Afganistan Barış Süreci, Küresel ve Bölgesel Aktörler

Afganistan, yaklaşık olarak 40 yıldır devam eden bir çatışmaya sahne olmuştur. Son 20 yıldır çatışmanın tarafları Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kabil yönetimi ve Taliban’dır. Lakin birbirlerine üstünlük sağlayamamaları neticesinde taraflar, silahlı çatışma yerine alternatif bir yol olan barış görüşmelerini başlatmışlardır. Söz konusu görüşmeler sonrasında ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi ve Kabil yönetimi ile Taliban’ın müzakere masasına oturması beklenmekteydi. Barış süreçlerinin akıbetini sadece çatışan taraflar değil; üçüncü tarafların faaliyetleri de belirlemektedir. Afgan Barış Süreci’nde de Avrupa, Çin, Hindistan, İran, Özbekistan, Pakistan, Rusya ve Türkiye gibi aktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Çalışmada Afgan Barış Süreci ve çeşitli aktörlerin politikaları incelenecektir.

___

  • BOONE, Jon, “Afghanistan and Taliban Peace Talks End with Promise to Meet Again”, The Guardian, https://www.theguardian.com/world/2015/jul/08/afghanistan-and-taliban-peace-talks-end-with-promise-to-meet-again, (Erişim Tarihi: 25.11.2021).
  • COLCHESTER, Felix vd., Implementing Peace Agreements: Supporting the Transition from the Negotiation Table to Reality, Mediation Support Network, 10, 2020, https://css.ethz.ch/content/dam/ethz/special-interest/gess/cis/center-for-securities-studies/pdfs/MSN%20Discussion%20Points%20Nr.10.pdf, (Erişim Tarihi: 25.11.2021).
  • DARBY, John-Roger Mac Ginty, “Introduction: Comparing Peace Processes”, John Darby-Roger Mac Ginty, ed., The Management of Peace Processes, Palgrave Macmillan, London 2000, s. 1-15.
  • DARBY, John-Roger Mac Ginty, “Conclusion: The Management of Peace”, John Darby-Roger Mac Ginty, ed., The Management of Peace Processes, Palgrave Macmillan, London 2000, s. 228-261.