1957 Krizi’nden Suriye İç Savaşı’na Türkiye’nin Suriye Politikasındaki Değişimi Anlamak

Türkiye-Suriye ilişkileri yakın tarih boyunca iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağlar ve çeşitli siyasi ihtilaflar doğrultusunda inişli çıkışlı bir seyir takip etmiştir. Bu çalışmada Türkiye’nin Suriye’ye yönelik dış politikası iki önemli tarihsel kriz çerçevesinde incelenmektedir. Bu krizlerden birincisi 1957 yılında Soğuk Savaş’ın tarafları olan Türkiye ve Suriye arasında yaşanan sınır gerginliği diğeri ise Arap Baharı etkisiyle başlayan Suriye iç savaşının çok aktörlü bir vekalet savaşına dönüştüğü halen devam etmekte olan Suriye Savaşıdır. Türkiye’nin bu iki krizde takip ettiği dış politika yaklaşımları önemli bir değişimi ortaya koymaktadır. Türkiye’nin Suriye politikasındaki değişimin mahiyeti, kaynakları ve sonuçları Türk dış politikasında gerçekleşen dönüşüm çerçevesinde incelenmektedir.

___

  • BAĞCI, H. (1990). Demokrat Parti Dönemi Dış Politikası. Ankara: İmge Kitabevi.
  • BAĞCI, H. (2001). Türk Dış Politikasının Analizi. Faruk Sönmezoğlu (Ed.), Demokrat Parti’nin Ortadoğu Politikası, İstanbul: Der Yayınları, 101-133.
  • Bakan Soylu Tek Tek Anlattı Rakamlarla Suriyeli Gerçeği, (2022). Türkiye Gazetesi, https://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/bakan-soylu-tektek-anlatti-rakamlarla-suriyeli-gercegi-826629.