmenler konusunda tartışmalar alevlenmiş ve bu sorun ülkenin en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Medyada yer alan düzensiz göçmen görüntüleri, Suriyeli sığınmacılar konusunda tepkili olan halkın tepkisinin daha fazla artmasına sebep olmuştur. Bu çalışmada göç kavramları, Afgan göçünün nedenleri, Türkiye’deki Afganların durumu incelenecektir.

___

  • SAĞLAM, Serdar, “Türkiye’de İç Göç Olgusu ve Kentleşme”, Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları, 5, 2006, s. 33-44.
  • TURTON, Turton-Peter Marsden, “Taking Refugees for a Ride? The Politics of Refugee Return to Afghanistan”, AREU Issues Paper Series, Afghanistan Research and Evaluation Unit, Kabul 2002.
  • TÜMTAŞ, Mim Sertaç, “Türkiye’ye Düzensiz Afgan Göçü: Zorunlu Göç Mü “İstila” Mı?”, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 21(1), 2022, s. 338-353.
  • YALÇIN, Cemal, Göç Sosyolojisi, Anı Yayıncılık, Ankara 2004.